Διά όσμανθος εύοσμος και άλλοι καλλωπιστικοί ανθοφόροι θάμνοι ή εύοσμα φυτά με εύοσμα άνθη ως ο Osmanthus fragrans, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Εάν για αρκετούς ανθρώπους η γαρδένια θεωρείται ως η βασίλισσα των εύοσμων ανθοφόρων θάμνων, τότε για κάποιους_Άνθη από όσμανθος εύοσμος ή Osmanthus fragrans. άλλους ο όσμανθος εύοσμος ή Osmanthus fragrans είναι ο αυτοκράτωρ. Η αξία αυτού του φυτού, που είναι συγγενές προς την γνωστή μας ελιά και για αυτό λέγεται επίσης Γλυκεία ή Εύοσμη Ελαία, δηλαδή Sweet ή Fragrant Olive, δεν περιορίζεται μόνο στην κηποτεχνική του χρήση. Μπορεί και επεκτείνεται σε άλλους τομείς λόγω αφ’ ενός στις δυνατότητες τις οποίες προσφέρει ως εδωδίμου πρώτης ύλης με τη μορφή εκπληκτικού αρτύματος, καθώς και αφ’ ετέρου στη συμβολική σημασία του όσον αφορά σε έννοιες οι οποίες ταυτίζονται με τον έντονο ρομαντισμό, τον ερωτισμό και τη συζυγική αγάπη. Δεν πρέπει να περιμένει κάποιος από τον Osmanthus fragrans να δρέψει άνθη μεγάλα σε μέγεθος, όπως είναι για παράδειγμα αυτά της καμέλιας ή της γαρδένιας. Μάλιστα, καλύτερα να μην απομακρύνονται τα άνθη από το φυτό. Αντιθέτως, το εκπληκτικό χάρισμά του έγκειται στη θεσπέσια οσμή που κατακλύζει το χώρο όπου βρίσκεται για όσο διάστημα αυτά τα λουλούδια υπάρχουν στους βλαστούς του κάθε έτος. Για τους Έλληνες η μοναδική ευωδιά του παραπέμπει σε αυτό που χαρακτηρίζεται πολλές φορές χαριτολογώντας σαν "Άρωμα της Αφροδίτης" όταν θέλουν να αναφερθούν σε μία θελκτική οσμή χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν τα ακριβή λόγια για να την περιγράψουμε. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο συγκεκριμένος όσμανθος εύοσμος για αρκετούς μυημένους ανθρώπους στα μυστικά της κηποτεχνίας θεωρείται σαν ένα φυτό πολυτελείας το οποίο επικρατεί κατά κράτος στην ιεραρχία του καλλωπισμού του κήπου έναντι όλων των άλλων φυτών τα οποία είναι καλλωπιστικοί ανθοφόροι θάμνοι, ενώ μόνο τα αιωνόβια κωνοφόρα δένδρα είναι ικανά να υποσκελίσουν σε καλλωπιστική ή συναισθηματική αξία έναν Osmanthus fragrans.

