Διά μεντινίλλα μεγαλοπρεπής ή Medinilla magnifica και ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να διατηρούμε στην οικία ή στο γραφείο διάφορα όμορφα φυτά με σκοπό να_Μεντινίλλα μεγαλοπρεπής ή Medinilla magnifica. καλλωπίζουν τον εσωτερικό χώρο, αλλά και να εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Άλλοτε με την διακριτική τους παρουσία και άλλοτε με την επιβλητική τους όψη ή τα όμορφα άνθη τους προσπαθούμε να τα προσαρμόσουμε στο περιβάλλον μας δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα το οποίο θα δίδει ταυτοχρόνως το στίγμα της προσωπικότητός μας. Δεν είναι λίγες οι φορές κατά τις οποίες διάφορες φίλες και αρκετοί φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ αγωνίζονται για να ανακαλύψουν ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία δεν θα είναι εύκολο να τα συναντήσουν αλλού οι επισκέπτες τους, ενώ είναι διατεθειμένοι να τα αποκτήσουμε ακόμα και εάν το κόστος ή η δύσκολη συντήρησή του δεν είναι στοιχεία ικανά για να παραβλεφθούν. Φυτικοί οργανισμοί οι οποίοι είναι εις θέσιν να ικανοποιήσουν τέτοιες πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις υπάρχουν στην αγορά, αλλά μάλλον όχι σε αφθονία. Κατά κανόνα, είναι σχετικώς ακριβά όσον αφορά στο κόστος αγοράς τους και η εμφάνιση ή η ανθοφορία τους παραπέμπει συχνά σε φυτά εξωτικής καταγωγής με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένο το αισθητήριο της οράσεως των Ελλήνων. Με αυτό το κείμενο από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου, η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα παρουσιάσει εν τάχει στους φίλους και ιδίως στις φίλες της ένα τέτοιο φυτό με εκπληκτική ανθοφορία, αλλά και όμορφο φύλλωμα, που καλλιεργείται κατά κανόνα μέσα σε γλάστρες. Αποκλείεται να περάσει απαρατήρητο, ειδικώς όταν ανθίζει, αφού τα άνθη του είναι κολοσσιαία και πανέμορφα. Συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε σε ένα από τα εξωτικά ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου με το όνομα "μεντινίλλα μεγαλοπρεπής" ή "Medinilla magnifica".

Η μεντινίλλα μεγαλοπρεπής ή Medinilla magnifica έλκει την καταγωγή της από το δυτικό Ειρηνικό ωκεανό και_Φύλλο από Μεντινίλλα μεγαλοπρεπής ή Medinilla magnifica. συγκεκριμένα από τους ορεινούς όγκους των Φιλιππίνων. Παρ’ όλο που σε κάποιους μπορεί να φανεί περίεργο, η συγκεκριμένη μεντινίλλα είναι συγγενές φυτό προς την γνωστή μας μυρτιά. Το είδος Medinilla magnifica ανήκει στο γένος Μεντινίλλα (Medinilla) της τάξεως των Μυρτωδών (Myrtales). Αυτό το γένος περιλαμβάνει πάρα πολλά είδη τα οποία εντοπίζονται σε ένα ευρύ τροπικό και υποτροπικό περιβάλλον από την Αφρική έως τον Ειρηνικό ωκεανό, αλλά στο συγκεκριμένο κείμενο της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ θα επικεντρωθούμε μόνο στο πολυετές είδος Medinilla magnifica το οποίο σε φυσική κατάσταση ευδοκιμεί ακόμα και επί των δένδρων, δηλαδή με την μορφή επιφύτου, κατορθώνοντας να φθάσει ή να ξεπεράσει περίπου τα δύο μέτρα σε ύψος. Έχει θαμνώδη μορφή και είναι αειθαλές φυτό. Η ανάπτυξή του είναι αρκετά αργή και γίνεται με λοξώς προς τα άνω έκπτυξη των επιμηκυμένων βλαστικών στελεχών, κυρίως από τα σημεία όπου σταμάτησαν τα προηγούμενα τμήματά τους για την ανάπτυξη ανθέων ή ζεύγους φύλλων. Η φυλλική επιφάνεια απαρτίζεται από φύλλα μεγάλου μεγέθους, δερματώδη και με εντόνως διακριτά νεύρα, ενώ έχουν κάπως ωοειδές σχήμα με στιλπνό ορφνοπράσινο χρώμα. Σε μικρή ηλικία το φύλλωμα είναι αρκετά εντυπωσιακό, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια η πύκνωσή του καθιστά την εμφάνιση του φυτού ακόμα πιο εντυπωσιακή. Επιπροσθέτως, τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τεχνητό πολλαπλασιασμό.

