Διά ζιζάνια γκαζόν, αιματόχορτο ή Digitaria sanguinalis ή hairy crabgrass, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο πολλές φίλες και φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ να παραπονιούνται για την ανάπτυξη ενοχλητικών_Αιματόχορτο ή Digitaria sanguinalis ή hairy crabgrass. ζιζανίων σε όλο τον κήπο, αλλά ιδιαιτέρως στο χλοοτάπητα. Ένα από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά ζιζάνια γκαζόν τα οποία αναπτύσσονται στους χώρους του κήπου και ιδιαιτέρως στην επιφάνεια όπου καλλιεργείται ο χλοοτάπητας είναι το ξακουστό αιματόχορτο. Το συγκεκριμένο αποτελεί ένα δυναμικό φυτό το οποίο έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη, ενώ απασχολεί με την ενοχλητική παρουσία του ιδιαιτέρως όλους όσους ασχολούνται με την εγκατάσταση και συντήρηση γκαζόν. Δυστυχώς, οι εδαφοκλιματικές συνθήκες των ελληνικών ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων, κυρίως στη νότια Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις συχνές αρδεύσεις του γρασιδιού δημιουργούν έναν ιδανικό συνδυασμό προκειμένου το αιματόχορτο να εμφανιστεί και να εξαπλωθεί προκαλώντας αρκετά σημαντικά προβλήματα τόσο από άποψη αισθητικής, όσο και από άποψη υγιεινής του γκαζόν.

Το αιματόχορτο, που χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα ζιζάνια γκαζόν ή ζιζάνια κήπου εν γένει, είναι το είδος Digitaria_Αιματόχορτο ή Digitaria sanguinalis. sanguinalis το οποίο ανήκει στο γένος Digitaria της οικογενείας Poaceae. Συνήθως, δεν χαρακτηρίζεται σαν ένα πολυετές φυτό, αλλά πολλαπλασιάζεται γρήγορα και με ευκολία. Εκδηλώνει έντονη παρουσία κατά τους θερινούς θερμούς μήνες. Κατά τη διάρκεια του θέρους ανθοφορεί σχηματίζοντας χαρακτηριστικούς λεπτούς και σκληρούς στάχεις. Αναπτύσσεται με εξαιρετικώς μεγάλη ταχύτητα από σπόρους οι οποίοι μπορεί να ενυπάρχουν στο χώμα ή να μεταφέρονται με αέριες μάζες. Αυτοί οι οποίοι βλαστάνουν την άνοιξη όταν το κλίμα αρχίζει να γίνεται πιο θερμό. Τα φύλλα του είναι λίγο πεπλατυσμένα, λογχοειδή και ανοικτοπράσινου αποχρώσεως, χωρίς να διαθέτουν μεγάλο μήκος ιδιαιτέρως κατά την νεαρά τους ηλικία. Ιδιαίτερο γνώρισμα της φυλλικής επιφανείας το οποίο χαρακτηρίζει το αιματόχορτο είναι η ύπαρξη αδιόρατων τριχιδίων, αλλά και οι εντοπιζόμενες ερυθροφαιές περιοχές. Επεκτείνεται με αδέλφωμα των στελεχών του τα οποία στηρίζονται σε χαρακτηριστικό θυσανωτό ριζικό σύστημα, αλλά και με έρπουσα τακτική, αφού μεγαλώνει καθ' ύψος και φουντώνει κατά πλάτος πέριξ της αρχικής θέσεως όπου εγκαταστάθηκε αρχικώς ο σπόρος. Μάλιστα, οι βλαστοί του όταν αρχίζουν να επεκτείνονται επιφανειακώς ακολουθούν μία περίεργη καρκινοειδή ή ιδιάζουσα λοξώς ανελικτική πορεία.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ιδιαίτερο γνώρισμα στο αιματόχορτο είναι η πραγματικώς εντυπωσιακή ικανότητά του να κατακυριεύει το χώρο τον οποίον αξιολογεί ως απολύτως αναγκαίο για την επιβίωσή του. Κάτι τέτοιο το καθιστά απόλυτο κυρίαρχο του ζωτικού χώρου του. Αυτό το χαρακτηριστικό του είναι υπεύθυνο για τον έντονο πονοκέφαλο που προκαλεί κατά τη συντήρηση κήπων ή την εγκατάσταση χλοοτάπητα με σπορά, διότι όπου εμφανίζεται ανταγωνίζεται με πολλή μεγάλη επιτυχία κυρίως τα ψυχρόφιλα είδη, αλλά ακόμα και τα θερμόφιλα είδη γκαζόν με επίσης έντονες επεκτατικές διαθέσεις, όπως είναι για παράδειγμα είναι το κικούγιο. Συχνά είναι δυσδιάκριτο μέσα στο γκαζόν, μέχρι τότε που θα έχει επεκταθεί αρκετά για να εξοντώσει το γρασίδι της περιοχής του. Επιπροσθέτως, η παρουσία του στερεί από το ανώτερο εδαφικό υπόστρωμα απαραίτητες αζωτούχες λιπαντικές ουσίες οι οποίες είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη του γκαζόν.

