Διά αυτόματο πότισμα γκαζόν και τη διαβροχή με εκτοξευτήρες νερού, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ προς τις φίλες και τους φίλους της συνεχώς επισημαίνει και τονίζει την ανάγκη για την κατασκευή ενός_Αυτόματο πότισμα γκαζόν με εκτοξευτήρες νερού. αρδευτικού δικτύου για το αυτόματο πότισμα γκαζόν το οποίο θα είναι διαρκώς αποδοτικό, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί ή υποχωρήσεις στην ποιότητά του. Εξ άλλου, το νερό αποτελεί έναν υπερπολύτιμο φυσικό πόρο και, ταυτοχρόνως, είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση των φυτών ιδιαιτέρως όταν επικρατούν δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες με ξηροθερμικά χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, στους ελληνικούς ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους κατά την περίοδο των ζεστών χρονικών περιόδων συνήθως απαιτούνται μεγάλοι όγκοι νερού κατά την άρδευση κήπου προκειμένου να ανταπεξέλθει κάθε ένας καλλωπιστικός χλοοτάπητας στις θερμικές καταπονήσεις. Για αυτό, λοιπόν, η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα ήθελε να ενημερώσεις τις φίλες και τους φίλους της για ένα αρκετά σημαντικό θέμα το οποίο αφορά στο πότισμα γκαζόν. Συγκεκριμένα, με το παρόν κείμενο από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου, θα αναφερθούμε στο ζήτημα του εμπειρικού ελέγχου κατά τη διαβροχή γκαζόν.

Κατά την κατασκευή κήπων η διαμόρφωση των διαφόρων στάσεων ή ζωνών του αρδευτικού δικτύου για το αυτόματο_Δοχεία ελέγχου για τη διαβροχή γκαζόν. πότισμα γκαζόν δεν είναι μία εργασία η οποία ολοκληρώνεται αυθαιρέτως. Χρειάζεται να εφαρμόζονται κάποιοι κανόνες διαρθρώσεως και χωροταξίας των αρδευτικών δικτύων οι οποίοι προσαρμόζονται στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ροής του νερού, αλλά και στις αρδευτικές ανάγκες του διακοσμητικού γκαζόν. Δεν είναι κρυφό το ότι οι πραγματικές και πρακτικές λεπτομέρειες κατασκευής ενός αρδευτικού δικτύου είναι αρκετές και μάλιστα ορισμένες εξ αυτών πιθανώς να έρχονται σε αντίθεση με τις θεωρητικές εκτιμήσεις του κοινού νου ενός άπειρου ανθρώπου. Η διαβροχή γκαζόν αφορά στο πότισμά του και προσδιορίζει τόσο το ρυθμό με τον οποίο ποτίζεται ο χλοοτάπητας, όσο και τον τελικό όγκο νερού το οποίο πρέπει να δεχθεί για να ξεδιψάσει ή να αντιμετωπίσει θερμικές καταπονήσεις. Όσο πιο ικανοποιητική είναι η διαβροχή, τόσο πιο ικανοποιητικό θα είναι το πότισμα γκαζόν, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει θετικώς την υγιεινή και την εν γένει υγεία του γρασιδιού. Για να είναι αποτελεσματική ή διαβροχή κατά το αυτόματο πότισμα γκαζόν πρέπει η δομή του αρδευτικού δικτύου να ικανοποιεί τις τεχνικές προδιαγραφές των υλικών του, αλλά και οι εκτοξευτήρες νερού να εκρέουν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να διοχετεύονται οι υδάτινοι όγκοι κατά το δυνατόν ισομερώς και ισοπόσως στην έκταση του χλοοτάπητα. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ έχουμε την πεποίθηση ότι η τέλεια διαβροχή δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ποτέ στην πράξη μέσα σε έναν ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο, αφού και μόνο το γεγονός ότι είναι εκτεθειμένος στον αέρα είναι από μόνο του αρκετό για να αντιληφθούν οι φίλες και οι φίλοι μας πόσο δύσκολη είναι η επίτευξη της ομοιομορφίας διαβροχής. Όμως, αυτό δεν απαγορεύει το να μπορέσουμε με εμπειρικό τρόπο να προσδιορίσουμε περίπου το πόσο νερό διαβρέχει το γκαζόν μας σε κάποια μονάδα χρόνου που μας ενδιαφέρει.

