Διά κατοικίδια ζώα και γκαζόν, όπως σκύλοι ή γάτες, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Οι φιλόζωοι κάτοχοι ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων αρκετά συχνά διαθέτουν ένα πλήθος από αξιολάτρευτα κατοικίδια_Νεογέννητα χαριτωμένα γατάκια σε κήπο ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. ζώα, όπως είναι για παράδειγμα οι σκύλοι και οι γάτες, τα οποία απολαμβάνουν τους διαθέσιμους χώρους πρασίνου και κυρίως την ελευθερία των κινήσεων που προσφέρει μία έκταση με γκαζόν. Τις περισσότερες φορές είναι πραγματική απόλαυση να παρατηρούμε τα χαριτωμένα σκυλάκια ή γατάκια μας να παίζουν μεταξύ τους και να τρέχουν ξέγνοιαστα στον κήπο μας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι υπάρχουν κάποιες φορές κατά τις οποίες αυτή η όμορφη εικόνα δύναται να μετατρέπεται σε έναν μικρό εφιάλτη για την φυσιολογική ανάπτυξη κάποιων καλλωπιστικών φυτών και ιδίως του γκαζόν. Τα κατοικίδια ζώα, χωρίς δόλο βεβαίως, μπορούν να προκαλούν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στον κήπο με το να φθείρουν τμήματα από το αρδευτικό δίκτυο για το αυτόματο πότισμα, να σκάβουν σε ακατάλληλα μέρη, να σπάνε φυτά, να ξεθάβουν σπόρους και βολβούς ή να ρυπαίνουν. Επιπλέον, δεν αποκλείεται κάποια από αυτά να υφίστανται τραυματισμούς ή δηλητηριάσεις. Δυστυχώς, αυτές όλες οι δυσμενείς καταστάσεις μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ενοχλητικές στην περίπτωση κατά την οποία ο κήπος παρενοχλείται από αδέσποτα ζώα.

Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, αφ' ενός διαθέτοντας ένα πλήθος από ποικίλα κατοικίδια ζώα συντροφιάς ή προστασίας με διάφορες_Κολοσσιαίο Ροτβάιλερ προστασίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. απαιτήσεις ή μεγέθη και αφ' ετέρου έχοντας άμεση επαφή με τους μεγάλους και απροσπέλαστους σχηματοποιημένους κήπους των μακροχρόνιων πελατών της όπου κυκλοφορούν διαρκώς μικρά και μεγάλα ζώα, γνωρίζει πάρα πολύ καλά το πόσο κοπιαστική μπορεί να γίνει η προσπάθεια προκειμένου να προστατεύουμε τον κήπο, αλλά και τα ζώα από ατυχήματα και ρύπους. Είμαστε βέβαιοι για το ότι μέχρι σήμερα πάρα πολλές φίλες ή φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ έχουν φθάσει στα όρια της υπομονής τους με τη συμπεριφορά κάποιων κατοικίδιων ή αδέσποτων ζώων. Ειδικώς όταν τα κατοικίδια δεν είναι καταλλήλως εκπαιδευμένα ή είναι νεαράς ηλικίας, μπορούν να δοκιμάσουν τα έσχατα όρια αντοχής των φιλοζωικών αισθημάτων εξ αιτίας των φθορών ή των αποκρουστικών και δύσοσμων βιολογικών ρύπων που δημιουργούν. Τις περισσότερες φορές αυτό το οποίο καταλήγει να ταλαιπωρείται περισσότερο είναι το γκαζόν.

