Διά εργασίες κήπου που απαιτεί ο μήνας Δεκέμβριος, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Ακολουθούν ενδεικτικές προτεινόμενες εργασίες κήπου για τον μήνα Δεκέμβριο:

 1. Σε γενικές γραμμές τα κλαδέματα αποφεύγονται ή περιορίζονται αυστηρώς πλέον μόνο στα απολύτως αναγκαία.
 2. Οι κλιματολογικές συνθήκες ενδεχομένως να καθυστερούν τις κηποτεχνικές εργασίες οι οποίες προσαρμόζονται στην ένταση και το είδος των κλιματολογικών φαινομένων.
 3. Καλύτερα να αποφεύγεται κάθε εργασία οργώματος του εδάφους. Είναι δυνατή η καταπολέμηση ζιζανίων στον κήπο με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα όπου είναι επιτρεπτό και εφ’ όσον οι εδαφοκλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν.
 4. Όσοι διαθέτουν κατασκευές νερού (πχ λιμνούλες ή ρυάκια) καλό είναι να παρατηρούν για φαινόμενα υπερχειλίσεων μετά από βροχοπτώσεις, αλλά και να μεριμνήσουν για την προστασία των μηχανημάτων και λοιπών υλικών από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Προτείνουμε να καθαρίζονται οι μηχανισμοί των αντλιών και τα φίλτρα των εν λόγω κατασκευών ή να προφυλάσσονται από το ψύχος εάν είναι αναγκαίο. Ομοίως, εάν είναι απαραίτητο λαμβάνει εκκένωση όλων των απροστάτευτων υδατοδεξαμενών που τροφοδοτούν τις υδατοκατασκευές ειδικώς στη βόρειο Ελλάδα.
 5. Το γκαζόν εν γένει ψυχρόφιλων ειδών προτείνεται να μην κουρεύεται σε ύψος κάτω από τέσσαρα εκατοστά (4 cm) ή στην εσχάτη περίπτωση κάτω από τρία εκατοστά (3 cm). Αυτόν τον μήνα μπορεί οι χλοοτάπητες να αναπαυθούν όσον αφορά στη λιπαντική τροφοδοσία τους ή θα μπορούσε να τους χορηγηθεί μία μικρή υποστηρικτική δόση με σύνθετο καλιούχο λίπασμα και ιχνοστοιχεία.
 6. Η λίπανση μεταβάλλεται συναρτήσει της επικείμενης εκθέσεως των φυτών στο ψύχος ειδικώς στη βόρειο Ελλάδα ή σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο. Σε γενικές γραμμές εάν είναι αναγκαίο προτείνεται η λελογισμένη τροφοδοσία με λίπασμα ιχνοστοιχείων το οποίο θα περιέχει αρκετό κάλιο και λίγο φώσφορο. Όσα καρποφόρα φυτά παρέχουν όψιμους καρπούς ενδεχομένως να υποστούν απώλειες εξ αιτίας κλιματολογικών συνθηκών.
 7. Προς την τελευταία εβδομάδα του μηνός μπορούν να διεξαχθούν κλαδέματα σε φοινικοειδή, αλλά προτείνουμε αυτό να γίνει τον Ιανουάριο.
 8. Τα κωνοφόρα και τα εσπεριδοειδή, κυρίως οι λεμονιές, καλό θα ήταν να υφίστανται προληπτικό ψεκασμό με κατάλληλα κατά περίπτωση μυκητοκτόνα (πχ χαλκούχα).
 9. Τα κηπευτικά να καθαρίζονται και να αραιώνονται.
 10. Συνεχίζεται η φύτευση ή σπορά κηπευτικών (πχ σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, αντίδι, μαρούλι κλπ) για χειμερινή ή ανοιξιάτικη παραγωγή.
 11. Οι έτοιμοι καρποί μπορούν να αφαιρούνται από τα φυτά, ενώ εκείνοι οι καρποί οι οποίοι πέφτουν στο έδαφος να απομακρύνονται. Τα ετήσια κηπευτικά από τα οποία έχουν παραληφθεί οι αναμενόμενοι καρποί καλύτερα να απομακρύνονται από τον κήπο και να καταστρέφονται.
 12. Οι μεταφυτεύσεις γυμνόρριζων μπορούν να διενεργούνται σε προστατευμένους χώρους, όπως επίσης είναι δυνατές οι φυτεύσεις φυτών με ικανοποιητικό ριζικό σύστημα ή βολβών.
 13. Η άρδευση θεωρητικώς μειώνεται ή εκμηδενίζεται, αλλά το πότισμα θα καθοριστεί από την ένταση και τη μορφή των εδαφοκλιματικών συνθηκών. Προσοχή στο πότισμα των γλαστρών όπου οι απώλειες ύδατος λόγω καιρού θα αρχίσουν να περιορίζονται.
 14. Οι διαδικασίες περιποιήσεως χλοοτάπητος, όπως ο αερισμός εδάφους ή η αποβρύωση (βλ. τα σχετικά άρθρα ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ για το γκαζόν) σε γενικές γραμμές καλύτερα να αποφεύγονται.
 15. Καλύτερα να αποφεύγεται η διενέργεια σποράς ψυχρόφιλων ειδών γκαζόν (πχ ποικιλίες Festuca arundinacea).
 16. Προσοχή για την εκδήλωση μορφών παγετών (βλ. τα σχετικά άρθρα της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ). Η φροντίδα των παγετόπληκτων φυτών πρέπει να συνεχίζεται όπου και όταν χρειάζεται. Εάν προβλέπεται παγετός, τα καταλλήλου μεγέθους φυτά μπορούν να προστατεύονται με ειδικά καλύμματα και είναι επίσης δυνατή η προστατευτική επέμβαση πέριξ του κορμού με οργανική ύλη (πχ φύλλα). Για τα μεγάλα σε μέγεθος φυτά στους ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους η αντιπαγετική προστασία είναι δυσχερής (βλ. τα σχετικά άρθρα ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ για τον παγετό).
 17. Συνεχίζεται με ιδιαίτερη προσοχή η καταστροφή των ζιζανίων με σκαλίσματα ή χειροβοτανίσματα.
 18. Πρέπει να καταπολεμούνται εντατικώς τα παθογόνα.
 19. Προς το τέλος του μηνός μπορεί να αρχίσει η συντήρηση των γεωργικών μηχανημάτων.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Μήνας Δεκέμβριος και Εργασίες Κήπου

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.