Το είδος Όσμανθος εύοσμος ή Osmanthus fragrans ανήκει στο γένος Όσμανθος (Osmanthus) της οικογενείας των_Όσμανθος εύοσμος ή Osmanthus fragrans. Ελαιοειδών (Oleaceae). Κατάγεται από την Άπω Ανατολή, την ανατολική Ασία, κυρίως την Κίνα και τα Ιμαλάια. Ο δυτικός κόσμος και ιδίως ο ευρωπαϊκός, γνώρισε το εν λόγω φυτό σχετικώς προσφάτως κατά τον δέκατο ένατο αιώνα χάρις εις τις περιοδείες εξερευνητών και βοτανολόγων στην Κίνα. Περιώνυμη ήταν η αποστολή του Γάλλου P. J. M. Delavay, προς τιμήν του οποίου επονομάστηκε ένα από τα είδη αυτού του θάμνου. Όσον αφορά εις την εμφάνισή του λαμβάνει μία εύρωστη θαμνώδη μορφή η οποία με το πέρασμα των ετών θα θυμίζει μικρών διαστάσεων δένδρο, ακριβώς όπως όταν αναπτύσσεται ελεύθερη η δική μας δάφνη η Απολλώνιος. O όσμανθος εύοσμος στο φυσικό του περιβάλλον εάν αφεθεί ανεξέλεγκτος μπορεί να φθάσει πολλά μέτρα σε ύψος, καθώς και αρκετά μέτρα σε διάμετρο. Η ανάπτυξή του είναι αρκετά αργή. Η κόμη του είναι συμπαγής και συγκροτείται από ευμεγέθη, αρκετά στιλπνά,_Φύλλα από όσμανθος εύοσμος ή Osmanthus fragrans. δερματώδη, οδοντωτά στις άκρες ορφνοπράσινα φύλλα. Αυτά τα φύλλα παρ’ όλο που μοιάζουν στις άκρες τους με μικρά πριονάκια, δεν δημιουργούν προβλήματα κατά την επαφή όπως μπορεί να προξενήσουν άλλα είδη του γένους Osmanthus. Σε νεαρά ηλικία τα φυλλάρια έχουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα και είναι μαλακά στην αφή, για αυτό καλό θα ήταν να μην τα αγγίζουμε, έτσι ώστε να μην τα ζημιώνουμε. Όμως, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του συγκεκριμένου φυτού εστιάζεται στα ανθάκια του τα οποία μοιάζουν με μικρά ανοικτά χωνάκια και έχουν συνήθως μία υπόλευκη ή γαλακτώδη απόχρωση, αλλά ενδέχεται κάποιες ποικιλίες να έχουν διαφοροποιημένους χρωματισμούς, δηλαδή δεν αποκλείεται να είναι για παράδειγμα ροδοπορτοκαλί. Αναδύονται χαριτωμένα κατά συστάδες σε μεγάλους αριθμούς από βλαστούς του τρέχοντος και κυρίως παρελθόντος έτους. Ειδικώς στην νότιο Ελλάδα, όπου η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ εγκαθιστά συχνά τέτοια φυτά όταν της δίδεται η εποχική ευκαιρία, η ανθοφορία λαμβάνει χώρα κατά κανόνα το φθινόπωρο, αλλά έχουμε παρατηρήσει ότι μετά την έλευση της νέας χιλιετίας τα ίδια φυτά μπορεί να ανθίζουν ίσως με μικρότερη ένταση και στα μέσα της ανοίξεως. Πιθανώς οι κλιματικές μεταβολές σε συνδυασμό με το ότι καλλιεργούνται σε εδαφοκλιματικές συνθήκες διαφορετικές από τις αντίστοιχες του φυσικού χώρου τους, να έχουν επηρεάσει τν ανάπτυξη και ανθοφορία τους. Σε γενικές γραμμές η έντονος ανθοφορία του θάμνου διαρκεί ενάμισο μήνα τουλάχιστον, αλλά ενδέχεται να παραταθεί εάν ο επερχόμενος χειμώνας δεν είναι πολύ βαρύς και είναι τόσο πιο εντυπωσιακή, όσο μεγαλύτερο σε ηλικία και μέγεθος είναι το φυτό. Μετά την απάνθιση μπορεί να δέσουν οι καρποί οι οποίοι θα μείνουν για πολλούς μήνες επάνω στον όσμανθο μέχρι να αποβληθούν την άνοιξη όταν ωριμάσουν και γίνουν μελανόχρωμοι.

