Διά επιλογή γκαζόν, όπως ο θερμόφιλος χλοοτάπητας ή το ψυχρόφιλο γκαζόν, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Αρκετές φίλες και διάφοροι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, όπως επίσης και πολλοί άλλοι ιδιοκτήτες χώρων πρασίνου,_Εξαιρετικό θερμόφιλο γκαζόν σε κήπο ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό δίλημμα όταν καλούνται να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά στην επιλογή γκαζόν του κήπου τους. Είναι συχνός και έντονος ο προβληματισμός περί του εάν πρέπει να εγκατασταθεί ένα θερμόφιλο ή ένα ψυχρόφιλο γκαζόν. Πράγματι, η απόφαση δεν είναι εύκολη, αλλά μπορεί να ληφθεί με αποφασιστικότητα όταν απαντηθούν κάποια ερωτήματα τα οποία στην ουσία προσδιορίζουν τί είδους ανάγκες θα πρέπει να ικανοποιηθούν και πώς θα γίνεται διαρκώς κάτι τέτοιο. Δεν χρειάζονται βεβιασμένες γνώμες ή παρορμητικές ενέργειες. Το καλλωπιστικό γρασίδι σε έναν ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο μπορεί να γίνει το εχέγγυο για να εκτιναχθεί κατακορύφως η αισθητική αξία του, αλλά μπορεί πάρα πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μόνιμο εφιάλτη εξ αιτίας κυρίως της διατηρήσεώς του.

Η πιο κατάλληλη απάντηση στο ερώτημα που καλείται κάποιος να απαντήσει όταν πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε ένα ψυχρόφιλο γκαζόν ή κάποιον άλλο θερμόφιλο χλοοτάπητα ερείδεται επί πολλών αντικειμενικών και υποκειμενικών κριτηρίων. Όταν προσπαθούμε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα πρέπει να υπολογίζουμε πολλές παραμέτρους. Έτσι, αρχικώς χρειάζεται να έχουμε προσδιορίσει ποίος είναι ο πραγματικός λόγος που επιθυμούμε ο κήπος μας να φιλοξενεί χλοοτάπητα. Δηλαδή, για παράδειγμα θέλουμε ένα γκαζόν αποκλειστικώς για την αισθητική απόλαυση ή χρειάζεται η χλόη προκειμένου να μπορούν τα παιδιά να παίζουν ή θέλουμε να μας προστατεύει από τις λάσπες; Εν συνεχεία πρέπει να γνωρίζουμε τα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά του κήπου μας, αλλά και τις εν γένει ενδεχόμενες αιτίες καταπονήσεων του γκαζόν μας, όπως είναι οι σκιάσεις ή τα προβληματικά ύδατα αρδεύσεως. Ακολούθως, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κατά πόσον είμαστε διατεθειμένοι να εισφέρουμε οικονομικώς στην εγκατάσταση, αλλά κυρίως στη διαρκή διατήρηση και συντήρηση, διότι δυστυχώς ο καλλωπιστικός χλοοτάπης των ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων στις οικίες ή τους επαγγελματικούς χώρους απαιτεί συνεχή και εντατική φροντίδα. Τέλος, προσδιορίζουμε το είδος ή το μείγμα, τις ποικιλίες, αλλά και τον τρόπο εγκαταστάσεως του γρασιδιού, δηλαδή εάν θα φυτευθούν σπόροι ή θα χρησιμοποιηθούν ρολά.

Εάν κάποιο άτομο ενδιαφέρεται ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους να βλέπει έναν πράσινο τάπητα στον κήπο του, αλλά_Χλοοτάπητας με διχόντρα Dichondra repens. ταυτοχρόνως να μπορεί να κινείται ή έστω περιστασιακώς να παίζουν τα παιδιά με ηρεμία και να διενεργεί δεξιώσεις, τότε η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα πρότεινε να στραφεί αυτό το πρόσωπο μάλλον προς τα ψυχρόφιλα είδη και μείγματα κυρίως της φεστούκα της καλαμοειδούς, δηλαδή της Festuca arundinacea. Στην περίπτωση, όμως, κατά την οποία επικρατούν ήπιες κλιματολογικές συνθήκες σε μία περιοχή με ελαφρώς αλκαλικό έδαφος και ταυτοχρόνως, υπάρχει ενδιαφέρον απλώς και μόνο για να εστιάζει το μάτι σε ένα ελεύθερο, εκτεταμένο πεδίο πρασίνου ή για να ενισχύεται αποκλειστικώς η αισθητική αξία ενός κτηρίου, τότε ενδεχομένως θα προτείναμε να καταφύγει στη λύση συγκεκριμένων θερμόφιλων ειδών, όπως είναι η διχόντρα (Dichondra repens), αφού κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα θα περιορίσει και το μελλοντικό κόστος συντηρήσεως.

Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ συνεχώς αναφέρεται στη σημαντική αλληλεπίδραση ανάμεσα στο γκαζόν και το έδαφος το οποίο το_Κουτί με σπόρους από διχόντρα Dichondra repens. φιλοξενεί. Εάν αυτό το έδαφος κήπου είναι πολύ βαρύ, συνεκτικό και ανεπεξέργαστο, με πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τότε θα προτείναμε να καταφύγει κάποιος στην επιλογή εκείνων των θερμόφιλων ειδών τα οποία επεκτείνονται χάρις εις τους στόλωνες που δημιουργούν. Ομοίως, θα συνιστούσαμε στις φίλες και τους φίλους μας να καταφεύγουν σε θερμόφιλα είδη, αλλά όχι στη διχόντρα, εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υψηλή αλατότητα και σκληρότητα των υδάτων αρδεύσεως που διαθέτουν, όπως συμβαίνει σε αρκετές ελληνικές νήσους ή παραθαλάσσιες περιοχές. Αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα κάποιο γκαζόν με ποικιλίες κυνόδοντος ή κικούγιου ή ακόμα και κάποια ζοΰσια. Ομοίως εάν σκοπεύουμε να καταπονούμε πάρα πολύ το γκαζόν μας με συχνές μετακινήσεις ανθρώπων, καθώς και με έντονες δραστηριότητες των παιδιών ή των κατοικιδίων μας, καλό θα ήταν να καταφύγουμε πάλι στα θερμόφιλα είδη που αναπτύσσονται με στόλωνες. Αυτά έχουν την ιδιότητα να ανέχονται μεγάλες καταπονήσεις, αλλά και την ικανότητα να αποθεραπεύονται γρήγορα, δηλαδή να αναπληρώνουν τα καταστραμμένα τμήματά τους με μεγάλη ταχύτητα. Επίσης, εάν ο κήπος διαθέτει εκτεταμένες περιοχές υπό σκιάν, τότε μάλλον καλύτερα να καταφύγουμε στην λύση της διχόντρας.

Συνήθως, όμως, οι περισσότεροι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ αναζητούν ένα γρασίδι το οποίο να μπορεί να διατηρείται κατά το _Όμορφη φεστούκα Festuca arundinacea σε κήπο ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. δυνατόν ακμαίο και πρασινωπό κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του έτους, χωρίς να τους εμποδίζει στις μετακινήσεις τους, ακόμα και εάν χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Δυστυχώς, τα θερμόφιλα είδη τα οποία ευδοκιμούν στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και χαρακτηρίζονται από στόλωνες κατά κανόνα τους ψυχρούς μήνες του έτους ληθαργούν στους ελληνικούς κήπους. Επιπροσθέτως, οποιαδήποτε τυχαία ανάμειξη τέτοιων ειδών με κάποια ψυχρόφιλα είδη μπορεί πάρα πολύ εύκολα μετά από ελάχιστα χρόνια να αποδειχθεί καταστροφή λόγω της επικρατήσεως των θερμόφιλων. Οπότε η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα συνιστούσε να προκριθεί η επιλογή της εγκαταστάσεως κάποιου ψυχρόφιλου χλοοτάπητα με φεστούκα καλαμοειδή, δηλαδή Festuca arundinacea ή κάποιο μείγμα με πόα λειμώνιο, δηλαδή Poa pratensis, όπου και σε αυτό μπορεί να υπάρχει η Festuca arundinacea σε συνδυασμό ακόμα και με λόλιουμ.

Τέλος, θα θίξουμε το θέμα της οικονομίας. Δυστυχώς, όπως γράφουμε συχνά, έκαστο γκαζόν διαθέτει και διαφορετικές_Σάκος με μείγμα από σπόρους ποικιλιών της φεστούκα Festuca arundinacea. ανάγκες συντηρήσεως, αλλά άπαντα τα καλλωπιστικά γκαζόν χρειάζονται περιποίηση για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν στον ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο. Είναι πάρα πολύ παρακινδυνευμένο να διατυπώσουμε μία συγκεκριμένη άποψη όσον αφορά στο κόστος συντηρήσεως και διατηρήσεως των χλοοταπήτων διότι αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων, όπως οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες του χώρου πρασίνου ή η υγεία τους. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με βάση τις πρακτικές εμπειρίες από τις εργασίες μας, θα αναφέραμε απλώς ότι κατά πάσα πιθανότητα τα υγιή θερμόφιλα γρασίδια που αναπτύσσονται με στόλωνες, καθώς και η διχόντρα (Dichondra repens) ή ιδίως το τριφύλλι (Trifolium repens), είναι τα λιγότερα δαπανηρά όσον αφορά στο οικονομικό άχθος που θα πρέπει να επωμισθεί διαρκώς κάποιος προκειμένου να τα διατηρεί ακμαία στις περιόδους που χρειάζεται. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ύπαρξή τους απαλλάσσει εκ των ποικίλων υποχρεώσεων συντηρήσεως, αλλά εν γένει θα υποστηρίζαμε ότι θα μπορούσαν διατηρηθούν με λιγότερα έξοδα όσον αφορά στο νερό, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τις λοιπές φροντίδες που ενδεχομένως χρειάζονται, όπως είναι η κάθετη κοπή. Αντιθέτως, ένας υγιής ψυχρόφιλος χλοοτάπης με μείγματα φεστούκας καλαμοειδούς και άλλων σχετικών ειδών ενώ μπορεί θεωρητικώς να διατηρείται καθ’ όλο το έτος περισσότερο όμορφος, κατά κανόνα απαιτεί πολύ περισσότερα έξοδα υποστηρίξεως.

Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα επαναλάβει προς τις φίλες και τους φίλους της ότι δεν πρέπει να ενεργήσουν παρορμητικώς όταν φθάσει η ώρα προκειμένου να επιλέξουν το πώς θα εμπλουτίσουν τον κήπο τους με χλοοτάπητα. Έχει μεγάλη σημασία να συζητήσουν με τον αρμόδιο δημιουργό του κήπου ώστε να καταλήξουν σε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα για την επιλογή γκαζόν. Εξ άλλου η τελική απόφαση εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των επιλογών και κρίσεών τους, όπως και το κόστος για την υλοποίηση οποιασδήποτε αποφάσεως.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Ψυχρόφιλο Γκαζόν ή Θερμόφιλος Χλοοτάπητας

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.