Διά καταπονήσεις φυτών, που προκαλούν ο άνεμος και ο αέρας στα φυτά, καθώς επισημαίνει ο Θεόφραστος, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ πιθανώς να γνωρίζουν το γεγονός ότι ο άνεμος και ο αέρας προκαλούν σοβαρές καταπονήσεις στα φυτά, που δοκιμάζουν όλες τις αντοχές ή τη σταθερότητά τους στο έπακρο. Εξ άλλου, σήμερα η ανάγκη να εγκαθίστανται φυτά σε ένα χώρο πρασίνου λαμβάνοντας πάντοτε κατά νου τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής είναι προϊόν της κατασταλαγμένης γνώσεως γύρω από τη ζωή των φυτών η οποία μας κληροδοτήθηκε από το παρελθόν. Ο Θεόφραστος, στο πρόσωπο του οποίου έχουμε αναφερθεί σε άλλα κείμενα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων με τα άρθρα κήπου, δεν ήταν δυνατό να μη θίξει το ζήτημα της σχέσεως ανάμεσα στους ανέμους και τα φυτά.

Έτσι, λοιπόν, ο Θεόφραστος πιστοποιεί το ότι οι άνεμοι μπορούν να αποτελέσουν την αιτία η οποία θα εξαναγκάσει τα φυτά να νοσήσουν επηρεάζοντας δυσμενώς τόσο την υγεία, όσο και την καρποφορία τους. Επισημαίνει ιδιαίτερα ότι αναλόγως της εποχής εκδηλώνονται άνεμοι οι οποίοι είναι αναμενόμενοι και ενδεχομένως ωφέλιμοι για την υγεία των φυτών, δηλαδή παρατηρείται ευκρασία ανέμων, αλλά ενδέχεται με την επίδραση διαφόρων παραμέτρων η εμφάνιση ανέμων να λάβει χώρα σε χρονικές περιόδους κατά τις οποίες δεν είναι επιθυμητοί. Ο επικίνδυνος άνεμος μπορεί να συμβάλλει στον περιορισμό της ποιότητος ή της ικανότητας επιβιώσεως των καρπών ή να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των φυτών.

Ο αέρας όταν πνέει μεταφέρει αέριες μάζες με συστατικά στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα οι υδρατμοί, οι οποίες αναλόγως της θερμοκρασίας τους μπορούν να στερήσουν από τα φυτά πολύτιμα αποθέματα νερού ή να τα παγώσουν ακόμα και από τις ρίζες. Επιπροσθέτως, ένας ισχυρός σε πνοή αέρας είναι σε θέση να προκαλέσει ζημίες στη φυλλική επιφάνεια, να τραυματίσει ή να ξεριζώσει φυτά. Ιδιαιτέρως οι ξηροί βόρειοι άνεμοι επιδρούν δυσμενώς και στην ποιότητα του εδάφους το οποίο ξηραίνουν και το καθιστούν δύσχρηστο.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε το ότι ο Θεόφραστος συσχετίζει την πνοή των ανέμων συναρτήσει των γεωγραφικών περιοχών και της μορφολογίας του εδάφους με φαινόμενα τα οποία σήμερα θα τα κατατάσσαμε στις περιπτώσεις μελέτης των παγετών.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Θεόφραστος, Άνεμος και Φυτά

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.