Διά παχύφυτα εσωτερικού χώρο σαν τη Beaucarnea recurvata ή μπουκαρνέα κυρτόφυλλος, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες οι φίλες, καθώς και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ αναζητούν διάφορα φυτά_Μπουκαρνέα κυρτόφυλλος ή Beaucarnea recurvata. εσωτερικού χώρου τα οποία χαρακτηρίζονται από ελάχιστες απαιτήσεις συντηρήσεως. Με αυτήν την τακτική μπορούν να διακοσμούν τον εσωτερικό χώρο με ανθεκτικά καλλωπιστικά φυτά χωρίς να υπάρχει συνεχώς η ανησυχία και η δέσμευση για τη φροντίδα τους. Η αλήθεια είναι το ότι η επιλογή τέτοιων φυτικών οργανισμών δεν είναι πάντοτε εύκολη διότι πρέπει να λαμβάνονται κατά νου κάποιες παράμετροι του μικροπεριβάλλοντος οι οποίες δεν είναι συχνά ευνοϊκές για την ανάπτυξη των φυτών σε έναν τόπο όπου για παράδειγμα η φωτεινότητα ή η σχετική ατμοσφαιρική υγρασία δεν είναι επαρκείς για την ανάπτυξη των φυτών. Όμως, είναι παρήγορο το ότι υπάρχουν κάποια ανθεκτικά φυτά τα οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις όσον αφορά στη φροντίδα και το περιβάλλον τους. Ένα από αυτά τα εντυπωσιακά φυτά, που συμπεριφέρεται όπως τα παχύφυτα και διακρίνεται για την πολύ καλή προσαρμοστική ικανότητα στα δωμάτια των εσωτερικών χώρων είναι η μπουκαρνέα κυρτόφυλλος.

Η συγκεκριμένη μπουκαρνέα κυρτόφυλλος δεν είναι άλλη από το είδος Beaucarnea recurvata και ανήκει στο γένος_Φύλλα από μπουκαρνέα κυρτόφυλλος ή Beaucarnea recurvata. Beaucarnea. Συγγενεύει πολύ προς τη νολίνα με την οποία μοιάζει εμφανισιακώς, αφού ανήκουν και τα δύο φυτά στην ίδια υποοικογένεια, δηλαδή τα Νολινοειδή (Nolinoideae). Κατάγεται από περιοχές της νοτιοαμερικανικής ηπείρου με περιβαλλοντικές συνθήκες οι οποίες έχουν έντονα ξηροθερμικά χαρακτηριστικά. Η ανάπτυξή της είναι αργή, έως υπερβολικώς αργή και για αυτό όταν θελήσουμε να αποκτήσουμε ένα μεγάλο φυτό το χρηματικό κόστος αγοράς του είναι ιδιαίτερο. Είναι αειθαλές φυτό με πρασινόχρωμα, λογχόμορφα, εύκαμπτα, λεπτά, ελάχιστα πλατιά, κυρτά φύλλα τα οποία όταν εκφύονται έχουν μία πιο ανοικτή απόχρωση η οποία στη συνέχεια γίνεται πιο έντονα πράσινη. Όσο μεγαλώνει σε μέγεθος το φυτό, τόσο μεγαλώνει και το μήκος των φύλλων ώσπου τελικώς μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το ενάμισι μέτρο. Η επαφή με τα άκρα των φύλλων καθ' όλο το μήκος τους πρέπει να γίνεται προσεκτικώς διότι μπορεί να πληγώσουν το δέρμα σαν να ήταν μαχαίρια.

