Διά βοτανοθεραπεία με βότανα καθώς έγραψε ο Γαληνός διά το σουσάμι το οποίο με το μέλι σχηματίζει το παστέλι ή τις σησαμίδες και πασπαλίζει το ψωμί, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι διάφορες τροφές ή υλικά συνταγών μαγειρικής τα οποία χαρακτήριζαν τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Με αφορμή το παρόν κείμενο από τη δημοσιευμένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τις φίλες και τους φίλους μας για ένα πολύ κοινό φυτικό προϊόν το οποίο καταναλώνεται σαν εδώδιμο υλικό εδώ και πάρα πολλούς αιώνες. Αυτό δεν είναι άλλο από το σουσάμι ή σήσαμο το οποίο εμπλουτίζει τις μαγειρικές συνταγές με την παρουσία του. Μάλιστα, τις πληροφορίες για το σουσάμι τις αντλούμε από τον ίδιο τον Γαληνό στο πρόσωπο του οποίου έχουμε αναφερθεί κατά κόρον σε πολλά από τα άρθρα ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Έτσι, λοιπόν, ο μεγάλος ιατρός της αρχαιότητος διασαφηνίζει το γεγονός ότι το σουσάμι διαθέτει ένα σπόρο, δηλαδή το σπέρμα, που είναι αρκετά λιπαρός και για αυτό όταν αποθηκεύεται προς φύλαξη γίνεται αρκετά λαδερός στο μεσοδιάστημα. Λόγω της λιπαρότητός του διακρίνεται για την ιδιότητά του να προκαλεί ταχέως κορεσμό του αισθήματος της πείνας, αλλά χωνεύεται βραδέως και ανακατεύει το στόμαχο παρέχοντας στο σώμα αρκετά λιπαρή τροφή. Επιπροσθέτως, δεν έχει την ικανότητα να τονώνει ή να ενδυναμώνει την κοιλιά, αλλά όντας παχύχυμο δεν διεξέρχεται ταχέως από το σώμα κατά την πέψη του. Ομοίως, επειδή έχει θερμή κράση φαίνεται ότι συντελεί στην ενίσχυση της δίψας.

Επειδή το σουσάμι έχει αυτά τα έντονα χαρακτηριστικά λιπαρότητος, οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν αρκετές φορές να μην το καταναλώνουν μόνο του. Αντιθέτως, το χρησιμοποιούσαν για την επίπαση των άρτων, δηλαδή πασπάλιζαν με αυτό τα ψωμιά τους. Επιπροσθέτως, έκαμναν και κάτι άλλο το οποίο είναι εντυπωσιακό και αποτελεί απόδειξη του πόσο ελληνικά είναι πολλά φαγητά τα οποία καταναλώνουμε ακόμα και σήμερα. Συγκεκριμένα, το ανακάτευαν με ζεστό μέλι ώστε να σχηματιστούν οι σησαμίδες. Αυτές οι σησαμίδες μοιάζουν με τα σημερινά παστέλια από σουσάμι, που είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στα παιδιά και παραμένουν πολύ θρεπτικά ιδιαιτέρως όταν όλα τα υλικά τους είναι αγνά και φυσικά.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Ο Γαληνός για το Σουσάμι και το Παστέλι

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.