Διά εργασίες κήπου που απαιτεί ο μήνας Μάρτιος, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Ακολουθούν ενδεικτικές προτεινόμενες εργασίες κήπου για τον μήνα Μάρτιο:

 1. Ο Μάρτιος σηματοδοτεί την απαρχή της εντατικοποιήσεως των ενεργειών στις εργασίες κήπου και είναι ο κατάλληλος μήνας προκειμένου να δρομολογηθούν τα νέα έργα πρασίνου.
 2. Σταδιακώς πυκνώνει η συχνότητα κοπής γκαζόν, αλλά ακόμα καλό θα ήταν τα ψυχρόφιλα είδη (πχ Festuca arundinacea) να μην κουρεύονται κάτω από τα έξι εκατοστά (6 cm).
 3. Από τα μέσα Μαρτίου μπορεί να ενισχυθεί η λίπανση με άζωτο και γενικά να ενισχυθεί η λίπανση με βάση το πρόγραμμα συντηρήσεως κήπου.
 4. Σταδιακώς αφαιρούνται τα προστατευτικά μέτρα αντιπαγετικής προστασίας.
 5. Συνεχής προσοχή και παρατήρηση των φοινικοειδών για προσβολές από τον κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο (Rhynchophorus ferrugineus), την πεταλούδα (Paysandisia archon) ή άλλων κολεόπτερων. Περιορίζεται δραστικά το κλάδεμα των φοινίκων για λόγους εκτάκτων μέτρων προστασίας.
 6. Συνεχής προσοχή και παρατήρηση των κωνοφόρων, κυρίως Λέιλαντ και Γκολντ Κρεστ, αλλά και των εσπεριδοειδών για φυτοπαθολογικά προβλήματα, κυρίως φυτόφθορας.
 7. Κυρίως από τα μέσα Μαρτίου, εάν ο καιρός το επιτρέπει, μπορεί να αρχίσει η εγκατάσταση φυτών, βολβών, σπόρων στο έδαφος.
 8. Αποκαθίσταται η λειτουργία του συστήματος για το αυτόματο πότισμα και του συστήματος λειτουργίας των κατασκευών νερού, όπως οι λίμνες, τα ρυάκια και τα συντριβάνια.
 9. Σταδιακώς μπορεί να αρχίσει η ενίσχυση των αρδεύσεων αναλόγως των καιρικών συνθηκών και του τύπου εδάφους στον κήπο.
 10. Μπορούν να ξεκινήσουν σταδιακώς από τα μέσα Μαρτίου οι διαδικασίες περιποιήσεως χλοοτάπητα, όπως η αποβρύωση (βλ. σχετικά άρθρα) και η επισπορά, εάν το επιτρέπουν οι κλιματολογικές συνθήκες.
 11. Καλύτερα να μην μεταφερθούν πριν το τελευταίο δεκαήμερο του μηνός τα υπό προστασία φυτά από το εσωτερικό του σπιτιού ή του θερμοκηπίου σε εξωτερικό χώρο.
 12. Από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου παρατηρούνται ενδελεχώς όλα τα παγετόπληκτα φυτά προκειμένου να αρχίσει να διαμορφώνεται η εκτίμηση για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν εκ του παγετού.
 13. Τα οπωροφόρα και κυρίως τα εσπεριδοειδή πρέπει να ψεκάζονται περιοδικώς με χαλκούχα σκευάσματα αναλόγως της εγκεκριμένης φυτοπροστατευτικής επεμβάσεως την οποία ενδεχομένως χρειάζονται. Ειδική μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται σε περιοχές, όπως η Κορινθία, όπου το πρόβλημα της κορυφοξήρας ή ίσκας μπορεί να γίνει πολύ έντονο.
 14. Πρέπει να εντατικοποιηθεί η παρατήρηση των οπορωφόρων γιατί η νέα βλαστική περίοδος σηματοδοτεί και την επέλαση παθογόνων παρασίτων και ασθενειών. Εάν γίνει χρήση εντομοκτόνων πρέπει να ακολουθούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και με προσοχή στα ωφέλιμα έντομα, κυρίως τις μέλισσες.
 15. Συνεχίζεται με ιδιαίτερη προσοχή η καταστροφή των ζιζανίων.
 16. Εάν είναι δυνατόν να αποφεύγονται ακόμα τα βαθειά οργώματα ειδικώς όπου υπάρχουν εσπεριδοειδή και κυρίως λεμονιές.
 17. Εάν χρειάζονται να γίνουν κάποια απαραίτητα κλαδέματα σε φυλλοβόλα ή αειθαλή φυτά, τότε να γίνονται με προσοχή και με βάση την ενεργοποίηση, το γνωστό φούσκωμα, των διάφορων οφθαλμών που θα υπάρχουν σε αυτά.
 18. Πρέπει εντός των πρώτων είκοσι ημερών του Μαρτίου να έχει ολοκληρωθεί οπωσδήποτε το κλάδεμα των αμπελιών.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Μήνας Μάρτιος και Εργασίες Κήπου

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.