Διά θερμική καταπόνηση και συντήρηση γκαζόν ή περιποίηση χλοοτάπητα, καθώς και διά προβλήματα χλόης από ζέστη κατά τη φροντίδα γρασιδιού τα οποία αντιμετωπίζονται με την υδρόψυξη γκαζόν ή syringing, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Είναι ευρέως γνωστό, αλλά το επαναλαμβάνει συχνά η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ προς τις φίλες και τους φίλους της, το γεγονός ότι η_Αυτόματο πότισμα γκαζόν. Ελλάς κατά κανόνα τους θερινούς μήνες υπόκειται στην επίδραση έντονων ξηροθερμικών συνθηκών. Ιδιαιτέρως στα αστικά κέντρα η ζέστη πολλές φορές είναι αποπνικτική δημιουργώντας έντονες δυσφορίες και προβλήματα στην ομαλή εκδήλωση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Εκτός, όμως, από τους ανθρώπους θύματα της υπερβολικής ζέστης γίνονται και οι φυτικοί οργανισμοί. Η θερμική καταπόνηση την οποία υφίστανται επιδρά δυσμενώς στην ευημερία τους. Τη μεγαλύτερη πίεση υφίστανται τα φυτά εκείνα τα οποία προκειμένου να είναι ακμαία και θαλερά απαιτούν χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος και αρκετά αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται πολλοί καλλωπιστικοί χλοοτάπητες, ιδιαιτέρως των ψυχρόφιλων ειδών, που υποφέρουν από ταχύτατες σε ρυθμό απώλειες πολύτιμου ύδατος εξ αιτίας της εξατμισοδιαπνοής.

Η επίθεση της ζέστης στο γκαζόν είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν είμαστε εις θέσιν να ελέγξουμε. Μπορούμε, όμως, με την κατάλληλη φροντίδα γρασιδιού να υποβοηθήσουμε τον καλλωπιστικό υγιή χλοοτάπητα αποσκοπώντας στο να τον δροσίζουμε κατά τις επικίνδυνα ζεστές ημέρες του καύσωνα. Αυτή η αρωγή μας βασίζεται σε μία απλή, αλλά λεπτή τεχνική δροσισμού χρησιμοποιώντας το νερό της αρδεύσεως σαν μέσο τεχνητής υδρόψυξης. Συνήθως, ο δροσισμός ή υδρόψυξη γκαζόν χαρακτηρίζεται με το όνομα "syringing" και συνιστά μία γνωστή διαδικασία για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου αναλύεται ακόμα και από διάφορα γνωστά πανεπιστήμια, όπως είναι αυτό της Μιννεσότα. Η ίδια ακριβώς τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί: α΄) Για το δροσισμό ειδικώς των κοντοκουρεμένων γκαζόν ή γκαζόν τα οποία υποφέρουν από scalping, β΄) Για την απομάκρυνση τόσο της πάχνης ή της πρωινής δροσιάς των φύλλων στο γκαζόν, όσο και του συσσωρευμένου περιττού ύδατος στην φυλλική επιφάνεια το οποίο προέρχεται εκ των σταγόνων που αποβάλλουν τα ίδια τα φυτά, γ΄) Για την πιο αποδοτική και ασφαλή κοπή του γκαζόν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, διότι με προϋποθέσεις ενεργοποιεί φυσικές διαδικασίες ταχείας απαλλαγής της επιφανείας των φύλλων από περιττή υγρασία, δ΄) Για την υποστήριξη και υποβοήθηση του γκαζόν στην καταπολέμηση φυτοπαθολογικών καταστάσεων εξ αιτίας μυκητολογικών προσβολών και άλλων παρασίτων, δ΄) Για την υποβοήθηση χλοοταπήτων οι οποίοι εγκαταστάθηκαν προσφάτως, έτσι ώστε να ριζοπιάσουν καλύτερα, ε΄) Για την πρόσκαιρη τόνωση της αισθητικής εικόνος του χλοοτάπητα πριν από κάποια εκδήλωση.