Η ονομασία το θάμνου, που όπως είναι οφθαλμοφανές προέρχεται από την ελληνική γλώσσα, πιστοποιεί το μεγάλο_Μερικά άνθη από Osmanthus fragrans. πλεονέκτημα της ευωδιάς των ανθέων του. Αυτά αναδύουν ένα μεθυστικό άρωμα το οποίο έχει μία δική του μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα την οποία δύσκολα μπορεί να μιμηθεί με ακρίβεια ο άνθρωπος με τεχνητά αρώματα όπως έχει κάπως κατορθώσει με άλλα φυτά σαν το γιασεμί. Μάλιστα, στην αρωματοποιία τα αρώματα τα οποία δημιουργούνται με βάση τον Osmanthus fragrans είναι εξαιρετικής ποιότητος, πανάκριβα και πρωτοποριακά. Εάν προσπαθούσαμε να την περιγράψουμε με ακρίβεια την οσμή στις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ μάλλον θα ήταν σαν να διαπράτταμε ιεροσυλία. Απλώς θα αναφέρουμε το ότι είναι μυστηριωδώς διακριτική και διακριτή προξενώντας ένα απροσδιόριστο νοσταλγικό συναίσθημα και θυμίζει ένα περίεργο μείγμα από μέλι, κανέλλα, σταφύλι, ροδάκινο, πρωινή δρόσο και άνθος εσπεριδοειδούς. Δεν είναι καθόλου βαριά ή ενοχλητική για τις αισθήσεις, αντιθέτως τις διεγείρει ιδιαιτέρως εάν είναι πρωτόγνωρη η επαφή μαζί της. Εξ άλλου δεν είναι τυχαίο το ότι η συγκεκριμένη οσμή θεωρείται ότι διακρίνεται από αφροδισιακά γνωρίσματα. Βεβαίως, όπως είναι ευνόητο εάν το φυτό είναι μικρό σε ηλικία δεν θα είναι εις θέσιν να μας προσφέρει απλόχερα αυτό το χάρισμα, αλλά θα μας αποζημιώνει όσο περνάνε τα χρόνια, αφού είναι ιδιαιτέρως μακρόβιο. Προς επίρρωσιν των όσων έχουμε υποστηρίξει και για να αντιληφθούν οι φίλοι μας και ιδίως οι φίλες της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το πόσο μεγάλη αξία έχουν αυτά τα άνθη είτε είναι φρέσκα, είτε αποξηραμένα, αλλά και ολόκληρο το φυτό, θα αναφέρουμε το ότι λαοί κυρίως της Άπω Ανατολής, τα χρησιμοποιούν για να ενισχύουν την γεύση του τσαγιού, στην βοτανολογία για γυναικολογικά ή άλλα προβλήματα, καθώς και σαν νευροχαλαρωτικά, σαν καλλυντικά, σαν σαμπουάν, σαν αντιοξειδωτικά ή ακόμα σαν υλικά για την παρασκευή γλυκισμάτων και ποτών. Επίσης, χρησιμοποιούνται σαν μέσα για την ενίσχυση της ερωτικής διαθέσεως ή ιδιαίτερων και αυστηρώς προσωπικών αισθαντικών καταστάσεων. Επιπροσθέτως, κατά κανόνα σε παλαιότερες εποχές σε χώρες της ευρύτερης ασιατικής περιοχής, όπως είναι η Κίνα ή η Ταϊβάν, ο Όσμανθος εύοσμος και τα προϊόντα τα οποία παρασκεύαζαν με τα άνθη του αποτελούσαν μέσα ολοκληρώσεως γαμήλιων εθιμικών σχέσεων και μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο φυτό έχει τεράστια συναισθηματική αξία διότι συμβολίζει την ανιδιοτελή αγάπη, την ευημερία, το ρομαντισμό και την γονιμότητα του ανδρόγυνου. Ομοίως, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το εν λόγω φυτό έχει το ευχάριστο προνόμιο να συνδέεται με πλήθος μυθιστοριών οι οποίες γεννήθηκαν σε αυτές τις περιοχές και έχουν πραγματικά πολύ όμορφο περιεχόμενο κατ’ αντιστοιχία με τις δικές μας μυθιστορίες τόσο της αρχαιότητος ή του Βυζαντίου, όσο και μεταγενέστερες.

