Διά φαγητά με αβγά από πτηνά ως έγραψε ο Γαληνός, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Ακόμα και σήμερα πολλές φίλες και διάφοροι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, που διαθέτουν αρκετά μεγάλους ιδιωτικούς και_Πιάτο με αβγά. ιδιόχρηστους χώρους πρασίνου, δεν κρύβουν την επιθυμία τους να έχουν παραγωγικά ζώα εκτός από κατοικίδια, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι πάντοτε εύκολο, ιδιαιτέρως εάν οι κήποι βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό. Συνήθως, προτιμώνται οι κότες, αφού είναι ικανές να τροφοδοτούν την οικογένεια με φρέσκα και υγιεινά αβγά. Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες σε γενικές γραμμές τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν αποξενωθεί από τον παλαιότερο τρόπο διαβιώσεως στο σπίτι, όταν υπήρχε πληθώρα παραγωγικών ζώων και η νοικοκυρά είχε σε καθημερινή βάση πρόσβαση σε αρκετά προϊόντα τα οποία σήμερα χρειάζεται να τα προμηθευτεί από την αγορά, χωρίς κάτι τέτοιο πάντοτε να εξασφαλίζει την αντίστοιχη φρεσκάδα ή ποιότητα. Βεβαίως, όλοι έχουμε αναμνήσεις ή έχουμε ακούσει για τα φρέσκα αβγά από το κοτέτσι του σπιτιού, που σήμερα δεν μπορούμε να διατηρούμε μέσα στον ιδιωτικό και ιδιόχρηστο αστικό κήπο. Κατά το παρελθόν, όμως, για πάρα πολλά χρόνια το αβγό ήταν το ζωικό προϊόν που κυριαρχούσε στους κήπους. Η θρεπτική αξία των αβγών είναι αδιαμφισβήτητη και γνωστή από την αρχαιότητα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Γαληνός κάμνει αναφορές στα αβγά, επισημαίνοντας τη διατροφική σημασία τους για τον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, ο Γαληνός, στο πρόσωπο του οποίου έχουμε αναφερθεί σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθα κήπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, αναφέρεται στα αβγά χωρίς να επικεντρώνεται μόνο στις κότες, αλλά επεκτείνει τις αναφορές του και σε άλλα πτηνά. Έτσι, τα αβγά κατηγοριοποιούνται με βάση την προέλευσή τους, τον χρόνο της ζωής τους και τον τρόπο μαγειρέματός τους. Κατά τις εκτιμήσεις του τα πιο χρήσιμα για τον άνθρωπο είναι αυτά που προέρχονται από τις όρνιθες και τους φασιανούς, ενώ τα χειρότερα είναι εκείνα που αποκτούμε από τις στρουθοκαμήλους και τις χήνες. Επιπροσθέτως, όσον αφορά στον τρόπο καταναλώσεώς τους, ο Γαληνός εκτιμάει ότι τα πιο καλά για την θρέψη είναι τα μελάτα αβγά εν αντιθέσει ως προς τα πολύ βραστά τα οποία είναι δύσπεπτα και τα λίγο βρασμένα ή ρουφηχτά τα οποία ενώ δεν προσφέρουν αρκετή τροφή, είναι πιο κατάλληλα για την αφόδευση ή την αντιμετώπιση οχλήσεων του φάρυγγα. Ομοίως, ο διάσημος Έλλην ιατρός της αρχαιότητος δεν επιδεικνύει ιδιαιτέρα προτίμηση προς τα τηγανητά αβγά τα οποία θεωρεί ανθυγιεινά διότι το πήξιμο τους στο τηγάνι δημιουργεί επιβλαβείς ουσίες γεμάτες περιττώματα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τέλος, καλύτερα από τα βραστά και τα τηγανητά αβγά είναι τα καλούμενα με το όνομα "πνικτά", δηλαδή αυτά που αναδεύονται σε κάποιο κατάλληλο μαγειρικό σκεύος, όπως το αγγείο, μαζί με έλαιο, γάρο και λίγο κρασί και στη συνέχεια τοποθετούνται με το αγγείο σε μία χάλκινη χύτρα ή κακκάβη η οποία περιέχει θερμό νερό. Αυτή η χύτρα σκεπάζεται και ζεσταίνεται στη φωτιά μέχρι να σφίξουν μέτρια τα αβγά.

Ο Γαληνός δίδει ιδιαιτέρα προσοχή στο θέμα της πήξεως των αβγών επειδή θεωρεί ότι είναι ακατάλληλο για την υγεία. Μάλιστα, τονίζει ότι ακόμα και εάν τα αβγά χρησιμοποιούνται σαν πρόσθετα υλικά, όπως για γαρνίρισμα, κατά το μαγείρεμα, τότε οφείλουμε να προσέχουμε έτσι ώστε να μην τα αφήνουμε να πήζουν ή αντιθέτως να παραμένουν πολύ υγρά.

Κλείνοντας την αναφορά του στα αβγά ο Γαληνός επισημαίνει το ότι τα φρέσκα αβγά είναι πολύ ανώτερα ποιοτικώς από τα αντίστοιχα πεπαλαιωμένα.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Αβγά από Πτηνά και ο Γαληνός

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.