Αυτό, όμως, που καθιστά ξεχωριστό το συγκεκριμένο είδος είναι η παρατεταμένη ανθοφορία του, διότι αποτελεί το_Άνθος από Μεντινίλλα μεγαλοπρεπής ή Medinilla magnifica. χαρακτηριστικό καλλωπιστικό στοιχείο του. Τα χρωματιστά άνθη μπορούν να διατηρηθούν επί μακρόν και εάν μετά από μήνες δώσουν τους σκουρόχρωμους καρπούς μπορούν οι τελευταίοι να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία νέων φυτών. Αυτά τα άνθη έχουν μία ιδιόμορφη διάταξη η οποία προσδιορίζεται από την ανάπτυξη τους ως συστάδων σαν μικρά τσαμπιά από σταφύλια και από την παρουσία βάκτριων δομών. Αυτή η διάταξη αρχικώς δεν είναι διακριτή, διότι τα βάκτρια είναι ασφαλισμένα, αλλά όταν αναπτυχθεί σε πλήρες μέγεθος ανοίγουν και μπορεί να φθάσει σε μήκος αρκετών δεκάδων εκατοστών. Κρέμεται σε μισχώδεις προεκτάσεις οι οποίες εκφύονται από την κατάληξη των βλαστικών στελεχών που αναπτύχθηκαν προσφάτως και στη βάση τους κατά κανόνα έχουν από ένα ζεύγος φύλλων. Το χρώμα του ανθικού μορφώματος είναι ροδαλό και δεν αναδίδει κάποια οσμή, αλλά πιθανώς να παρατηρηθούν κάποιες κολλώδεις εκκρίσεις οι οποίες έλκουν έντομα, όπως είναι οι μέλισσες. Αυτές οι εκκρίσεις δεν ρυπαίνουν το χώρο. Επειδή η μεντινίλλα μεγαλοπρεπής εγκαθίσταται σαν καλλωπιστικό στους χώρους μας οι οποίοι κατά κανόνα δεν χαρακτηρίζονται από τις ίδιες εδαφοκλιματικές συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος του φυτού, η ανθοφορία ενδεχομένως να μην ακολουθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή ακόμα και να περιορίζεται. Κανονικά, η άνθηση εκδηλώνεται από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι. Για αυτό, προκειμένου να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει να μεριμνούμε στην Ελλάδα έτσι ώστε να τοποθετούμε τη γλάστρα σε ένα πολύ φωτεινό μέρος από την απαρχή της ανοίξεως έως και το τέλος του φθινοπώρου, αλλά χωρίς να εκτίθεται άμεσα το φυτό στον Ελληνικό ήλιο. Αντιθέτως, τον χειμώνα πρέπει να το βλέπει ο ήλιος όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σαν ανθοφόρο φυτό εσωτερικού χώρου η μεντινίλλα μεγαλοπρεπής είναι μάλλον ευαίσθητο όσον αφορά εις την_Άνθος από Medinilla magnifica. περιποίησή του, γεγονός το οποίο σχετίζεται ιδιαιτέρως με το ότι έχει απομακρυνθεί από το φυσικό του περιβάλλον για να κοσμήσει κάποιον εσωτερικό χώρο. Απαιτεί ελαφρώς όξινο εδαφικό υπόστρωμα με pH περίπου έξι μονάδων, καθώς και πολύ καλά αποστραγγιζόμενο, γόνιμο χώμα. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ προτείνουμε ένα μείγμα απολυμασμένου, πολύ καλού τυρφώδους φυτοχώματος, περλίτη και υποστρώματος για ορχιδέες σε ίσες ποσοστιαίες αναλογίες. Συνήθως τα φυτά που προμηθευόμαστε από την αγορά προέρχονται από παραγωγικές μονάδες της αλλοδαπής και διακρίνονται για τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, ενώ ταυτοχρόνως έχουν εξασφαλισμένη την γλάστρα με το χώμα που χρειάζονται και έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αμέσως για μεταφυτεύσεις οι οποίες πρέπει να γίνονται όταν διαπιστώνουμε ότι οι ρίζες υπερκαλύπτουν το προϋπάρχον χώμα. Η διενέργεια της μεταφυτεύσεως πρέπει να λαμβάνει χώρα μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαίο κατά το τέλος του χειμώνος και πάντοτε σε λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου νέα γλάστρα εν συγκρίσει ως προς την παλαιότερη κατά τα γνωστά πρότυπα μεταφυτεύσεως της γαρδένιας. Οι πειραματισμοί με την καλλιέργεια της Medinilla magnifica από άπειρα άτομα δεν συνιστώνται, αφού είναι ευαίσθητο φυτό και δεν ανέχεται λάθη στη συντήρησή του.

