Διά φυλλομανία και καρποφορία ως έγραψε ο Θεόφραστος, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώςέτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Υπάρχουν μερικές φορές κατά τις οποίες οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ παρατηρούν στον ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο κάποια καρποφόρα δέντρα να διαθέτουν μία υπερβολικώς πλούσια φυλλική επιφάνεια, εκδηλώνοντας φυλλομανία, αλλα ταυτοχρόνως να μην έχουν ικανοποιητική καρποφορία. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό από την αρχαιότητα και έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις για την αντιμετώπισή του. Με το παρόν κείμενο από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ δεν θα εξηγήσουμε τους λόγους οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το φαινόμενο, αλλά θα παραθέσουμε κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπισή του από τις καταγραφές που παρέδωσε ο Θεόφραστος ο οποίος συγκέντρωσε ποικίλες εμπειρίες και πληροφορίες για την γεωργική δραστηριότητα στην αρχαία Ελλάδα και στο πρόσωπό του έχουμε αναφερθεί σε άλλα κείμενά μας.

Έτσι, λοιπόν, ο Θεόφραστος ενημερώνει τους αναγνώστες του επισημαίνοντας το γεγονός ότι εάν κάποιο καρποφόρο δέντρο δεν κάμνει καρπούς, αλλά τείνει να βλαστάνει γεμίζοντας φύλλα, τότε πολλοί προτείνουν να σχιστεί σε κάποιο σημείο το υπόγειο τμήμα του κορμού και να παρεμβληθεί στο χάσμα της σχισμής ένας λίθος. Έτσι, πιστεύεται ότι με αυτήν την τακτική το δένδρο θα αλλάξει προσανατολισμό αναπτύξεως και θα αρχίσει να καρποφορεί. Παραλλαγές αυτής της διαδικασίας μπορεί κάποιος να εφαρμόσει στη συκιά όπου περίγυρά της μπορεί να ρίξει στάκτη ή στην αχλαδιά και την αμυγδαλιά όπου με ένα σιδερένιο πάσσαλο ανοίγεται μία οπή η οποία αντί για πέτρα σφραγίζεται με δρύινο πάσσαλο που ενταφιάζεται και αυτός θεωρώντας ότι έτσι αποκαθίσταται η ισορροπία στο καρποφόρο δένδρο το οποίο έδειχνε να αναπτύσσεται με υβριστικό τρόπο, οπότε χαρακτηρίζεται με το όνομα "ΥΒΡΙΖΟΝ ΔΕΝΔΡΟΝ".

Τέλος, μία άλλη πρόταση η οποία μπορεί να βοηθήσει κάποιο καρποφόρο να αποδώσει περισσότερους καρπούς είναι αυτή η οποία εστιάζεται στο υπόγειο κλάδεμα. Συγκεκριμένα, όταν κάποιος αποκόψει μερικές ρίζες θα συμβάλλει στον εξαναγκασμό του φυτού να καρποφορήσει περισσότερο. Μάλιστα, αυτή η μέθοδος έβρισκε εφαρμογή στα αμπέλια με πλούσιο φύλλωμα όπου κλάδευαν τις επιφανειακές ρίζες τους και τα οδηγούσαν στην παραγωγή περισσότερων σταφυλιών.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Θεόφραστος, Φυλλομανία και Καρποφορία

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.