Για να επανέλθουμε σε αυτό κάθ' αυτό το φυτό θα πρέπει να επαναλάβουμε το ότι ο Osmanthus fragrans είναι ένας_Όσμανθος εύοσμος σε γλάστρα στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. μακρόβιος και αιθαλής θάμνος. Φυσικά, για να αποδώσει τα μέγιστα και να μας παρουσιάζεται σε όλο το μεγαλείο του, με ιδανικές καλλιεργητικές συνθήκες χρειάζεται ένα βαθύ έδαφος το οποίο δεν θα είναι πολύ συνεκτικό και θα διαθέτει καλή αποστράγγιση, ενώ η καλή γονιμότητα του εδάφους είναι απαραίτητη χάρις εις την χουμώδη σύστασή του. Για αυτό συστήνουμε στις φίλες και στους φίλους μας εάν επιθυμούν να εγκαταστήσουν αυτό το φυτό να φροντίσουν να σκάψουν έναν μεγάλο λάκκο και να χρησιμοποιήσουν πρόσθετο γόνιμο χώμα. Όμως, το παρήγορο είναι ότι σε αντίθεση με τις γαρδένιες ή τις καμέλιες, ο όσμανθος ο εύοσμος είναι πολύ πιο σκληρό και ανθεκτικό φυτό, αλλά όχι τόσο ξηρανθεκτικό όσο η συγγενής του η ελιά. Μπορεί να ανεχθεί μία εγκατάστασή του σε έδαφος το οποίο χαρακτηρίζεται από ελαφρά οξύτητα με pH περίπου στις έξι μονάδες ή είναι ελαφρώς αλκαλικό με pH έως περίπου τις οκτώ μονάδες. Με βάση την εμπειρία μας ο όσμανθος εύοσμος σε έναν ελληνικό ιδιωτικό και ιδιόχρηστο κήπο προτιμάει να εγκαθίσταται σε περιοχές οι οποίες είναι ιδιαιτέρως φωτεινές, αλλά το φως κατά τους θερινούς μήνες με την έντονη ηλιακή ακτινοβολία καλό θα ήταν να φιλτράρεται και να μην εκτίθενται τα φύλλα του στην απ' ευθείας επίδραση των ηλιακών ακτινών επί μακρόν. Όσο πιο μεγάλος και καλά ριζωμένος είναι ο θάμνος, τόσο καλύτερη συμπεριφορά θα επιδεικνύει σε θερμικές καταπονήσεις, αλλά ένα μικρής ηλικίας φυτό δεν ενδείκνυται να υφίσταται τέτοια προβλήματα. Ο ελληνικός ήλιος είναι ικανός να του προξενήσει κάποια εγκαύματα στα φύλλα ή κάποια φύλλα να υποστούν αλλοιώσεις, δηλαδή αποχρωματισμούς με ξεθωριάσματα. Βεβαίως, είναι πολύ πιο ανθεκτικός στον ήλιο από τη γαρδένια για παράδειγμα, αλλά αυτή η έκθεση θέλει προσοχή. Κατά την καλλιέργειά του είτε στο έδαφος του κήπου, είτε μέσα σε μία ευρύχωρη γλάστρα, ο όσμανθος εύοσμος ή Osmanthus fragrans υποφέρει κυρίως το καλοκαίρι, όταν εκτίθεται πολύ σε βορεινούς ανέμους οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ανεμόρφωση και όταν επικρατεί καθολικός παγετός. Προκειμένου να κατορθώσει να επιβιώσει υφιστάμενος τις λιγότερες δυνατές φθορές χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα για τη φροντίδα του. Έτσι, καλύτερα να αρδεύεται πλούσια κατά τις πρωινές ώρες όταν διαπιστώνουμε ότι το έδαφος αρχίζει να αποξηραίνεται