Διά φύτευση αμπελιού ή φύτεμα αμπελιού με βάση τις υποδείξεις τις οποίες έκαμνε ο Σωτίων διά την κληματαριά, το αμπέλι και τα σταφύλια, ως τις κατέγραψε ο Κασσιανός Βάσσος, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Σήμερα, πολλές φίλες και αρκετοί φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ διαθέτουν στους ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους κάποιο αμπέλι με σκοπό είτε να απολαμβάνουν τη σκίαση που προσφέρει, είτε τα σταφύλια, είτε και τα δύο. Το αμπέλι ανέκαθεν αποτελούσε αντικείμενο του ενδιαφέροντος στο χώρο της γεωργίας. Έχουν αφιερωθεί σε αυτό αμέτρητες σελίδες κειμένων όπου καταγράφονται πολυποίκιλες σχετικές πληροφορίες. Μεταξύ αυτών που ασχολήθηκαν μαζί του είναι και ο φερόμενος ως Κασσιανός Βάσσος στο πρόσωπο του οποίου έχουμε αναφερθεί σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. Συγκεκριμένα στο βιβλίο των ερανισμάτων του παρατίθενται μεταξύ άλλων οι απόψεις του Σωτίωνος για τις υποχρεώσεις τις οποίες οφείλουμε να εκπληρώσουμε απέναντι στο χωράφι το οποίο θα υποδεχθεί τα φυτά της αμπέλου προκειμένου να εξασφαλίσουμε σε αυτά έναν καλύτερο χώρο για την ευημερία και καλή παραγωγικότητά τους.

Έτσι, λοιπόν, οι προεργασίες μας πρέπει να στοχεύουν στον όσο το δυνατόν καλύτερο καθαρισμό του χωραφιού. Χρειάζεται όχι απλώς να το σκάψουμε σε όλη την επιφάνειά του, αλλά να το οργώσουμε πολλάκις. Η προσπάθειά μας δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην απομάκρυνση των άχρηστων ριζών, αλλά να επεκτείνεται στην αφαίρεση από το χώμα των πετρών και ιδιαιτέρως εκείνων οι οποίες έχουν μεγάλο μέγεθος, αλλά και όσων βρίσκονται στην επιφάνεια. Όταν οι πέτρες παραμένουν εκτεθειμένες επάνω στο χώμα αναλόγως της εποχής μπορεί να βλάψουν τα φυτά διότι το καλοκαίρι απορροφούν θερμότητα και το χειμώνα ιδιαιτέρως οι μικρές παγώνουν. Σε αντίθεση με τις επιφανειακές πέτρες, όσες βρίσκονται μέσα στο έδαφος, σε κάποιο βάθος λειτουργούν ευεργετικώς ιδιαιτέρως το θέρος διότι δροσίζουν το ριζικό σύστημα.

Εκ του κειμένου και ό, τι άφησε παρακαταθήκη ο Σωτίων, αντλούμε υποδείξεις βάσει των οποίων το σκάψιμο του εδάφους πρέπει να γίνεται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αναμοχλεύεται το χώμα. Με αυτόν τον τρόπο αναμιγνύουμε τα διάφορα κατώτερα στρώματα με τα ανώτερα επηρεάζοντας προς όφελός μας το ποσοστό υγρασίας που υπάρχει μέσα τους, τον αερισμό τους και τη συνεκτικότητά τους. Επιπροσθέτως, θα ήταν καλό να μην αφήνουμε βαθουλώματα και ανώμαλες επιφάνειες επάνω στο έδαφος, αλλά να το επιπεδοποιούμε.

Τέλος, μετά την πρώτη χρονιά όταν κάθε κληματαριά ριζοπιάσει, χρειάζεται με τη βοήθεια ενός πολύ αιχμηρού και κοφτερού κλαδευτηριού να απομακρύνουμε τις επιφανειακές ρίζες γιατί με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε το φυτό να ριζοβολήσει καλύτερα σε μεγαλύτερο βάθος.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Φύτευση Αμπελιού και Καλλιέργεια για Σταφύλια

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.