Διά εργασίες κήπου που απαιτεί ο μήνας Απρίλιος, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Ακολουθούν ενδεικτικές προτεινόμενες εργασίες κήπου για τον μήνα Απρίλιο:

  1. Ο Απρίλιος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για την εκτέλεση των έργων κατασκευής κήπων.
  2. Είναι η πιο καλή εποχή για την αποκατάσταση προβληματικών χλοοταπήτων.
  3. Όσοι διαθέτουν υδατοκατασκευές, όπως λίμνες για παράδειγμα, μπορούν από τα μέσα Απριλίου να εγκαθιστούν σε αυτές υδροχαρή φυτά.
  4. Πυκνώνει η συχνότητα κοπής γκαζόν το οποίο μπορεί σταδιακώς να κουρεύεται περισσότερο, αλλά όχι κάτω από τέσσαρα εκατοστά (4 cm).
  5. Μπορεί να ενισχυθεί η λίπανση με άζωτο και ιχνοστοιχεία. Γενικώς είναι δυνατόν να ενισχυθεί η λίπανση με βάση το πρόγραμμα συντηρήσεως κήπου.
  6. Συνεχής προσοχή και παρατήρηση των φοινικοειδών για προσβολές από τον κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο (Rhynchophorus ferrugineus), την πεταλούδα (Paysandisia archon) ή άλλων κολεόπτερων. Περιορίζεται δραστικώς το κλάδεμα των φοινίκων για λόγους εκτάκτων μέτρων προστασίας.
  7. Μπορεί να διεξαχθεί η εγκατάσταση φυτών, βολβών, σπόρων στο έδαφος.
  8. Συνεχής προσοχή και παρατήρηση των κωνοφόρων, κυρίως Λέιλαντ και Γκολντ Κρεστ, για φυτοπαθολογικά προβλήματα, όπως προσβολές φυτόφθορας.
  9. Συνεχής προσοχή και παρατήρηση των εσπεριδοειδών για φυτοπαθολογικά προβλήματα, όπως προσβολές φυτόφθορας.
  10. Από τα μέσα του Απριλίου μπορούν να ξεκινήσουν μεταφυτεύσεις με επιμέλεια και προσοχή.
  11. Πρέπει οπωσδήποτε το αρδευτικό δίκτυο για το αυτόματο πότισμα ήδη να διαθέτει ικανότητα πλήρους λειτουργίας μετά από την πρώτη ετήσια συντήρησή του κατά τον προηγούμενο μήνα.
  12. Ενδέχεται να απαιτείται η ενίσχυση των αρδεύσεων αναλόγως των καιρικών συνθηκών και του τύπου εδάφους στον κήπο.
  13. Μπορούν να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες περιποιήσεως χλοοτάπητα, όπως η αποβρύωση (βλ. σχετικά άρθρα για το γκαζόν).
  14. Είναι κατάλληλη εποχή για την επισπορά των χλοοταπήτων με μείγματα όπου κυριαρχούν τα ψυχρόφιλα είδη γκαζόν (πχ ποικιλίες Festuca arundinacea).
  15. Από τα τέλη Απριλίου μπορεί να ξεκινήσει η σπορά θερμόφιλων ειδών χλοοτάπητα εάν έχει ανέβει αρκετά η μέση θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  16. Σταδιακώς μπορούν να μεταφέρονται τα υπό προστασία φυτά από το εσωτερικό του σπιτιού ή του θερμοκηπίου σε εξωτερικό χώρο.
  17. Παρατηρούνται ενδελεχώς όλα τα παγετόπληκτα φυτά προκειμένου να διαμορφωθεί η εκτίμηση ή να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες κλαδέματος για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν.
  18. Τα οπωροφόρα και κυρίως τα εσπεριδοειδή πρέπει να ψεκάζονται περιοδικώς με χαλκούχα σκευάσματα με βάση το εγκεκριμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας. Ειδική μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται σε περιοχές όπου το πρόβλημα της προσβολής από μύκητες κορυφοξήρας ή ίσκας μπορεί να γίνει πολύ έντονο.
  19. Όσοι κήποι διαθέτουν ροδακινιές πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε ειδικά για αυτό το οπωροφόρο να αποφεύγεται η χρήση χαλκούχων μυκητοκτόνων μετά από το φούσκωμα των οφθαλμών. Η ροδακινιά είναι επιρρεπής σε φυτοτοξικότητα σε χαλκούχα όταν φουσκώσουν οι οφθαλμοί της.
  20. Πρέπει να εντατικοποιηθεί η παρατήρηση των οπωροφόρων γιατί η νέα βλαστική περίοδος σηματοδοτεί και την επέλαση παθογόνων παρασίτων και ασθενειών (πχ φυλλοκνίστης). Εάν γίνει χρήση εντομοκτόνων πρέπει να ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και με προσοχή στα ωφέλιμα έντομα.
  21. Είναι η κατάλληλη εποχή για το καθάρισμα των εσπεριδοειδών των κήπων από τα νεκρά και παρηκμασμένα στελέχη τους.
  22. Συνεχίζεται με ιδιαίτερη προσοχή η καταστροφή των ζιζανίων.
  23. Μπορούν στον κήπο να γίνουν τα απαραίτητα οργώματα. Εάν είναι δυνατόν να αποφεύγονται ή να γίνονται με μεγάλη προσοχή τα βαθειά οργώματα όπου υπάρχουν εσπεριδοειδή και κυρίως λεμονιές. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η προσβολή των επιφανειακών ριζών από μύκητες φυτόφθορας που προξενούν ανδρομυκώσεις με ταχύτατη εξάπλωση της προσβολής σε όλο το δέντρο (κεραυνοβόλος εξέλιξη προσβολής).
  24. Μέσα στον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα αναγκαία κλαδέματα στους κήπους αναλόγως των αναγκών των δένδρων. Όσοι διαθέτουν φυτά σχηματοποιημένης μορφής (topiary) καλό θα ήταν να προχωρήσουν σε κλαδέματα της κόμης κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Επίσης, από το τελευταίο δεκαήμερο να ξεκινήσουν τα κλαδέματα στις πρασιές-μπορντούρες.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Μήνας Απρίλιος και Εργασίες Κήπου

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.