και να μην αφήνουμε το εδαφικό υπόστρωμα να χάνει την υγρασία του, τουλάχιστον κατά τα πρώτα έτη της ζωής του μέχρι να φτιάξει ισχυρό ριζικό σύστημα. Επίσης, δεν πρέπει να φυτεύεται σε αμμώδη εδάφη τα οποία ξεπλένονται εύκολα ή σε άγονα εδάφη, όπως αυτά τα απαράδεκτα κηποχώματα που προέρχονται από βαθιές εκσκαφές θεμελίων κτηριακών εγκαταστάσεων. Η γνώμη της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ είναι ότι ο εν λόγω όσμανθος θα αναπτυχθεί θαυμάσια εάν εγκατασταθεί σε ένα γόνιμο μέρος το οποίο θα έχει πολύ φως, αλλά δεν εκθέτει το φυτό απότομα στον μεσημεριανό ήλιο ή στον βορεινό αέρα.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία ο Osmanthus fragrans από την μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει ικανός να ανταπεξέλθει με επιτυχία τόσο στις υψηλές, όσο και στις χαμηλές θερμοκρασίες που προσδιορίζονται στον Ελληνικό ηπειρωτικό ή νησιωτικό χώρο, αρκεί να καλλιεργείται με τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Σε ακραίες περιπτώσεις, δηλαδή περίπου άνω των τριάντα πέντε βαθμών και κάτω των μείον τεσσάρων βαθμών της κλίμακος Κελσίου, στις περιοχές όπου παρατηρούνται παρατεταμένες περίοδοι αυτών των συνθηκών ή εκτεταμένες χιονοπτώσεις ή χαλαζοπτώσεις μπορεί να υπάρξουν κάποια εγκαύματα, τραύματα, αποχρωματισμοί φύλλων ή καταστροφές των τρυφερών νέων τμημάτων. Επαναλαμβάνουμε, όμως, το ότι ένα μικρό και αδύναμο φυτό χρειάζεται κατ' εξαίρεση ιδιαιτέρα φροντίδα και προσοχή, διαφορετικώς τίποτα δεν εγγυάται την επιβίωσή του ακόμα και σε ηπιότερες εδαφοκλιματικές συνθήκες.

Αυτό το οποίο δεν ανέχεται καθόλου ο όσμανθος είναι η υπερβολική λίπανση σε ακατάλληλες στιγμές ή η άρδευση με ακατάλληλο νερό, δηλαδή με νερό με πολλά και ακατάλληλα άλατα. Εκδηλώνει πολύ εύκολα συμπτώματα τοξικότητος. Σαν γνήσιο τέκνο της οικογενείας των Ελαιοειδών πιθανώς να μας ταλαιπωρήσει λίγο μόνο κατά τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευσή του. Στην συνέχεια το φυτό έχοντας εξασφαλίσει το ριζικό σύστημα και τη ριζόσφαιρά του, αναπτύσσεται με ελάχιστες απαιτήσεις τόσο σε λίπανση. Συνιστούμε να λιπαίνεται μία φορά κατά το τέλος του χειμώνος με ένα ισορροπημένο λίπασμα αργής αποδεσμεύσεως το οποίο διαθέτει και ιχνοστοιχεία, καθώς και άλλες δύο φορές με το μισό της προηγούμενης δοσολογίας κατά τις αρχές του Μαΐου και του Σεπτεμβρίου. Δεν συνιστούμε συχνά ριζοποτίσματα ή διαφυλλικά λιπάσματα διότι η εμπειρία μάς απέδειξε ότι αυτός ο όσμανθος είναι επιρρεπής σε προβλήματα με εγκαύματα.