Παρ' όλο που υπάρχουν εξειδικευμένα όργανα μετρήσεως διαβροχής και βροχοπτώσεως, για τις ανάγκες του δικού μας_Δοχείο ελέγχου διαβροχής γκαζόν. απλού εγχειρήματος θα χρειαστούμε μερικά μικρά ογκομετρικά διαφανή και κυλινδρικά δοχεία τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε ακόμα και από την αγορά οικιακών και μαγειρικών ειδών. Λαμβάνοντας κατά νου τις ανάγκες σε άρδευση των ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων με καλλωπιστικούς χλοοτάπητες θεωρούμε στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το ότι ενδείκνυται να φροντίσουμε έτσι ώστε το ύψος και η διάμετρος των δοχείων να μην ξεπερνάει τα δέκα εκατοστά. Στη συνέχεια, τοποθετούμε αυτά τα δοχεία στην επιφάνεια του γκαζόν προσπαθώντας να εντοπίσουμε θέσεις οι οποίες ισαπέχουν από τους εκτοξευτήρες νερού οι οποίοι τις διαβρέχουν, αλλά και θέσεις τυχαίως επιλεγμένες στην έκταση της περιοχής του γκαζόν. Εννοείται το ότι όσο περισσότερα δοχεία χρησιμοποιήσουμε τόσο περισσότερα δεδομένα θα έχουμε στη διάθεσή μας για να εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα. Επιπροσθέτως, δεν προτείνεται η χρήση δοχείων μεγαλύτερων διαστάσεων γιατί ενδιαφερόμαστε να μάθουμε για το τί συμβαίνει βραχυχρόνια ακριβώς στην επιφάνεια του γκαζόν το οποίο διαβρέχεται από εκτοξευτήρες με συγκεκριμένες ακτίνες και ύψη εκτοξεύσεως ύδατος τα οποία μπορεί να επηρεάζονται από την πίεση λειτουργίας του αρδευτικού δικτύου ή άλλα φαινόμενα.

Αφού τοποθετηθούν τα κυλινδρικά δοχεία στις θέσεις τους ακολουθεί η ενεργοποίηση του αρδευτικού συστήματος για το αυτόματο πότισμα γκαζόν. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διαρκέσει η άρδευση, τόσο το καλύτερο. Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ προτείνει στις φίλες και τους φίλους της το να φροντίσουν η άρδευση να διαρκέσει ακριβώς μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μισής ώρας έκαστο δοχείο θα συγκεντρώσει έναν όγκο ύδατος ο οποίος αντιστοιχεί στην ποσότητα του νερού που διαβρέχει την περιοχή όπου βρίσκεται το δοχείο και εάν υπάρχει ακρίβεια στην κατασκευή του αρδευτικού δικτύου τότε αυτή η ποσότητα θεωρητικώς μπορεί να αντιστοιχηθεί κατά προσέγγιση στο συνολικό όγκο του νερού που διαβρέχει όλη την έκταση του γκαζόν. Το ερώτημα το οποίο μπορεί να γεννηθεί εστιάζεται στην απορία σχετικώς με το πώς μπορεί κάποιος να αναγάγει σε λίτρα ή κυβικά μέτρα διαβροχής του γκαζόν ανά ώρα αυτήν την μικρή ποσότητα νερού στο δοχείο.