Για να θριαμβεύσει και να την απολαύσουμε απαιτεί σταθερώς υψηλή σχετική ατμοσφαιρική υγρασία και οπωσδήποτε να_Πρόβλημα σε Μεντινίλλα μεγαλοπρεπής ή Medinilla magnifica. μην εκτίθεται άμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία ειδικώς κατά το θερινό μεσημέρι στην Ελλάδα, αλλά να βρίσκεται σε φωτεινό και απάνεμο μέρος με καλό αερισμό. Μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου αρκεί να μην πέφτει κάτω από τους περίπου δεκατέσσαρες βαθμούς της κλίμακος Κελσίου ή να διατηρείται επί μακρόν άνω των περίπου εικοσιπέντε βαθμών της κλίμακος Κελσίου. Όσον αφορά στο πότισμά της αυτό πρέπει να διενεργείται με φειδώ για να μην αποξηραίνεται το χώμα της. Μην ξεχνάμε ότι έχει και χαρακτηριστικά επιφύτου, οπότε δεν τα πηγαίνει καλά με την πολλή εδαφική υγρασία στο χώμα το οποίο της αρκεί να είναι νοτισμένο. Από την άνοιξη οι αρδευτικές ανάγκες αυξάνονται, κορυφώνονται κατά το θέρος και κατόπιν σταδιακώς περιορίζονται, ενώ έχει σημασία να εξασφαλίζουμε συγκεκριμένη περιοδικότητα στο πότισμα με καλό νερό χωρίς άλατα και να μην αρδεύουμε κατά το δοκούν. Ομοίως, η συγκεκριμένη μεντινίλλα δεν τα πάει καλά με την αυθαίρετη λίπανση. Ως επιφυτικός φυτικός οργανισμός δεν θέλει συχνές δραστικές λιπαντικές επεμβάσεις και για αυτό προτείνουμε να χρησιμοποιείται ένα στερεό, κοκκώδες πλήρες λίπασμα αργής αποδεσμεύσεως με ιχνοστοιχεία και μικρή αναλογία του φωσφόρου ή ένα πολύ καλό αντίστοιχο διαφυλλικό λίπασμα το οποίο, όμως, θα καταλήγει μόνο στα φύλλα και όχι στο χώμα ή στα άνθη. Σε αυτό το σημείο θα επισημάνουμε στις φίλες και τους φίλους μας το ότι πρέπει πάντοτε να ελέγχουν την πινακίδα που συνοδεύει το φυτό τους για να διαπιστώσουν εάν πρέπει να αποφύγουν την λίπανση για ένα χρονικό διάστημα με βάση τις υποδείξεις του παραγωγού της. Εάν ανθοφορεί, όλο το πρόγραμμα λιπάνσεως τροποποιείται για να προστατευθούν τα άνθη τα οποία αποφεύγουμε να τα διαβρέχουμε με οτιδήποτε, ενώ συνήθως, αποφεύγουμε την λίπανση ή την περιορίζουμε στην ελαχίστη δοσολογία με βάση το λιπαντικό σκεύασμα που χρησιμοποιούμε με συχνότητα περίπου μία φορά τον μήνα.

Δυστυχώς, όμως, όσο εντυπωσιακή και εάν παρουσιάζεται η Medinilla magnifica, τόσο ευαίσθητη είναι μέσα σε έναν_Πρόβλημα σε Medinilla magnifica. εσωτερικό χώρο στην Ελλάδα. Η εμπειρία έχει καταδείξει το ότι είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί επί μακρόν ακμαία σε συνθήκες μη ελεγχόμενης θερμοκηπιακής καλλιέργειας. Οι απότομες ή οι ανεξέλεγκτες μεταβολές στην ατμοσφαιρική σχετική υγρασία ή στον φωτισμό ή στην θερμοκρασία ή στον αερισμό ή στην λίπανση ή στην άρδευση είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα σωρό επιπλοκές, όπως για παράδειγμα να μεταβάλλουν τον ρυθμό της ανθοφορίας ή συνήθως να προξενήσουν φυλλοπτώσεις και μυκητιάσεις οι οποίες οδηγούν στο θάνατο του καλλωπιστικού φυτού. Εάν μία φίλη ή φίλος της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ παρατηρήσει φύλλα να αποβάλλονται, αλλά και όταν δει στα φύλλα και τα βλαστικά στελέχη διάφορες περιοχές με καστανοκίτρινους ή συνήθως μελανόχρωμους μεταχρωματισμούς και ξηράνσεις, τότε μάλλον θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι κατά πάσα πιθανότητα η μεντινίλλα μεγαλοπρεπής πνέει τα λοίσθια. Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα ήταν να περιοριστεί στο ελάχιστο το πότισμα ή η λίπανση, να μεταφερθεί το φυτό σε πιο φωτεινό και καλύτερα αεριζόμενο μέρος, ενώ ενδείκνυται η εφαρμογή ενός κατάλληλου συνδυασμού εγκεκριμένων διασυστηματικών και επαφής μυκητοκτόνων, τουλάχιστον εναντίον φυτοφθορικών μυκήτων.

Σε γενικές γραμμές θα υποστηρίζαμε στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το ότι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η μεντινίλλα μεγαλοπρεπής είναι ένα ιδιαιτέρως εντυπωσιακό φυτό για την οικία ή τον επαγγελματικό χώρο. Αλλά απαιτεί πολλή περιποίηση και ειδικές συνθήκες αναπτύξεως οι οποίες είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν τουλάχιστον επί μονίμου βάσεως όταν καλλιεργείται σε γλάστρα μακριά από το φυσικό περιβάλλον της. Έτσι, δεν είναι τυχαίο το ότι πολλοί την αντιμετωπίζουν σαν βραχύβιο, εποχικό φυτό.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Εσωτερικού Χώρου Μεντινίλλα Μεγαλοπρεπής

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.