Ο Osmanthus fragrans είναι ένα φυτό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδιαιτέρως σε χώρους όπου περπατάνε πολλοί_Η κόμη από Osmanthus fragrans. άνθρωποι ιδίως κατά το φθινόπωρο ή σε χώρους του κήπου όπου θα είμαστε εκτεθειμένοι στις οσμές του. Επιδέχεται μάλλον ελάχιστα κλαδέματα κυρίως εάν δείχνει κάποιος βλαστός ότι χαλάει πολύ το σχήμα της κόμης, γιατί σαν φυτό αναπτύσσεται αργά και εσφαλμένες κοπές αναπληρώνονται επομένως αργά. Αυτό είναι και πλεονέκτημα γιατί μας απαλλάσσει από το άγχος του κλαδέματος. Είναι κατάλληλο και για να τοποθετείται μέσα σε ευρύχωρες γλάστρες με πολύ καλό χώμα πλησίον περιοχών όπου καθόμαστε στον κήπο ή σε πισίνες ή στο μπαλκόνι μας, αλλά όχι μέσα σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, είναι κατάλληλο για την δημιουργία μεγάλων φρακτών με μικρές ανάγκες περιποιήσεως, αρκεί να διαθέτουμε υπομονή όσο αφορά στην ανάπτυξή του. Δεν συνιστούμε να εγκαθίσταται τυχαίως μέσα σε ένα άλλο μεγάλο πλήθος φυτών, ώστε να χάνεται ανάμεσά τους, διότι απαιτεί χώρο και η αργή του ανάπτυξη μπορεί να ωφελήσει άλλα φυτά τα οποία ενδεχομένως να το πνίξουν. Προτείνουμε να τοποθετείται κάπου όπου στην ουσία αυτό θα είναι ο πρωταγωνιστής και εάν το επιθυμούμε μπορούμε να τον συνδυάσουμε με άλλα αργής αναπτύξεως χαμηλά φυτά. Επιπροσθέτως, δεν συνιστούμε να φυτεύεται σε θέσεις οι οποίες είναι άμεσα εκτεθειμένες στην θαλάσσια αύρα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να προτείνουμε στις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το ότι καλό θα ήταν κατά το δυνατό να εμπλουτίζουν το χώρο πρασίνου με τέτοια φυτά τα οποία έχουν ιδιαιτέρα ιστορία. Από αυτό και μόνο ενισχύεται κατακορύφως η κηποτεχνική αξία τους. Δυστυχώς, η ελληνική αγορά δεν προσφέρει εύκολα τον Osmanthus fragrans όποτε θέλουμε και στις ποσότητες τις οποίες θέλουμε, όπως ενδεχομένως συμβαίνει με κάποια άλλα φυτά τα οποία από κηποτεχνικής απόψεως έχουν καταντήσει όπως ο μαϊντανός για το φαγητό μας, χωρίς βεβαίως να ευθύνονται αυτά. Συνήθως παραλαμβάνονται από παραγωγικά φυτώρια χωρών του εξωτερικού, όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία, σε περιορισμένες ποσότητες και σε μικρά μεγέθη, διότι τα μεγαλύτερα φυτά θα έχουν αρκετά μεγαλύτερο κόστος. Προτείνουμε ότι έστω και ένα εάν μπορεί αν αποκτηθεί, τότε θα είναι μία καλή επιλογή. Εφ' όσον ριζοπιάσει, κάποια στιγμή στο μέλλον όταν θα ανοίγει πολλά άνθη θα φαντάζει ότι είναι πραγματικά ένα θεϊκό δώρο. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ μετά από χρόνια στη διαμόρφωση σχηματοποιημένων ιδιωτικών και ιδιόχρηστων κήπων, καθώς και στην κατασκευή και συντήρηση κήπων, παρατηρούμε στην πράξη το κάλλος αυτού του φυτού να ξεδιπλώνεται αργά, αλλά σταθερά, με άφθαστη μεγαλοπρέπεια. Ουδείς εκ των ανθρώπων όχι απλώς δεν έχει εκφράσει παράπονο, αλλά οι ίδιοι είναι αυτοί που πιστοποιούν την ομορφιά του και εναγωνίως αναμένουν να ανοίξουν τα άνθη του προσπαθώντας να συνδυάσουν αυτό το γεγονός με την διεξαγωγή ιδιωτικών εκδηλώσεων και δεξιώσεων, έτσι ώστε άπαντες να απολαύσουν ακόμα ένα πιστοποιητικό επιτυχίας της μητέρας Φύσεως.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Καλλωπιστικοί Θάμνοι και Όσμανθος Εύοσμος

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.