Διά βελτίωση γκαζόν, όπως ο ενδοφυτικός εμβολιασμός γκαζόν, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Συχνά γράφουμε στα άρθρα ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ ότι το καλλωπιστικό γκαζόν των ιδιωτικών και ιδιόχρηστων ελληνικών κήπων_Σπόροι γκαζόν. είναι ένα ιδιαίτερο και προβεβλημένο χαρακτηριστικό γνώρισμα των χώρων πρασίνου, αλλά κατά κανόνα απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο κατά τη συντήρηση κήπου προκειμένου να διατηρεί διαρκώς ικανοποιητικά ποιοτικά και αισθητικά γνωρίσματα. Ανά την υφήλιο γίνονται προσπάθειες ώστε να δημιουργούνται ποικιλίες και είδη χλοοταπήτων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά ή να βελτιώνονται οι ήδη υπάρχοντες προκειμένου να ανταπεξέρχονται επιτυχώς των καταπονήσεων που υφίστανται, όπως οι επιθέσεις παρασίτων. Ένας από τους πιο δυναμικούς και ισχυρούς εχθρούς του γκαζόν είναι οι διάφοροι μύκητες οι οποίοι μπορούν να προκαλούν απίστευτους πονοκεφάλους κατά την κατασκευή και συντήρηση κήπων. Όμως, είναι αξιοσημείωτο ότι εκτός των φυτοπαθογόνων μυκήτων υπάρχουν κάποιοι άλλοι εξ αυτών των οποίων η δράση μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια να ενισχύσουμε το γρασίδι του κήπου.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις χρήσιμων μυκήτων σχετικώς με το γκαζόν είναι εκείνοι οι οποίοι λειτουργούν υπό τη μορφή ενδοφύτων. Οι επωφελείς ενδοφυτικοί μύκητες είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι έχουν την ιδιότητα να συμβιώνουν σε μικροσκοπικό κυτταρικό επίπεδο με τις κυτταρικές δομές των φυτών που απαρτίζουν κάποιους από τους χλοοτάπητές μας. Με απλά λόγια, οι μύκητες αυτοί έχουν την ιδιότητα να συμβιώνουν με το γκαζόν χάρις εις την αμοιβαία αξιοποίηση των προϊόντων του βιολογικού κύκλου τους ή άλλων παραμέτρων. Για παράδειγμα, ένας μύκητας μπορεί να προσλαμβάνει με μέτρο κάποιο υλικό από τα φυτά του γκαζόν όπως κάποιον υδατάνθρακα και να αποβάλλει στο έδαφος αζωτούχα λιπαντικά στοιχεία ή να συμμετέχει στην αρμονική ισορροπία της υγρασίας του περιβάλλοντος των ριζών.

Οι ωφέλιμοι μύκητες μπορεί αρχικώς να χορηγούνται τεχνητώς σε έναν χλοοτάπητα και να συνεχίζουν να υφίστανται στους σπόρους των φυτών τα οποία απαρτίζουν αυτό το γκαζόν. Έτσι, γίνεται κατά κάποιον τρόπο ένας εμβολιασμός του γρασιδιού από τον άνθρωπο, που είναι γνωστός σαν "ενδοφυτικός εμβολιασμός γκαζόν", με σκοπό να εξασφαλίσει την παραγωγή φυτών με βελτιωμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Τα τελευταία μπορούν να αφορούν στην επιδίωξη της ενισχύσεως της άμυνας των φυτών έναντι φυτοπαθολογικών προσβολών, όπως για παράδειγμα είναι η σθεναρή άμυνα έναντι παθογόνων μυκήτων ή εντόμων ή στη βελτίωση των μηχανισμών αντιμετωπίσεως καταπονήσεων, όπως είναι οι διαταραχές από το θερμικό πλήγμα ή στη βελτίωση της συμπεριφοράς και εμφανίσεως του γκαζόν. Είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντική θεωρητική επιτυχία κατά την επίτευξη ενδοφυτικού εμβολιασμού έχουμε επιτύχει κατά την καλλιέργεια αρκετών ποικιλιών ψυχρόφιλων ειδών, όπως είναι η φεστούκα η καλαμοειδής ή αλλιώς, Festuca arundinacea.

Εάν κάποια φίλη ή φίλος της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ επιθυμήσει να εγκαταστήσει γκαζόν από σπόρο στον κήπο του καλό θα ήταν να αναζητήσει σπόρους με την ένδειξη ότι είναι ενδοφυτικώς εμβολιασμένοι. Πρέπει, όμως, να βεβαιωθεί ότι η αποθήκευση των σπόρων υπήρξε η αρμόζουσα και ότι δεν έχει παρέλθει το πολύ ενάμισο έτος από την συλλογή τους. Δυστυχώς, ο εμβολιασμός είναι ευαίσθητος και εάν δεν τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας τότε μπορεί να αποδειχθεί άχρηστος στην πράξη. Εάν, όμως, είναι λειτουργικός τότε μετά την σπορά ο ωφέλιμος μύκητας θα εξαπλωθεί στην έκταση με τα νέα φυτά του γκαζόν και θα συμβιώσει αρμονικώς μαζί τους. Η συντήρηση γκαζόν στη συνέχεια δεν απαιτεί κάποια εξειδικευμένη ενέργεια ή ειδικό πρόγραμμα προκειμένου να υλοποιείται, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάζει περισσότερη ευκολία ειδικώς όσον αφορά στην προληπτική φυτοπροστατευτική στρατηγική που θα ακολουθείται συγκρινόμενη προς την αντίστοιχη ενός άλλου συμβατικού γκαζόν.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Ενδοφυτικός Εμβολιασμός Γκαζόν

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.