Σαν φυτό η μπουκαρνέα είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακή. Έχει ευθυτενές παράστημα και έναν κεντρικό κορμό ο οποίος_Κοσμός από μπουκαρνέα κυρτόφυλλος ή Beaucarnea recurvata. ξυλοποιείται προοδευτικώς μετά από την σταδιακή φυσιολογική αποβολή των κατώτερων φύλλων. Τα φύλλα σχηματίζουν κατά κάποιο τρόπο ροζέτα στο κορυφαίο τμήμα του κορμού, ενώ η βάση του φυτού μοιάζει σαν να διογκώνεται με το πέρασμα του χρόνου και σε πολλούς ενδεχομένως να θυμίζει διάφορα είδη από αναπτυγμένη γιούκα. Λόγω αυτής της χαρακτηριστικής εξογκώσεως η οποία μοιάζει με πόδι από ελέφαντα ή διογκωμένο μπουκάλι, η μπουκαρνέα αποκαλείται επίσης "δέντρο ελεφαντόπους" ή "tree of elephant foot", αλλά και "μπουκαλοφοίνιξ" ή "bottle palm". Επιπροσθέτως, επειδή ειδικώς όταν είναι αναπτυγμένη τα φύλλα της θυμίζουν φουντωτή ουρά από μικρό πόνυ ή γενικώς από ιπποειδή φέρει και το όνομα "φοίνιξ αλογοουρά" ή "ponytail palm". Σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός ότι ο χαρακτηρισμός "φοίνιξ" είναι καταχρηστικός, διότι η μπουκαρνέα κυρτόφυλλος ή Beaucarnea recurvata δεν έχει σχέση με τα φοινικοειδή.

Στο φυσικό περιβάλλον της, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις αντίστοιχες περιοχές του Μεξικού, η μπουκαρνέα_Κόμη από μπουκαρνέα κυρτόφυλλος ή Beaucarnea recurvata. κυρτόφυλλος μπορεί να φθάσει ή να ξεπεράσει κατά πολύ σε ύψος τα έξι με οκτώ μέτρα μετά από πολλά έτη, ενώ η διάμετρός της βάσεώς της να υπερβεί τα τρία μέτρα. Μέσα στο διαμέρισμα οι διαστάσεις της θα είναι κατά κανόνα πάρα πολύ μικρότερες, αφού μετά βίας θα κατορθώσει να ξεπεράσει τα δύο μέτρα σε ύψος. Δυστυχώς, συνήθως μόνο τα μεγάλης ηλικίας φυτά ανθοφορούν με μάλλον αδιάφορα γαλακτώδους χρώματος άνθη. Επίσης, όταν είναι σε γλάστρα μέσα στον εσωτερικό χώρο ανέχεται το έντονο φως ή την ελαφρά σκιά. Προτείνουμε να αποφεύγεται η απ' ευθείας έκθεση του φυτού γλάστρας στη θερινή ηλιακή ακτινοβολία, διότι μπορεί να στιγματιστούν τα φύλλα του. Όσο, όμως, περισσότερο φως έχει ο χώρος, τόσο το καλύτερο για την ανάπτυξη και το φύλλωμά του. Δύσκολα ανέχεται παρατεταμένη θερμοκρασία περιβάλλοντος κάτω από τους περίπου μηδέν βαθμούς της κλίμακος Κελσίου, ενώ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι τους τριάντα πέντε βαθμούς της κλίμακος Κελσίου. Τα μεγάλα σε ηλικία φυτά, που έχουν ριζοπιάσει καλά, χαρακτηρίζονται σε θεωρητικό επίπεδο από ακόμα υψηλότερες αντοχές.

Από την άλλη μεριά επίσης δεν ανέχεται καθόλου το υπερβολικό πότισμα. Το πολύ νερό προκαλεί σήψεις και μάρανση._Καρατόμηση κορμού σε Beaucarnea recurvata. Είναι από τα φυτά που η ξηρασία του εδαφικού υποστρώματος μπορεί να γίνει ανεκτή επί μακρόν. Καλό θα ήταν, κατά την περίοδο αναπτύξεως από το Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο να ποτίζεται ελαφρώς αναλόγως του μεγέθους, του χώρου και του εδαφικού υποστρώματος περίπου ανά δύο ή τρεις εβδομάδες. Αντιθέτως, τον υπόλοιπο χρόνο το ελαφρό πότισμα μπορεί να περιοριστεί ακόμα και σε μία φορά το μήνα αναλόγως των συνθηκών του μικροπεριβάλλοντος όπου βρίσκεται η γλάστρα. Επιπροσθέτως, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα κατά την προαναφερθείσα περίοδο αναπτύξεως ενδείκνυται η χορήγηση μικροποσοτήτων ισορροπημένου λιπάσματος με ιχνοστοιχεία όπου θα κυριαρχεί το βραδείας αποδεσμεύσεως άζωτο με το κάλιο. Το χώμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μπουκαρνέα είναι παρόμοιο με το χώμα των κακτοειδών και μπορεί να αποκτηθεί από διάφορα κέντρα κήπου της αγοράς. Όμως, καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το γεγονός ότι είναι ένα φυτό το οποίο αρέσκεται να αναπτύσσεται σε δυσανάλογα μικρές γλάστρες εν συγκρίσει ως προς το μέγεθός του, οπότε δεν πρέπει να παραξενεύονται όταν βλέπουν τη μπουκαρνέα μέσα σε μικρή γλάστρα.

