Διά βότανα και τα δαμάσκηνα, όπως πληροφορεί ο Γαληνός διά τη διατροφική αξία τους, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Αρκετά συχνά όταν λαμβάνει χώρα η κατασκευή ή η συντήρηση κήπων, εγκαθίστανται δαμασκηνιές επειδή θεωρούνται ότι_Αφυδατωμένα δαμάσκηνα. είναι από τα πιο αξιόλογα καρποφόρα δέντρα. Εξ άλλου, δεν είναι κρυφό το ότι είναι από τα περισσότερο αγαπημένα δέντρα για το γυναικείο πληθυσμό και όχι αδίκως. Αυτό, βεβαίως, οφείλεται κυρίως στα παραγόμενα δαμάσκηνα τα οποία δεν αποτελούν απλώς και μόνο μερικούς απολαυστικούς καρπούς, αλλά είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ωφεληθεί η ανθρώπινη υγεία, ακριβώς όπως όταν χρησιμοποιεί ένα άτομο αξιόλογα βότανα. Η σημασία και ωφέλεια για τον άνθρωπο αυτών των καρπών έχει παρατηρηθεί και προσδιοριστεί από την αρχαιότητα. Μάλιστα, η διατροφική αξία τους έχει επισημανθεί και τονισθεί από τον ίδιο τον ιατρό Γαληνό, που αφιέρωσε ειδικό χρόνο κατά τις έρευνές του προκειμένου να ασχοληθεί με τα δαμάσκηνα για να ενημερώνονται ακόμα και σήμερα οι αναγνώστες των σημαντικών κειμένων τα οποία αποδίδονται σε αυτόν.

Καλό θα ήταν να επισημάνουμε το ότι ο ιατρός Γαληνός γεννήθηκε στην Πέργαμο το δεύτερο αιώνα μετά τον Χριστό (2ος αιών μ. Χ.). Στην παγκόσμια ιστορική κληρονομιά έχει καταταχθεί στο πάνθεον των πιο σημαντικών και αξιόλογων προσωπικοτήτων της ανθρωπότητος. Πολυγραφότατος και εμβριθής επέτυχε να συντάξει μοναδικά κείμενα τα οποία άφησαν ανεξίτηλη σφραγίδα στη φιλοσοφία, αλλά και την ιατρική επιστήμη. Ακόμα και σήμερα τα κείμενά του μπορούν να αναγνωσθούν από όλους τους ανθρώπους και μεταξύ άλλων, να αποτελέσουν πηγή εμπνεύσεως για συνταγές μαγειρικής ή πυξίδα κατά την επιλογή κατάλληλων εδώδιμων υλικών με αξιόλογη διατροφική αξία.

Έτσι, λοιπόν, κατά τον Γαληνό τα υγιή ώριμα δαμάσκηνα σπανίως θα είναι στυφά ή ξινά και μπορεί να μην προσφέρουν αρκετή τροφή στο σώμα, αλλά είναι κατάλληλα για το στομάχι το οποίο βοηθάνε να υγρανθεί ή να ψυχθεί. Αυτή η ιδιότητά τους σε συνδυασμό με τη γλοιώδη μάζα τους υποβοηθούν και συμβάλλουν στην κένωση του στομάχου. Η δυσκοιλιότητα απασχολούσε και συνεχίζει να απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν διάφορες ενοχλήσεις εξ αιτίας αυτού του προβλήματος. Για αυτό δεν είναι τυχαίο το ότι έχουν προσδιοριστεί τόσα πολλά βότανα ή έχουν γραφθεί τόσες πολλές συνταγές με γιατροσόφια σχετικώς με το συγκεκριμένο θέμα. Όμως, στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ πιστεύουμε ακραδάντως το γεγονός ότι όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε αυτό είναι μικρό, είτε σοβαρότερο, τότε πρωτίστως χρειάζεται να καταφεύγει στη βοήθεια και συμβουλή ενός αρμόδιου σύγχρονου ιατρού. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα απορρέει ή θα συνοδεύει τη θεραπεία την οποία υποδεικνύει ο θεράπων ιατρός, μόνον όταν αυτός ο επιστήμων συναινέσει στην εφαρμογή της.

Τα δαμάσκηνα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα μετά την ξήρανσή τους όταν αφυδατωθούν. Με βάση τον διάσημο Έλληνα ιατρό της αρχαιότητος, τα πιο φημισμένα δαμάσκηνα της εποχής του προέρχονταν από τη Δαμασκό της Συρίας, παρ’ όλο που μερικές φορές κάποια χαρακτηρίζονταν από έντονη στυφότητα. Στην κατάταξη ακολουθούσαν αυτά από την Ιβηρία-Ισπανία τα οποία δεν θεωρούσε ότι ήταν στυφά όπως τα προηγούμενα.

Ο Γαληνός επισημαίνει ότι τα καλύτερα δαμάσκηνα είναι αυτά τα οποία διακρίνονται από το μεγάλο μέγεθός τους, τη μαλθακότητα στην αφή και τη μέτρια στυφότητά τους στη γεύση. Βοηθάνε καλύτερα στην εύκολη κένωση του στομάχου σε αντίθεση προς εκείνα τα οποία είναι μικρά, σκληρά και ιδιαιτέρως στυφά. Μάλιστα, αυτή η κένωση διευκολύνεται ακόμα περισσότερο εάν τα δαμάσκηνα βράσουν με υδρόμελο το οποίο θα περιέχει πολύ μέλι και μετά καταναλωθούν συνοδευόμενα από αυτό το υδρόμελο χωρίς να ακολουθήσει άλλη τροφή.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Δαμάσκηνα, Διατροφική Αξία και Γαληνός

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.