Όσον αφορά στα σκυλιά ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας είτε είναι μεγάλα σε μέγεθος, είτε είναι μικρά, στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ_Μεγάλου μεγέθους λυκόσκυλο στο γκαζόν. έχουμε παρατηρήσει το ότι οι φθορές ή οι ζημίες τις οποίες συνήθως προκαλούν οφείλονται περισσότερο σε σκαψίματα ή στην ούρηση κατά κανόνα των θηλυκών. Επιπροσθέτως, τα χαριτωμένα κουταβάκια και τα νεαρά σκυλιά δείχνουν ιδιαιτέρα προτίμηση στις υπέργειες σωληνώσεις ή επιφανειακά τμήματα από το αρδευτικό δίκτυο, που τα καταστρέφουν με τα δόντια ή τα νύχια τους προκειμένου να παίξουν. Αντιθέτως, τα μεγαλύτερης ηλικίας σκυλιά δείχνουν να είναι κατά κανόνα πιο νουνεχή και εξοικειωμένα με τον κήπο όταν έχουν μεγαλώσει μέσα σε αυτόν. Αυτά τις περισσότερες φορές σπάνε ή πατάνε ευαίσθητα φυτά ή φυτάρια, μπορεί να κάμνουν εμετό στο γρασίδι, να κυλιούνται ή να ξαπλώνουν επάνω στη δροσερή χλόη, να τρέχουν και με τα νύχια τους να ξεριζώνουν γκαζόν, τα αρσενικά να ουρούν για να σημαδεύουν την περιοχή τους. Επίσης, δεν είναι σπάνιο τα σκυλιά ορισμένες φορές να δαγκώνουν τη χλόη με σκοπό να κατευνάσουν βιολογικές οχλήσεις τους, αλλά αυτή η φθορά είναι αμελητέα. Οι δύο πιο συνήθεις εκνευριστικές ενέργειες των σκυλιών είναι η ρύπανση με κόπρανα και η ούρηση των θηλυκών στο γκαζόν.

Ευτυχώς, τα κατοικίδια σκυλιά στην πλειοψηφία τους μπορούν να νουθετηθούν με εκπαίδευση από εμάς οι οποίοι είμαστε_Έγκαυμα γκαζόν από ούρα θηλυκού σκύλου. οι κάτοχοί τους και να περιορίσουν τις κινήσεις τους στο γκαζόν ή τα προβλήματα που προκαλούν. Τα κόπρανα μπορεί να είναι αποκρουστικά, αλλά δεν δημιουργούν σοβαρά φυτοπαθολογικά προβλήματα στο χλοοτάπητα, αρκεί να συλλέγονται ή να απομακρύνονται εγκαίρως ώστε να μην επιφέρουν ενδεχομένως επιφανειακές σήψεις στα φυτά τα οποία απαρτίζουν το γκαζόν. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο κατά κανόνα είναι περιορισμένης εκτάσεως πρόβλημα και το γκαζόν ή αναβλαστάνει ή χρειάζεται τοπική σπορά. Αντιθέτως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όταν ένα θηλυκό ζώο ουρήσει σε κάποιο σημείο μέσα στην έκταση του γκαζόν, επειδή τα ούρα περιέχουν υψηλά επίπεδα συγκεντρώσεως ενώσεων αζώτου οι οποίες δοκιμάζουν στο έπακρο την αντοχή του χλοοτάπητα, που τοπικώς είναι πολύ πιθανό να εκδηλώσει συμπτώματα εγκαύματος εξ αιτίας τοξικότητος, όπως είναι η τοξικότητα λόγω αμμωνίας. Εάν δεν αντιληφθούμε το ζώο να ουρεί και τα ούρα του υποστούν τις χημικές μετατροπές στο χώμα, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορούμε να κάμνουμε τίποτα άλλο παρά να βρεθούμε προ απροόπτου στην περίπτωση που συντόμως εκδηλωθεί η τοξικότητα. Εάν αντιθέτως καταλάβουμε γρήγορα τί έκαμνε το κατοικίδιο χρειάζεται να ρίξουμε όσον το δυνατόν πιο σύντομα αρκετό νερό στην περιοχή που ρύπανε, ώστε οι χημικές ενώσεις των ούρων να υποστούν έντονη αραίωση ή ξέπλυμα προκειμένου να μη ζημιώσουν υπερβολικώς το ριζικό σύστημα των φυτών του γκαζόν. Όταν το γκαζόν δεν αποφύγει την τοξικότητα θα μεταχρωματιστεί τοπικώς αποκτώντας ωχροκίτρινο χρώμα και ενδέχεται να φθαρεί μέχρι να αναβλαστήσει ή τελικώς να καταστραφεί. Η αναβλάστηση θα αρχίσει να καθίσταται αντιληπτή κατά κανόνα εντός δύο εβδομάδων. Εάν αντιθέτως καταστραφεί καλό θα ήταν να γίνει μία μικρή τοπικά επισπορά ή σπορά, αφού πρώτα αφαιρεθεί το χώμα σε βάθος περί των πέντε εκατοστών (5 cm).