Το syringing συνίσταται στην έκτακτη, βραχυχρόνια και επαναλαμβανόμενη διαβροχή του υγιούς χλοοτάπητα με τη χρήση του αρδευτικού συστήματος για το αυτόματο πότισμα με εκτοξευτήρες. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος για τον οποίον το αρδευτικό σύστημα πρέπει να είναι ορθά κατασκευασμένο προκειμένου να διασφαλίζει ομοιόμορφη διαβροχή με σωστούς ρυθμούς. Μπορεί να γίνει και με το κοινό λάστιχο εάν ο χώρος το επιτρέπει, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί εμπειρία, περισσότερο κόπο ή χρόνο και φυσικά κατάλληλο πιστολάκι ποτίσματος, αλλιώς καλύτερα να αποφεύγεται. Πρέπει να κατασταθεί σαφές προς τις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το ότι η ταχεία διαβροχή δεν αποτελεί άρδευση χλόης και δεν στοχεύει στο πότισμα. Είναι ένα σημαντικό υποβοηθητικό μέσο για να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία και δυναμισμό ο υγιής χλοοτάπητας στη θερμική καταπόνηση την οποία υφίσταται εξ αιτίας της ζέστης η οποία σε συνδυασμό με το ανώμαλο ή προβληματικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της στιλπνότητος και ζωηρότητος του χρώματος των φύλλων, στην αφυδάτωση και σε εγκαύματα ή ακόμα και σε μαράνσεις, δηλαδή σε πολύ σοβαρά προβλήματα χλόης.

Η διαδικασία του syringing κατά τις ζεστές ή τις αναμενόμενες ζεστές ημέρες πραγματοποιείται με την ενεργοποίηση του αρδευτικού δικτύου πολλές φορές από τις τελευταίες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα. Εμπειρικώς θα υποστηρίζαμε στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ ότι συνήθως ξεκινάει από την ενάτη πρωινή ώρα και λήγει την πέμπτη μεσημβρινή ώρα με επαναλήψεις ανά μία ή μιάμιση ώρα. Το δίκτυο πρέπει υποχρεωτικώς να διαβρέχει κάθε φορά τον χλοοτάπητα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Υποθέτοντας ότι το αρδευτικό δίκτυο για το αυτόματο πότισμα γκαζόν είναι άρτιο, θα υποστηρίζαμε ότι αρκούν από ένα έως το πολύ τρία λεπτά αναλόγως των αναγκών του χώρου κια της ταχύτητας περιστροφής των κεφαλών των εκτοξευτήρων, εφ' όσον δεν είναι στατικού τύπου. Οι προαναφερθέντες χρόνοι αφορούν σε έναν προσδιορισμό μέσων τιμών διότι κάθε ιδιωτικός και ιδιόχρηστος χώρος πρασίνου έχει τις ιδιαιτερότητές του, οπότε τον κυρίαρχο λόγο στη συντήρηση γκαζόν έχει πάντοτε ο συντηρητής του χώρου.

Το μειονέκτημα του syringing έχει να κάμνει με τη μεγάλη δέσμευση χρόνου που απαιτεί από τον συντηρητή ο οποίος πολλές φορές είναι υποχρεωμένος να ενεργοποιεί χειροκίνητα τον ή τους προγραμματιστές που ελέγχουν το αυτόματο πότισμα γκαζόν. Δυστυχώς, αρκετές φορές τα απλά ηλεκτρονικά ή υβριδικά μηχανήματα των προγραμματιστών που εγκαθιστούμε σε ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους δεν προσφέρουν τόσο εκτεταμένες δυνατότητες πολλαπλών ρυθμίσεων αυτομάτου επαναλήψεως διαβροχής προκειμένου να διενεργηθεί το syringing, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται έκτακτες τροποποιήσεις των προγραμμάτων τους, οπότε το άτομο που έχει την ευθύνη για τις κηπουρικές εργασίες είναι εξαναγκασμένο να αφιερώνει επιπρόσθετο και εκτεταμένο χρόνο εργασίας.

Σε γενικές γραμμές το syringing ή υδρόψυξη γκαζόν κατά την περίοδο με ζέστη ή καύσωνα προσφέρει πλεονεκτήματα τα οποία αξιολογούνται ιδιαιτέρως σημαντικά για την υγεία του γρασιδιού. Όμως, πρέπει να γίνεται με σύνεση όταν και όπου πρέπει διότι δεν είναι ένα παιγνίδι με τη ζέστη, αλλά μία στρατηγικώς διενεργούμενη τονωτική ένεση η οποία στοχεύει στο να ενισχύσει την άμυνα του γκαζόν και όχι να το φθείρει.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Υδρόψυξη Γκαζόν ή Syringing για τη Ζέστη

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.