Διά βοτανοθεραπεία με βότανα τα οποία κατέγραψε ο Διοσκουρίδης, καθώς είναι το αμυγδαλέλαιο ή αμυγδάλινο έλαιο ή μετώπιο από πικραμύγδαλα διά προβλήματα ως είναι ο πονοκέφαλος, το άσθμα, οι πανάδες, οι φακίδες, οι ρυτίδες, η αμβλυωπία και άλλα εις τα αυτιά, τα νεφρά με την ούρηση και τη σπλήνα, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Το αμυγδαλέλαιο, όπως και το ροδέλαιο, ανέκαθεν αποτελούσαν δύο ιδιαιτέρως αξιόλογα υλικά φυτικής προελεύσεως από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες τα χρησιμοποιούσαν σε ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών καθημερινής πρακτικής δραστηριότητος όπου περιλαμβάνονται ενέργειες οι οποίες σχετίζονται ακόμα και με τη βοτανοθεραπεία ποικίλων προβλημάτων τα οποία ταλάνιζαν τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν φίλες και φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ που τα αξιοποιούν κατά κόρον. Στο παρόν κείμενο από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου θα εστιάσουμε στο αμυγδαλέλαιο με το οποίο ασχολήθηκε ιδιαιτέρως ο σημαντικότερος βοτανολόγος και φαρμακολόγος του αρχαίου κόσμου, δηλαδή ο Διοσκουρίδης.

Ο Διοσκουρίδης, στο πρόσωπο του οποίου έχουμε κατ' επανάληψιν αναφερθεί σε άλλα άρθρα ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο αμυγδαλέλαιο το οποίο παράγεται από τα πικραμύγδαλα. Μάλιστα, στο κείμενό του με την επωνυμία "Περί ύλης ιατρικής" επισημαίνει το γεγονός ότι το συγκεκριμένο αμυγδαλέλαιο ή αμυγδάλινο έλαιο ονομάζεται επίσης "μετώπιο", ενώ σε αυτό το έργο οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ μπορούν να ενημερωθούν ακόμα και για τον τρόπο παρασκευής του αναγκαίου αμυγδαλινού ελαίου. Συγκεκριμένα, αρχικώς θα χρειαστούν περίπου τέσσαρες χοίνικες από πικραμύγδαλα και εκτιμούμε το ότι αναφέρεται στα σπέρματα των καρπών, δηλαδή την ψίχα τους. Η χοίνιξ αποτελούσε μέτρο χωρητικότητος ξηράς ύλης η οποία έβρισκε εφαρμογή κατά τη μέτρηση όγκου ξηρών καρπών και σιτηρών, οπότε τέσσαρες χοίνικες από πικραμύγδαλα αντιστοιχούν περίπου σε κάτι περισσότερο από 4,37 λίτρα. Αυτά τα πικραμύγδαλα πρέπει να κοπανιστούν σε ξύλινο γουδί μέχρι να γίνουν μία συμπαγής μάζα, οπότε επιχέουμε σε αυτή λίγο περισσότερο από μισό λίτρο ζεστού ύδατος, δηλαδή δύο κοτύλες. Το μείγμα αφήνεται για ένα ημίωρο και στη συνέχεια το τρίβουμε με βία. Μετά από το δυνατό τρίψιμο πιέζουμε με τα δάκτυλα και με μεγάλη δύναμη αυτήν την αλευρώδη μάζα σε μία πλάκα όπου προσπαθούμε να τη στύψουμε για να συλλέξουμε το αρχικώς παραγόμενο έλαιο. Κατόπιν, σε αυτή τη μάζα επιχέουμε πάλι περίπου λίγο περισσότερο από ένα τέταρτο του λίτρου νερό, δηλαδή μία κοτύλη, για να επαναληφθεί όλη η προαναφερόμενη διαδικασία. Τελικώς, από τις τέσσαρες χοίνικες αναμένεται να προκύψει μία κοτύλη, δηλαδή περίπου κάτι περισσότερο από ένα τέταρτο του λίτρου, από αμυγδαλέλαιο.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το αμυγδάλινο έλαιο ή αμυγδαλέλαιο μπορεί να συνεισφέρει ποικιλοτρόπως στην αντιμετώπιση πάρα πολλών προβλημάτων του οργανισμού. Έτσι, λοιπόν, με βάση τα όσα καταγράφει ο Διοσκουρίδης, το αμυγδαλέλαιο καταπραΰνει τους πόνους της μήτρας, όπως επίσης αντιμετωπίζει αποτελεσματικώς φλεγμονές και υστερικές διαταραχές νευρικής προελεύσεως λόγω πιέσεως των σπλάχνων εξ αιτίας κινήσεων της μήτρας. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση ενοχλητικών καταστάσεων, όπως είναι ο πονοκέφαλος, ενώ ταυτοχρόνως το αμυγδαλέλαιο μπορεί να ωφελήσει στην αντιμετώπιση πόνων στα αυτιά όπου εστιάζονται δυσλειτουργίες ακοής με την αντίληψη ενοχλητικών συριγμών και ήχων. Επιπροσθέτως, ο μεγάλος Έλληνας φαρμακολόγος τονίζει το γεγονός ότι το αμυγδάλινο έλαιο μπορεί να λάβει μέρος στην καταπολέμηση δυσλειτουργιών σχετικώς με τα νεφρά, διευκολύνοντας την αποσυμφόρηση εκείνων οι οποίοι υποφέρουν από προβλήματα εξ αιτίας της αδυναμίας ουρήσεως, δηλαδή από δυσουρία. Κατά ανάλογο τρόπο ωφελεί όσους υποφέρουν από την αμβλυωπία και τις λιθιάσεις, καθώς και τους ασθματικούς οι οποίοι υποφέρουν από άσθμα ή τους σπληνικούς οι οποίοι ταλαιπωρούνται από τη σπλήνα τους. Όταν αναμειγνύεται μαζί με κρασί είναι ικανό για την αντιμετώπιση της πιτυριάσεως και της κασίδας, δηλαδή των φαινομένων πίτυρα και αχώρα.

Τέλος, δεν ήταν δυνατό να αγνοηθεί η ικανότητα που έχει το αμυγδαλέλαιο στο να συνεισφέρει και στον καλλωπισμό. Για αυτό, όταν αναμειχθεί με μέλι, κρινόριζα, κηροπολτό και ροδέλαιο σχηματίζει ένα μείγμα το οποίο εξαφανίζει από το πρόσωπο τις φακίδες, τις ρυτίδες ή τις πανάδες.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Διοσκουρίδης, Αμυγδαλέλαιο και Βότανα

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.