Διά γάτες, κατοικίδια ζώα τα οποία προκαλούν τοξικότητα ή εγκαύματα φυτών, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Υπάρχουν φορές κατά τις οποίες η εξήγηση της αιτίας ενός φυτοπαθολογικού προβλήματος είναι τόσο περίπλοκη ή_Τοξικότητα από ούρα θηλυκής γάτας. δύσκολη, έτσι ώστε η συντήρηση κήπων να μετρέπεται σε γρίφο. Στα καλλωπιστικά φυτά μπορεί να εντοπίζονται συμπτώματα τα οποία να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά δυστυχώς, να είναι αδύνατο να ερμηνευθεί το πως εκδηλώθηκαν αυτά τα προβλήματα. Ενώ όλες οι κηπουρικές εργασίες δεν προοιωνίζουν δυσάρεστες φυτοπαθολογικές καταστάσεις, ξαφνικώς από το πουθενά αυτές παρουσιάζονται χωρίς να δικαιολογείται η αιτία τους. Μία τέτοια ιδιαιτέρως χαρακτηριστική περίπτωση αφορά στη δραστηριότητα η οποία χαρακτηρίζει τα κατοικίδια ζώα ή τα αδέσποτα ζώα και ειδικότερα τις γάτες. Συγκεκριμένα, ενδέχεται κάποια καλλωπιστικά φυτά κήπου τα οποία συνήθως είναι χαμηλού ύψους και διαθέτουν φυλλική επιφάνεια κοντά στο έδαφος, να εμφανίσουν προβλήματα με εγκαύματα φύλλων, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια εργασία η οποία να δικαιολογεί μία τοξικότητα. Υπεύθυνος για αυτήν την τοξικότητα, όσο και εάν μοιάζει παράξενο, είναι τα ζώα και δη οι θηλυκές γάτες.

Κάποια φίλη ή φίλος της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ μπορεί να αρχίσει να υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους όταν διαπιστώσει το ότι ένα μέχρι πρότινος υγιές φυτό εμφανίζει απότομα τοξικότητα. Για παράδειγμα, μία όμορφη σφαιρική νάνα τούγια ενώ πρώτα κοσμούσε υπερήφανη το χώρο πρασίνου, μέσα σε ελάχιστο χρόνο απέκτησε ανεξήγητα εγκαύματα φύλλων χωρίς να έχει προηγηθεί λίπανση, φυτοπροστασία ή κάποια αλατότητα. Αρχικώς εστιάζονται οι υποψίες στην ατμόσφαιρα ή το όζον και επεκτείνονται προσπαθώντας να θυμηθεί κάποιος εάν έκαμνε κατά λάθος μία επικίνδυνη ενέργεια, όπως το να πετάξει νερά με απορρυπαντικά στο φυτό. Αλλά καμμία απάντηση δεν καθησυχάζει και η έρευνα συνεχίζεται. Κατά την εκτέλεση των εργασιών της για τη συντήρηση κήπων η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ έχει έρθει μερικές φορές αντιμέτωπη με τέτοια προβλήματα και αρχικώς φθάσαμε μέχρι του σημείου να σκεφτόμαστε να διενεργήσουμε πανάκριβες ειδικές φυλλοδιαγνωστικές εξετάσεις ή ακόμα και να αποσταλούν τα φυτά σε εργαστηριακά κέντρα για γενετική εξέταση. Τελικώς, ανακουφιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε με έκπληξη το ποίος ήταν ο ένοχος.

Στην πραγματικότητα, ο ένοχος δεν είναι κανένας από τους συνήθεις υπόπτους οι οποίοι προβάλλονται σε ανάλογες_Η μητριάρχης γάτα της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ σημαδεύει το χώρο της. περιπτώσεις με τοξικότητα και εγκαύματα φύλλων. Υπεύθυνα είναι τα κατοικίδια ζώα ή τα αδέσποτα τα οποία έχουν πρόσβαση στον κήπο. Ειδικώς οι θηλυκές γάτες, προκειμένου να οριοθετήσουν το χώρο τους ή να επικαλύψουν τις οσμές άλλων ζώων ουρούν κατ' επανάληψη στα φυτά άλλοτε ολίγες σταγόνες και άλλοτε απίστευτες ποσότητες για το μέγεθός τους. Ακόμα και η μητριάρχης γάτα της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ το κάμνει αυτό, αφού το διαπιστώσαμε με την παρακολούθηση σχετικών εικόνων από τα μέσα ασφαλείας του κτηρίου μας. Διαπιστώσαμε με έκπληξη το ότι οι θηλυκές γάτες μπορούν να εκτοξεύσουν εσκεμμένως και κατά βούληση τα ούρα τους ακόμα και σε ύψος το οποίον υπερβαίνει τα σαράντα εκατοστά περιλούζοντας το φυτό. Δυστυχώς, τα ούρα τους περιέχουν ουσίες, κυρίως αζωτούχες, οι οποίες δρουν καυστικώς στα φύλλα δημιουργώντας τοξικότητα όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση. Εάν τα ούρα δεν ξεπλυθούν εγκαίρως μπορεί να υποστούν εγκαύματα φύλλων τα καλλωπιστικά φυτά, που συνήθως παρουσιάζονται με την εμφάνιση μελανοκαστανών περιοχών οι οποίες τελικώς αποξηραίνονται ζημιώνοντας την αισθητική εικόνα του φυτού.

Πρέπει να ομολογήσουμε το ότι δεν έχουμε συναντήσει κάποιο φυτό το οποίο να καταστράφηκε από ούρα γάτας. Το μόνο πρόβλημα έχει να κάνει με την εμφάνιση του φυτού η οποία υφίσταται πλήγμα μέχρι να ξαναπετάξει νέα φύλλα, αλλά και με τις όποιες δυσάρεστες οσμές συνοδεύουν αυτές τις ενέργειες των ζώων. Όπως έχουμε ξαναγράψει σε διαφορετικά άρθρα από τη δημοσιοποιημένη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, είναι δύσκολο το να ανακόψει κάποιος τη δράση ειδικώς των αδέσποτων ζώων. Επομένως, εάν η όρασή μας ή η όσφρησή μας βοηθήσει να εντοπίσουμε κάποια αντίστοιχη τέτοια δράση καλό θα ήταν να καταβρέξουμε γρήγορα το φυτό.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Γάτες, Κατοικίδια Ζώα και Τοξικότητα Φυτών

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.