Διά καρπόδεση ντομάτας με ορμόνες της και την καλλιέργεια τομάτας εις τον κήπο, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Η ντομάτα ή τομάτα αποτελεί έναν καρπό ιδιαιτέρως προσφιλή στους Έλληνες, αφού συνοδεύει πάρα πολύ συχνά και με_Καρπόδεση ντομάτας και άνθος τομάτας. πολλούς τρόπους τα διάφορα φαγητά που καταναλώνουμε. Αρκετοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων επιχειρούν συχνά να ασχοληθούν με την καλλιέργεια τομάτας ώστε να αναπτύξουν τα φυτά και τελικώς, να νοιώσουν την ικανοποίηση της συγκομιδής των ζουμερών και απολαυστικών καρπών. Άλλοτε η καλλιέργεια στέφεται από επιτυχία, ενώ άλλοτε δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η αρμονική ανάπτυξη του φυτού της ντομάτας ή τομάτας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι οι φυσικές ορμόνες που παράγονται από το ίδιο το φυτό. Αυτές ασκούν μία ποικιλόμορφη δράση. Για παράδειγμα κάποιες ωριμάζουν τους καρπούς, άλλες συμμετέχουν στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, ενώ άλλες συμβάλλουν στην ανάπτυξη του φυτού. Στο παρόν άρθρο μας ενδιαφέρουν αποκλειστικώς οι ορμόνες καρπόδεσης οι οποίες βοηθάνε στο να σχηματιστεί ο καρπός από το άνθος της ντομάτας ή τομάτας.

Οι ορμόνες για καρπόδεση ντομάτας είναι χημικές ουσίες οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες αναπτύξεως του φυτού της τομάτας παράγονται από το ίδιο. Ο ρόλος τους πραγματώνεται κυρίως κατά τη συμμετοχή τους στη γονιμοποίηση του άνθους, στο σχηματισμό και το μεγάλωμα του καρπού.

Το άνθος του φυτού της τομάτας είναι αυτογόνιμο διότι περιέχονται σε αυτό μαζί τα βασικά αρσενικά και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα, δηλαδή οι στήμονες και ο ύπερος αντιστοίχως. Προκειμένου να σχηματιστεί ο καρπός πρέπει να προηγηθεί επικονίαση και γονιμοποίηση του άνθους. Στη ντομάτα η γύρη από τους ανθήρες των στημόνων, που είναι ειδικοί θύλακες προσαρτημένοι στις δομές του αρσενικού αναπαραγωγικού οργάνου, μεταφέρεται εύκολα στο στίγμα του ύπερου αφού αυτός βρίσκεται ανάμεσα στους στήμονες, οπότε όταν μεγαλώνει ακουμπά αυτούς τους ειδικούς θύλακες και αποσπά τους κόκκους της γύρης. Το στίγμα είναι ένας ειδικός σχηματισμός ο οποίος συμμετέχει στη συγκρότηση του ύπερου. Με αυτήν την επαφή ανάμεσα στον ύπερο και τους ανθήρες και την απόσπαση των γυρεόκοκκων ξεκινάει η διαδικασία για να βλαστήσει η γύρη η οποία σχηματίζει έναν εκτεινόμενο σωλήνα, που λέγεται "γυρεοσωλήνας". Ο ρόλος του γυρεοσωλήνα είναι να γονιμοποιήσει το ωάριο στη βάση του άνθους. Λίγο πριν τη γονιμοποίηση, αλλά και κατά τη διάρκειά της παράγονται οι ορμόνες.

Προκειμένου να γίνει μία καλή γονιμοποίηση για να παραχθούν υγιείς καρποί από το φυτό της τομάτας χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις. Πολλές φορές αυτές δεν πληρούνται πάντοτε ικανοποιητικά στους υπαίθριους ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους με αποτέλεσμα να μην παράγονται οι αναγκαίες ορμόνες που καθορίζουν την καρπόδεση ντομάτας. Ιδιαιτέρως όταν επικρατεί έντονη ηλιοφάνεια ή σκίαση, αλλά και όταν επικρατεί πολύ υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία, ακόμα και το πιο υγιές φυτό τομάτας θα έχει πρόβλημα στην καρποφορία του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η γύρη δεν είναι σε θέση τελικώς να γονιμοποιήσει το ωάριο. Οι αποτυχίες στην καρπόδεση μεταφράζονται σε πλήρη ακαρπία ή σε μείωση των ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών της παραγωγής.

Τέτοιες προβληματικές καταστάσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την χορήγηση στα φυτά της τομάτας ειδικών ουσιών οι οποίες διαδραματίζουν το ρόλο που έχουν οι φυσικές ορμόνες καρπόδεσης. Οι ουσίες αυτές είναι προϊόντα της χημικής και γεωργικής βιομηχανίας. Τέλος, αξίζει να διευκρινισθεί ότι οι τεχνητές ορμόνες καρπόδεσης δεν είναι αυξητικές ορμόνες, που ενδεχομένως να προξενούν ανησυχία σε κάποιους ανθρώπους.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Καρπόδεση Ντομάτας και Καλλιέργεια Τομάτας

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.