Το καλλωπιστικό στοιχείο της μπουκαρνέας έγκειται στο συνδυασμό φυλλώματος και διογκωμένου βλαστού στη βάση του. Μπορεί να τοποθετηθεί σαν διακοσμητικό γραφείου, τραπεζιού ή σε κάποια άλλη περίοπτη φωτεινή θέση του δωματίου. Συνήθως ο βλαστός είναι μονήρης και ευθυτενής, αλλά ειδικώς στο φυσικό περιβάλλον του φυτού ενδέχεται να αποκτήσει διακλαδώσεις οι οποίες καθιστούν το θέαμα που προσφέρει ακόμα πιο εντυπωσιακό. Στις γλάστρες δεν αναπτύσσει με την ίδια ευκολία διακλαδώσεις εκτός εάν σε κάποια παρελθούσα στιγμή υπέστη καρατόμηση οπότε μπορεί να αποκτήσει αυτό το χαρακτηριστικό γνώρισμα, αλλά αρκετές φορές κάποιος κλάδος αποκτά προτεραιότητα αναπτύξεως εις βάρος των άλλων που παρουσιάζονται σαν να υποφέρουν από καθυστέρηση.

Όσον αφορά στους παρασιτικούς εχθρούς οι οποίοι επιτίθενται στη Beaucarnea recurvata, αυτοί εστιάζονται συνήθως στις_Παράσιτα σε μπουκαρνέα κυρτόφυλλος ή Beaucarnea recurvata. αφίδες, στον τετράνυχο ή σε κάποια άλλα μυζητικά έντομα. Μπορούν να εντοπίζονται σε κάποιο σημείο του κορμού ή στα φύλλα και ειδικά στα σημεία τα οποία επικαλύπτονται από αυτά. Για αυτό, προτείνεται, τουλάχιστον στην αρχή της περιόδου αναπτύξεως, καθώς και αργότερα να γίνεται τουλάχιστον μία επέμβαση με κάποιο κατάλληλο εγκεκριμένο εντομοκτόνο διασυστηματικό ή μη. Επιπροσθέτως, αρκετές φορές μπορεί να παρατηρήσει κάποιος τις άκρες των φύλλων να συρρικνώνονται αποκτώντας μία χαρακτηριστική καστανόξανθη εμφάνιση ξηρού και λεπτού χόρτου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι για παράδειγμα η υπερβολικώς ξηρή ατμόσφαιρα, η μακροχρόνια έλλειψη ποτίσματος, η συχνή έκθεση στα βορινά ρεύματα αέρος, οι τροφοπενίες ή ακόμα ενδέχεται να είναι φυσιολογική κατάσταση κατά τη διάρκεια της αναπτύξεως ιδίως των μεγαλύτερων φυτών.

Σε γενικές γραμμές το εν λόγω φυτό μπορεί να αποτελέσει μία ιδιαιτέρως επιτυχή επιλογή για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων τόσο στα σπίτια, όσο και στους επαγγελματικούς χώρους. Χρειάζεται ελάχιστη φροντίδα και προσδίδει μία εξωτική νότα στο δωμάτιο το οποίο διακοσμεί και για αυτό στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το προτείνουμε στις φίλες και στους φίλους μας.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Μπουκαρνέα και Παχύφυτα Εσωτερικού Χώρου

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.