Από την άλλη μεριά, όσον αφορά στις πονηρές γάτες, τα πράγματα περιπλέκονται επικίνδυνα ειδικώς όταν αυτές είναι_Η μητριάρχης τεράστια γάτα της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. αδέσποτες και κυκλοφορούν χωρίς την κατάλληλη υγειονομική φροντίδα. Οι γάτες είναι εκ φύσεως κατά κανόνα ατίθασα πλάσματα και όπως η δικιά μας, που βλέπετε στη διπλανή εικόνα, τελικώς θα κάνουν αυτό που θέλουν αυτές. Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα ήθελε να επισημάνει προς τις φίλες και τους φίλους της να μην έχουν την ψευδαίσθηση ότι το γκαζόν επειδή μπορεί να είναι υγρό από το πότισμα θα τις ενοχλεί, οπότε δεν θα το προσεγγίζουν. Οι γάτες, ιδίως οι αδέσποτες, θα κοπρίζουν όπου θεωρούν ότι είναι κατάλληλο για αυτό το λόγο και δυστυχώς, ο χλοοτάπητας έχει την τιμητική του θέση στις επιλογές τους όταν δεν βρίσκουν καθαρό χώμα. Εάν έχουν κοπρίσει μία φορά στο γρασίδι. τότε μάλλον δύσκολα θα τους αποσπάσετε την προσοχή από αυτόν τον χώρο. Εάν είναι κατοικίδια γάτα καλό θα ήταν να προσπαθήσετε να μεταφέρετε το ενδιαφέρον τους σε κατάλληλους για γάτες χώρους. Το κατάβρεγμα με νερό είναι μία λύση, αλλά δεν εξασφαλίζει από τις επιδρομές τους όταν απουσιάζουμε ή τις νυκτερινές ώρες κατά τις οποίες δραστηριοποιούνται αυτά τα αιλουροειδή. Επιπροσθέτως, εάν στον κήπο κυκλοφορούν έγκυες γυναίκες ή μικρά παιδιά η παρουσία ειδικώς της αδέσποτης γάτας ενδέχεται να αποβεί ακόμα και επικίνδυνη για την υγεία.

Υπάρχουν διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ρύπων στο γκαζόν από κατοικίδια ή αδέσποτα ζώα με διάφορα σκευάσματα. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ εκτιμούμε ότι η αντιμετώπιση της γάτας είναι αρκετά πιο δύσκολη υπόθεση. Στην αγορά εμφανίζονται κατά καιρούς διάφορα προϊόντα των οποίων η αναγκαστική συχνή απόκτησή τους κοστίζει αρκετά χρήματα τελικώς. Από την προσωπική μας μακρόχρονη εμπειρία καταλήξαμε στο υποκειμενικό συμπέρασμα ότι δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε κάποιο προϊόν το οποίο να εξασφαλίζει σε όλους μας μακροχρόνια ή μόνιμη λύση απομακρύνοντας τα ζώα από το γκαζόν. Διάφορες απωθητικές ουσίες που εφαρμόζονται τοπικώς, όπως γίνεται για παράδειγμα σε δέντρα ή τραπέζια με καθίσματα και έχουν διάφορους ρυθμούς αποδεσμεύσεως, στο τέλος δεν απέφεραν κανένα μόνιμο μακροχρόνιο αποτέλεσμα, ενώ παρατηρήσαμε ότι με κάποιες εξ αυτών οι γάτες εξοικειώθηκαν και αδιαφορούσαν πλήρως για την εφαρμογή τους. Αντιστοίχως αποκαρδιωτικά αποτελέσματα είχαμε και με διάφορες ηλεκτρονικές απωθητικές συσκευές ιδιαιτέρως όταν έπρεπε να προφυλαχθούν μεγάλες εκτάσεις γκαζόν.