Το να προσπαθήσει κάποιος να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναπτυχθεί αιματόχορτο σε κάποιο σημείο του κήπου του και_Αιματόχορτο ή hairy crabgrass. ειδικώς στο γρασίδι μοιάζει με χίμαιρα. Θεωρητικώς, είναι δυνατόν να γίνει προγραμματισμένη εφαρμογή εγκεκριμένου ζιζανιοκτόνου σε κατάλληλο χρόνο, έτσι ώστε τουλάχιστον στα αρχικά στάδια της ζωής του κήπου να μην παρουσιαστούν διάφορα ενοχλητικά ζιζάνια όπως το αιματόχορτο, αλλά πρακτικώς προτείνουμε να αποφεύγεται η χρήση τέτοιων σκευασμάτων ειδικώς στους ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους αστικούς κήπους και δη στις εκτάσεις των χλοοταπήτων. Ομοίως, είναι μάλλον αδιανόητο να ισχυριστούμε το ότι μελλοντικώς ενδέχεται να υπάρξει η δυνατότης αποκλεισμού του εν λόγω ζιζανίου από το χώρο πρασίνου. Εμπειρικώς αποδεικνύεται το γεγονός ότι η πιο καλή μέθοδος για να το καταπολεμήσουμε ειδικώς μέσα στο γκαζόν είναι όταν εντοπίσουμε αιματόχορτο να το απομακρύνουμε με χειροβοτάνισμα ή με εξειδικευμένο ασφαλή εξολκέα και καταστροφέα ζιζανίων. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ κατά την εκτέλεση των εργασιών μας δεν έχουμε αποκομίσει εμπειρίες καθολικής καταστροφής χλοοτάπητα από αιματόχορτο, αλλά αντιθέτως, έχουμε παρατηρήσει συχνά τις ζημίες που προκαλεί. Αυτές είναι μικρές ή μεγαλύτερες εστίες κενών μέσα στη χλόη και αντιμετωπίζονται με απλή επισπορά. Ένα έμπειρο μάτι μπορεί να εντοπίσει το αιματόχορτο ακόμα και σε νεαρά ηλικία, αλλά είναι πιο εύκολο να παρατηρηθεί όταν αρχίζει να πυκνώνει. Αντιθέτως, ένα άπειρο άτομο μπορεί εύκολα να ξεγελαστεί και να το αγνοήσει διότι η φυλλική επιφάνεια του όταν δεν είναι συμπαγής, ειδικώς από μακριά, μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη πολλών καλλωπιστικών γρασιδιών, κυρίως θερμόφιλων ειδών.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Ζιζάνια Γκαζόν και Αιματόχορτο

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.