Διά εργασίες κήπου που απαιτεί ο μήνας Μάιος, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Ακολουθούν ενδεικτικές προτεινόμενες εργασίες κήπου για τον μήνα Μάιο:

 1. Το αργότερο μέχρι τα μέσα του Μαΐου πρέπει να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες που σχετίζονται με την επαναφορά προβληματικών χλοοταπήτων.
 2. Πρέπει ήδη να έχουν ολοκληρωθεί τα αναγκαία κλαδέματα στους κήπους αναλόγως των αναγκών των υγιών φυτών. Επίσης, στην εσχάτη περίπτωση το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαΐου πρέπει να ολοκληρωθούν οπωσδήποτε τα κλαδέματα των υγιών σχηματοποιημένων φυτών (topiary) και των υγιών φυτών σε πρασιές εργασίες κήπου, μήνας Μάιος, άρθρα κήπου, συμβουλές κηποτεχνίας, άρθρα κηποτεχνίας, κηπουρικές εργασίες, κατασκευή κήπου, συντήρηση κήπου – μπορντούρες. Καλό θα ήταν να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση ειδικά των εσπεριδοειδών από τη νεκρά και άχρηστη ύλη τους (πχ ξερά κλαδιά).
 3. Οι κλιματολογικές συνθήκες αρχίζουν σταδιακά να μην ευνοούν την έναρξη εκτεταμένης εκτελέσεως όλων των σταδίων στα έργα κατασκευής κήπων ειδικά στη νότιο Ελλάδα. Ο μήνας αυτός κατά κανόνα από το μέσον του και ύστερα σηματοδοτεί θεωρητικά την έλευση του καλοκαιριού. Όλες οι εργασίες κατασκευής και δη αυτές που αφορούν στη φύτευση και φυτοπροστασία πρέπει να εκτελούνται με ιδιαίτερη προσοχή και αξιολόγηση των επερχόμενων ξηροθερμικών κλιματολογικών συνθηκών.
 4. Όσοι διαθέτουν κατάλληλες κατασκευές νερού (πχ λιμνούλες ή ρυάκια) μπορούν να εγκαθιστούν σε αυτές υδροχαρή φυτά.
 5. Πυκνώνει η συχνότητα κοπής ψυχρόφιλου, αλλά και θερμόφιλου γκαζόν το οποίο είναι σε θέση σταδιακώς μέχρι το τέλος του μηνός να κουρεύεται περισσότερο, αλλά όχι κάτω από δυόμισι εκατοστά (2,5 cm).
 6. Μπορεί να ενισχυθεί η λίπανση με άζωτο και ιχνοστοιχεία, αλλά προτείνεται η χρήση αζωτούχων λιπασμάτων βραδείας αποδεσμεύσεως. Γενικά να ενισχυθεί η λίπανση με βάση το πρόγραμμα συντηρήσεως κήπου λαμβάνοντας κατά νου τις επερχόμενες δυσμενείς ξηροθερμικές συνθήκες.
 7. Συνεχής προσοχή και παρατήρηση των φοινικοειδών για προσβολές από τον κάνθαρο Rhynchophorus ferrugineus, την πεταλούδα Paysandisia archon ή άλλων κολεόπτερων. Αποφεύγετε οπωσδήποτε το κλάδεμα των φοινικοειδών για λόγους εκτάκτων μέτρων προστασίας.
 8. Συνεχής προσοχή και παρατήρηση των εσπεριδοειδών, αλλά και των κωνοφόρων, κυρίως Λέιλαντ και Γκολντ Κρεστ, για φυτοπαθολογικά προβλήματα ή προβλήματα σταθερότητας στο χώμα.
 9. Μπορεί να διεξαχθεί η εγκατάσταση φυτών, βολβών, σπόρων στο έδαφος.
 10. Από αρχές Μαΐου μπορούν να εγκατασταθούν οι υπαίθριες καλλιέργειες των κηπευτικών του κήπου (πχ τομάτα, κολοκύθι, αγγούρι κλπ).
 11. Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες μπορούν να πραγματοποιούνται μεταφυτεύσεις με επιμέλεια και προσοχή.
 12. Ελέγχετε το σύστημα του αυτομάτου ποτίσματος και ειδικά τα ακροφύσια των εκτοξευτήρων, τους σταλλάκτες ή τα πηνία των ηλεκτροβαλβίδων προκειμένου να απομακρύνετε τυχόν φερτά υλικά (πχ μικρές πέτρες) τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τη λειτουργία τους.
 13. Ενδέχεται να απαιτείται έντονα η ενίσχυση των αρδεύσεων αναλόγως των καιρικών συνθηκών και του τύπου εδάφους στον κήπο.
 14. Μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες περιποιήσεως χλοοτάπητα, όπως η αποβρύωση (βλ. τα σχετικά άρθρα ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ για το γκαζόν).
 15. Ακόμα η εποχή επιτρέπει την επισπορά των χλοοταπήτων με μείγματα όπου κυριαρχούν τα ψυχρόφιλα είδη γκαζόν (πχ ποικιλίες Festuca arundinacea).
 16. Μπορεί να διεξαχθεί η σπορά θερμόφιλων ειδών χλοοτάπητα (πχ κικούγιο).
 17. Μπορούν να μεταφέρονται τα υπό προστασία φυτά από το εσωτερικό του σπιτιού ή του θερμοκηπίου σε εξωτερικό χώρο.
 18. Παρατηρούνται ενδελεχώς όλα τα παγετόπληκτα φυτά προκειμένου να διαμορφωθεί η εκτίμηση ή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες κλαδέματος για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν.
 19. Τα οπωροφόρα και κυρίως τα εσπεριδοειδή πρέπει να ψεκάζονται περιοδικά με χαλκούχα σκευάσματα. Ειδική μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται σε περιοχές όπου το πρόβλημα της προσβολής από μύκητες κορυφοξήρας ή ίσκας μπορεί να γίνει πολύ έντονο.
 20. Όσοι κήποι διαθέτουν ροδακινιές πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ειδικά για αυτό το οπωροφόρο να αποφεύγεται η χρήση χαλκούχων μυκητοκτόνων μετά από το φούσκωμα των οφθαλμών. Η ροδακινιά είναι επιρρεπής σε φυτοτοξικότητα σε χαλκούχα όταν φουσκώσουν οι οφθαλμοί της.
 21. Πρέπει να εντατικοποιηθεί η παρατήρηση των φυτών γιατί η βλαστική περίοδος σηματοδοτεί και την επέλαση παθογόνων παρασίτων και γενικά ασθενειών (πχ φυλλοκνίστης, κάμπιες κλπ). Εάν γίνει χρήση εντομοκτόνων πρέπει να ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και με προσοχή στα ωφέλιμα έντομα. Από τα τέλη Μαΐου η εποχή ενδείκνυται για την καταπολέμηση των κοκκοειδών.
 22. Μπορούν να εγκαθίστανται εντομοπαγίδες.
 23. Συνεχίζεται με ιδιαίτερη προσοχή η καταστροφή των ζιζανίων.
 24. Όπου χρειάζεται στον κήπο μπορούν να γίνουν φρεζαρίσματα.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Μήνας Μάιος και Εργασίες Κήπου

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.