Μία ακραία λύση, αλλά με αρκετό χρηματικό κόστος και σχετικώς ικανοποιητικά αποτελέσματα, είναι η εγκατάσταση_Κόπρανα γάτας σε γκαζόν. μόνιμου ειδικού σκληρού δικτυωτού πλέγματος κυκλοφορίας σε όλη την έκταση του γκαζόν, ώστε τα ζώα να μην μπορούν να πατούν ή να στέκονται άνετα. Αυτήν την λύση δεν την προτείνει η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ όχι μόνο λόγω υψηλού κόστους, αλλά και διότι εκτιμά το ότι η παρουσία του πλέγματος θα επηρεάζει δυσμενώς και διά παντός τις εργασίες για τη συντήρηση γκαζόν. Εάν ο χλοοτάπητας βρίσκεται στο στάδιο της σποράς και η έκταση του χώρου το επιτρέπει, τότε φαίνεται ότι η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η προσωρινή τοποθέτηση κοινού εύκαμπτου πλέγματος σε μικρό ύψος περίπου δέκα εκατοστών πάνω από το έδαφος όπου έγινε η σπορά ή το να μπήξουμε ξυλάκια στο χώμα με σκοπό να ξεπροβάλλουν. Ομοίως, δεν προτείνουμε την εγκατάσταση διάφορων δικτυωτών ή πλεγμάτων ή μεταλλικών συρμάτων υπό της μορφής των φρακτών διότι όχι μόνο είναι αντιαισθητικά και ίσως επικίνδυνα, αλλά και επειδή τελικώς οι γάτες μπορεί να τα συνηθίσουν και να τα χρησιμοποιούν σαν σκάλες ή σαν παιγνίδια. Εξ άλλου ο κήπος θέλουμε να είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας για τους ανθρώπους και όχι απομίμηση περίκλειστων φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Επιπροσθέτως, δεν προτείνουμε τη χρήση συγκεκριμένων οικιακών υλικών, όπως είναι για παράδειγμα η ναφθαλίνη, αλλά και την εφαρμογή δύσοσμων φυτοφαρμάκων, αφού κάτι τέτοιες ενέργειες ενδέχεται να επιβαρύνουν το χώρο πρασίνου με επικίνδυνα εκτεθειμένα υλικά, ενώ η αμφίβολη δράση τους θα είναι βραχυχρόνια και αυστηρώς τοπική. Ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα έχουν και οι λαμπτήρες με ανιχνευτές κινήσεων, επειδή ειδικώς οι γάτες εξοικειώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα με την αναλαμπή του φωτός και μας περιπαίζουν επιδεικτικώς.

Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θεωρούμε ότι μόνο μία είναι η λύση η οποία μπορεί να προσφέρει ασφαλή αποτελέσματα, αλλά_Εκτοξευτήρας RAIN BIRD για πότισμα γκαζόν. δυστυχώς στην Ελλάδα κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να προμηθευτεί εύκολα κάποιος τα κατάλληλα υλικά, οπότε πρέπει να αναζητηθούν σε αγορές της αλλοδαπής. Συγκεκριμένα, αυτή αφορά στην εγκατάσταση σε στρατηγικές θέσεις ειδικών εκτοξευτήρων ύδατος οι οποίοι ενεργοποιούνται με αισθητήρες κινήσεως. Τονίζουμε, όμως, ότι αυτή είναι μία εξειδικευμένη εγκατάσταση. Όποια φίλη ή φίλος της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θελήσει να κάμνει αυτό το βήμα αποκτώντας τα κατάλληλα υλικά χρειάζεται να γνωρίζει το ότι δεν πρέπει ο σχετικός εξοπλισμός να συνδεθεί στο αρδευτικό δίκτυο για το αυτόματο πότισμα κήπου, διότι δεν αποκλείεται να προκαλέσει δυσλειτουργίες ή να ακυρώσει τις εγγυήσεις των υλικών για το πότισμα. Το δίκτυο για την απώθηση των ζώων πρέπει να είναι μία ανεξάρτητη εγκατάσταση. Επίσης, δεν συνιστούμε να γίνονται πατέντες με αυτοσχέδιους μηχανισμούς αισθητήρων κινήσεως ή θερμότητος, διότι τα ποιοτικά και αξιόπιστα συστήματα διαβροχής τα οποία εκτίθενται στο περιβάλλον πρέπει να κατασκευάζονται βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας λειτουργίας.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Κατοικίδια Ζώα, Σκύλοι, Γάτες και Γκαζόν

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.