Η αναγωγή μπορεί να γίνει με τουλάχιστον δύο τρόπους. Για πρακτικούς λόγους δικής μας ευκολίας προκειμένου να_Δοχείο ελέγχου διαβροχής γκαζόν με νερό. αποφύγουμε μαθηματικές και γεωμετρικές μετατροπές θα ακολουθήσουμε την πιο απλή λύση. Υπενθυμίζουμε, όμως, πάλι το ότι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ο έλεγχος που διενεργούμε είναι εμπειρικός για να αποκτήσουμε μία απλή γενική εικόνα της αρδευτικής ικανότητος κατά το αυτόματο πότισμα γκαζόν, αφού για μεγαλύτερη ακρίβεια χρειάζονται ειδικές συσκευές μετρήσεων, αλλά κυρίως μελετημένη εγκατάσταση αρδευτικού δικτύου το οποίο καλό θα ήταν να απαρτίζεται από υλικά της ίδιας κατασκευάστριας βιομηχανίας με σκοπό να υπάρχει κατά το βέλτιστο δυνατό ομοιομορφία στην απόδοση των εκτοξευτήρων. Έτσι, λοιπόν, το μόνο που έχουμε να κάμνουμε είναι να μετρήσουμε με έναν χάρακα πόσο είναι το ύψος του νερού σε εκατοστά ή χιλιοστά μέσα στο δοχείο. Εάν υποθέσουμε το ότι κατά τη διάρκεια της μισής ώρας στο ποτήρι συγκεντρώθηκε μισό εκατοστό ή αλλιώς πέντε χιλιοστά νερό, τότε μπορούμε με κάποια σχετική ασφάλεια να υποθέσουμε ότι στο διπλάσιο χρόνο λειτουργίας, δηλαδή σε εξήντα λεπτά ή αλλιώς μία ώρα, μέσα στο ίδιο δοχείο θα μπορούσε να συγκεντρωθεί νερό με ύψος ένα εκατοστό ή δέκα χιλιοστά. Αυτή είναι και η κρίσιμη πληροφορία που μας ενδιαφέρει.

Υπάρχει μία παγκόσμια σταθερή αντιστοιχία η οποία προσδιορίζει τα κυβικά μέτρα νερού τα οποία διαβρέχουν ένα στρέμμα γκαζόν ή ένα στρέμμα γήινης επιφανείας συναρτήσει των χιλιοστών νερού που συλλέγονται από κατάλληλα ογκομετρικά δοχεία. Επειδή, τα δικά μας δοχεία αποτελούν μία ερασιτεχνική εμπειρική προσέγγιση στην αναζήτηση του όγκου ύδατος που χρησιμοποιούμε θα θεωρήσουμε συμβατικώς το ότι η προαναφερθείσα αντιστοιχία ισχύει και στην περίπτωσή μας. Συγκεκριμένα, ένα χιλιοστό ύψους νερού μέσα στο δοχείο αντιστοιχεί σε διαβροχή η οποία προσφέρει ένα κυβικό μέτρο νερού ανά στρέμμα ή αλλιώς χίλια λίτρα νερού ανά χίλια τετραγωνικά μέτρα.

Όπως προαναφέραμε, η μέτρηση του ύψους του νερού μέσα στα δοχεία μας μετά το πέρας της λειτουργίας του αρδευτικού συστήματος για το αυτόματο πότισμα έδειξε ότι ισοδυναμεί με δέκα χιλιοστά ανά ώρα. Επειδή θεωρούμε ότι φυσιολογικώς το αρδευτικό δίκτυό μας διαβρέχει ομοιόμορφα το γκαζόν που έχουμε, τότε αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο έχει τη θεωρητική ικανότητα σε μία ώρα να καταβρέχει ένα στρέμμα γκαζόν με δέκα κυβικά μέτρα νερού. Έτσι, μπορούμε να το αναγάγουμε στην έκταση του γκαζόν που έχουμε και να εκτιμήσουμε με τί όγκο νερού διαβρέχεται ο χώρος μας. Και αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά. Εάν για παράδειγμα έχουμε στον ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο μία έκταση γκαζόν με ποικιλία από Festuca arundinacea εμβαδού εκατό τετραγωνικών μέτρων και αφού εκτελέσουμε την προαναφερθείσα διαδικασία με τα δοχεία βρούμε τελικώς ότι το ύψος του νερού είναι δέκα χιλιοστά ανά ώρα, τότε αυτό σημαίνει ότι σε μία ώρα το γκαζόν σε όλη του την έκταση θεωρητικώς δέχεται ένα κυβικό μέτρο νερού. Έτσι, λοιπόν ανακεφαλαιώνοντας: α΄) Το ένα χιλιοστό νερού αντιστοιχεί σε ένα κυβικό μέτρο νερού ανά στρέμμα, β΄) Το ένα στρέμμα είναι χίλια τετραγωνικά μέτρα, γ΄) Το ένα χιλιοστό νερού αντιστοιχεί σε ένα κυβικό μέτρο νερού ανά χίλια τετραγωνικά μέτρα, δ΄) Εμείς μετρήσαμε μισό εκατοστό νερού στη μισή ώρα ή αλλιώς ένα εκατοστό στη μία ώρα λειτουργίας του αυτομάτου ποτίσματος, ε΄) Το ένα εκατοστό είναι δέκα χιλιοστά, ς΄) Τα δέκα χιλιοστά νερού την ώρα αντιστοιχούν σε δέκα κυβικά μέτρα νερού ανά χίλια τετραγωνικά μέτρα την ώρα, ζ΄) Εμείς έχουμε στον κήπο μία επιφάνεια γκαζόν ίση με εκατό τετραγωνικά μέτρα, η΄) Τελικώς, η θεωρητική ικανότητα διαβροχής του γκαζόν στον κήπο μας είναι ένα κυβικό μέτρο νερού την ώρα, δηλαδή το ένα δέκατο από τα δέκα κυβικά μέτρα νερού τα οποία αντιστοιχούν στα χίλια τετραγωνικά μέτρα.

