Διά ανθοφόρα καλλωπιστικά φυτά ως η υδράγγεια και κλάδεμα ορτανσίας, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Ένα από τα όμορφα ανθοφόρα και καλλωπιστικά φυτά τα οποία διακοσμούν διάφορους χώρους κατά κανόνα μέσα_Ακλάδευτη και ταλαιπωρημένη ορτανσία. σε γλάστρες, είναι η ορτανσία ή υδράγγεια ή Hortensia ή Hydrangea. Για τις φίλες και τους φίλους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, η ορτανσία είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα διακοσμητικά φυτά των νοικοκυριών. Όπως προαναφέρθηκε, στους ελληνικούς ιδιωτικούς και ιδιόχρηστους κήπους καλλιεργείται συνήθως μέσα γλάστρες επειδή είναι οξύφιλο φυτό, που απεχθάνεται τα ασβεστώδη εδάφη και την ξηρασία. Μάλιστα, το μέγεθος της οξύτητος του εδάφους μπορεί να επηρεάσει την απόχρωσή της. Το ενδιαφέρον μας για αυτήν εστιάζεται κατά κανόνα στις χρωματιστές πανέμορφες ανθικές ταξιανθίες που τη χαρακτηρίζουν. Για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής των ανθέων, αλλά και για την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το κλάδεμα ορτανσίας.

Το κλάδεμα ορτανσίας πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή διαφορετικά μπορεί να ζημιωθεί πάρα πολύ η μελλοντική ανθοφορία, αλλά και η ευμορφία του. Δυστυχώς, η ορτανσία έχει κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά στον τρόπο ανθοφορίας της. Συγκεκριμένα, ανθοφορεί κατά κανόνα σε βλαστούς του τρέχοντος έτους οι οποίοι, όμως, προέρχονται από τους εν υπνώσει οφθαλμούς σε ξυλοποιημένα κλαδιά του προηγούμενου έτους. Ο σχηματισμός των ανθέων γίνεται στην κορυφή αυτών των βλαστών.

Η διαδικασία για το κλάδεμα υλοποιείται όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση βλαστικής αναπαύσεως κατά το τέλος του_Κλαδιά από κλάδεμα ορτανσίας. χειμώνος. Αρχικώς, τα δύο πρώτα έτη που ακολουθούν τη φύτευση κλαδεύουμε την ορτανσία λίγο, έτσι ώστε να επιταχύνουμε την άνθηση και να διατηρήσουμε ένα αρμονικό σχήμα, αλλά ύστερα σταδιακώς το κλάδεμα γίνεται πιο αυστηρό με σκοπό να αναπτυχθούν συμπαγείς ισχυροί βλαστοί από κατώτερα τμήματα του φυτού όχι πολύ υψηλά από το έδαφος. Καλό θα ήταν να μην αφαιρούνται από τη βάση τους όλοι οι μη ανθοφόροι εύρωστοι παλαιοί βλαστοί γιατί η παρουσία τους μπορεί να αξιοποιηθεί σε μελλοντικά κλαδέματα κυρίως το επόμενο έτος. Στην ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ συστήνουμε να μην κλαδεύονται ορισμένοι εύρωστοι βλαστοί, εφ' όσον διαθέτουν ζωηρά ακραία μάτια, διότι είναι σε θέση δυνητικώς να δώσουν όμορφες ταξιανθίες. Αντιθέτως, απομακρύνουμε τους πολύ γερασμένους βλαστούς και αυτούς που βρίσκονται στο εσωτερικό της κόμης του φυτού ή δείχνουν πολύ λεπτοί και αδύναμοι. Ομοίως, αποκόπτουμε στο δεύτερο μάτι εκείνους τους πλάγιους βλαστούς που δεν ανθοφόρησαν τον προηγούμενο χρόνο, καθώς και τα τμήματα των παλαιών βλαστών από όπου αναπτύχθηκαν ανθοφόρα στελέχη κατά το προηγούμενο έτος.

Εκτός από τη βελτίωση της ανθοφορίας, ένας επιπλέον σκοπός ο οποίος επιθυμούμε να επιτευχθεί με το κλάδεμα ορτανσίας είναι η απομάκρυνση άχρηστου φυτικού υλικού και η διατήρηση της ορτανσίας σε μία μορφή με συμπαγές και συμμετρικό φύλλωμα το οποίο θα διακοσμείται με τα μεγάλα άνθη. Πάρα πολύ συχνά, τα εγκαταλελειμμένα φυτά ορτανσίας έχουν την τάση να αναπτύσσουν ακατάστατα διάφορους βλαστούς δημιουργώντας μία αντιαισθητική εικόνα, κάτι που επιφέρει επιπτώσεις όσον αφορά στην ποιοτική και ποσοτική ανθοφορία τους. Όταν κλαδεύουμε μία ορτανσία, καλό θα ήταν να θυμόμαστε το γεγονός ότι όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται στρατηγικώς επιλεγμένοι, τόσο πιο εντυπωσιακές θα είναι οι μελλοντικές ταξιανθίες της.

Σε γενικές γραμμές θα υποστηρίζαμε το ότι η ορτανσία δεν είναι ένα φυτό εύκολο στη διατήρησή του για μακρό χρονικό διάστημα. Συνήθως όταν αγοράζει κάποιος ένα φυτό, τότε αυτό έχει προηγουμένως δεχθεί τις κατάλληλες φροντίδες για να είναι όμορφο και εύρωστο, αλλά η μελλοντική πορεία του θα εξαρτηθεί από τις δικές μας παρεμβάσεις.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Καλλωπιστικά Φυτά και Κλάδεμα Ορτανσίας

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.