Γνωρίζοντας στο περίπου ποία είναι η ικανότητα διαβροχής του αρδευτικού δικτύου μπορούμε να υπολογίσουμε το πόσο, αλλά και το και πότε πρέπει να ποτίζουμε ειδικώς τις έντονα ξηροθερμικές ημέρες. Όπως γνωρίζουν οι φίλες και οι φίλοι μας από άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, ένα στρέμμα με υγιές ψυχρόφιλο γκαζόν με Festuca arundinacea το οποίο είναι εγκατεστημένο σε κατάλληλο και επεξεργασμένο εδαφικό υπόστρωμα χρειάζεται καθημερινώς κατά τους πολύ θερμούς μήνες κατά μέσον όρο τουλάχιστον επτά κυβικά μέτρα ή αλλιώς επτά χιλιάδες λίτρα νερού. Εμείς που υποθέσαμε το ότι διαθέτουμε εκατό τετραγωνικά μέτρα γκαζόν θα χρειαστούμε για κάθε μία από αυτές τις ξηροθερμικές ημέρες τουλάχιστον 0,7 κυβικά μέτρα ή αλλιώς επτακόσια λίτρα νερού το οποίο αντιστοιχεί σε 0,7 χιλιοστά ύψους από νερό μέσα στο ογκομετρικό δοχείο. Αφού υπολογίσαμε ότι το αρδευτικό δίκτυο σε μία ώρα ή αλλιώς εξήντα λεπτά μπορεί να προσφέρει ένα κυβικό μέτρο νερού, τότε τα 0,7 κυβικά μέτρα νερού μπορεί να τα αποδώσει σε σαράντα δύο λεπτά με την απλή αριθμητική μέθοδο των τριών. Άρα πρέπει ο ηλεκτρονικός προγραμματιστής να ρυθμιστεί για να ενεργοποιεί τις ηλεκτροβαλβίδες οι οποίες ελέγχουν το πότισμα του γκαζόν για σαράντα δύο λεπτά κάθε ημέρα. Αυτό που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε είναι το εάν πρέπει αυτή η λειτουργία του ποτίσματος των σαράντα δύο λεπτών να διενεργείται μία μόνο φορά ή περισσότερες επαναλαμβανόμενες φορές την ημέρα διαμοιράζοντας το χρόνο για παράδειγμα σε δύο δόσεις των είκοσι ενός λεπτών, διότι κάτι τέτοιο εξαρτάται και καθορίζεται από το εν γένει μικροπεριβάλλον του κήπου, το εδαφικό υπόστρωμα και το καθεστώς των ευρύτερων καιρικών συνθηκών. Αυτή η επισήμανση είναι πολύ σημαντική διότι εσφαλμένη ή ανεξέλεγκτη άρδευση μπορεί να προξενήσει σοβαρότατα φυτοπαθολογικά προβλήματα.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Έλεγχος για Διαβροχή σε Πότισμα Γκαζόν

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.