Διά στρελίτσια βασιλίσσης ή πουλί παραδείσου ή Strelitzia reginae και τα ανθοφόρα καλλωπιστικά φυτά, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Όταν λαμβάνει χώρα η κηποποιία και η διαμόρφωση κήπου, γίνεται προσπάθεια έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα τελικό_Στρελίτσια βασιλίσσης ή Strelitzia reginae σε κήπο ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. αποτέλεσμα το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα να ικανοποιούνται ορισμένες προσδιορισμένες λειτουργικές ανάγκες και πρότυπα αισθητικής των κατόχων του ιδιωτικού και ιδιόχρηστου χώρου πρασίνου. Προκειμένου να εμπλουτιστεί ο κήπος με εντυπωσιακά ανθοφόρα καλλωπιστικά φυτά, η αρχιτεκτονική κήπων αναζητάει συνδυασμούς φυτοσυνθέσεων με ικανότητα να διεγείρουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων. Στο οπλοστάσιο της κατασκευής κήπων υπάρχουν αρκετοί φυτικοί οργανισμοί οι οποίοι προσφέρουν στον εργολάβο κηποτέχνη τη δυνατότητα να διαμορφώσει τον καμβά της δημιουργίας του με αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Έτσι, λοιπόν, ένα από τα πιο διακεκριμένα καλλωπιστικά φυτά κήπων είναι η περίφημη στρελίτσια βασιλίσσης ή Strelitzia reginae.

Η συγκεκριμένη στρελίτσια προέρχεται από τη νότιο Αφρική και είναι συγγενές φυτό της γνωστής μας μπανανιάς. Έλαβε_Κλειστό άνθος από στρελίτσια βασιλίσσης ή Strelitzia reginae. το όνομά της προς τιμήν της Καρλόττα του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτζ η οποία ήταν η σύζυγος του Βρετανού βασιλέως Γεωργίου ΙΙΙ. Σήμερα είναι ένα παγκοσμίως γνωστό καλλωπιστικό φυτό, ενώ για πολλούς ανθρώπους αποτελεί διακριτικό συμβολικό φυτό της πόλεως του Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Η παρουσία του εντυπωσιακού άνθους της σε ανθοδέσμες ή ανθοδοχεία προσδίδει έναν ιδιαίτερο τόνο μεγαλοπρέπειας και η προσφορά του εκλαμβάνεται ως μία ιδιαιτέρως αξιέπαινη πράξη αβρότητος. Η στρελίτσια βασιλίσσης είναι πολύ χαρακτηριστικό ανθοφόρο φυτό του οποίου η διακοσμητική αξία εντοπίζεται τόσο στο όμορφο φύλλωμα, όσο και στα άνθη του. Χάρις εις το σχήμα και τη στιλπνή πορτοκαλέρυθρη απόχρωση του άνθους της απέκτησε το προσωνύμιο "πουλί παραδείσου", αλλά ονομάζεται επίσης "άνθος των γερανών" λόγω της ομοιότητος ιδιαιτέρως του κλειστού άνθους με το ράμφος των εν λόγω επιβλητικών πτηνών. Η παρουσία της προσδίδει έναν εξωτικό τόνο και μπορεί να αποτελέσει το οπτικό βάθος σε μία δημιουργία κήπου όπου δεσπόζει το γκαζόν.

Το μέγεθος του φυτού εξαρτάται από την ποικιλία του και μπορεί να ξεπεράσει λίγο σε ύψος ακόμα και έναν μέσο άνδρα._Άνθος από στρελίτσια βασιλίσσης σε κήπο ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ. Συνήθως, όμως, ξεπερνάει ελάχιστο το ενάμισο μέτρο. Επειδή επεκτείνεται κυρίως με τα παραβλαστήματα που παράγει από το υπόγειο τμήμα του, μπορεί να καλύψει μία αρκετά εντυπωσιακή έκταση, αλλά με αρκετά αργό ρυθμό. Για αυτό το λόγο όταν φυτεύεται πρέπει να προνοούμε έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος τριγύρω προκειμένου να επεκταθεί ανενόχλητα στο μέλλον. Βεβαίως, θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί με σπόρο την άνοιξη, αλλά η διενέργεια της σποράς είναι μία περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Είναι μακρόβιο και σχετικά αργής αναπτύξεως φυτό το οποίο για να αποδώσει τα μέγιστα χρειάζεται έδαφος πλούσιο σε οργανική ύλη και καλά αποστραγγιζόμενο. Σε αντίθεση με τις άλλες εποχές του έτους η άρδευσή της την άνοιξη και ειδικά κατά τους ξηροθερμικούς θερινούς μήνες πρέπει να ενισχύεται σημαντικά εάν το έδαφος δεν έχει την ικανότητα να αποδίδει επαρκή υγρασία στο φυτό, αλλά να μην λιμνάζει στάσιμο νερό στη βάση του. Τα λιμνάζοντα ύδατα μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν σήψη. Επίσης, η αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία θα ευνοούσε αυτή τη στρελίτζια και λόγω της ανθοφορίας καλό θα ήταν να τροφοδοτείται κυρίως την άνοιξη με λίπασμα το οποίο έχει αυξημένες μονάδες καλίου, αλλά και αζώτου.

Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε γλάστρες, αλλά χρειάζεται ευρυχωρία, αερισμό και καλής ποιότητας χώμα. Η απ' ευθείας έκθεσή της στην ηλιακή ακτινοβολία δεν την ενοχλεί ιδιαίτερα αρκεί αυτή να γίνεται προοδευτικά, ομαλά και όχι απότομα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σαν φυτό έχει την ιδιομορφία να διαμορφώνει πιο όμορφη φυλλική επιφάνεια όταν δέχεται άπλετο φως, ενώ αναπτύσσει πιο εντυπωσιακή ανθοφορία σε καθεστώς ημισκιάς. Για αυτό από κηποτεχνικής απόψεως είναι κατάλληλη για χώρους όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας παρατηρούνται εναλλαγές στη φωτεινότητα. Όσον αφορά στην αντοχή της στο ψύχος, οι φίλες και οι φίλοι της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ πρέπει να γνωρίζουν το γεγονός ότι το υπέργειο τμήμα μπορεί να υποστεί ζημία ή ακόμα και καταστροφή όταν επικρατήσει καθολικός παγετός, αλλά εάν το υπόγειο τμήμα δεν καεί από τον πάγο, τότε η στρελίτσια θα αναβλαστήσει. Μάλιστα, η αναβλάστηση θα είναι σχετικώς γρήγορη ως αποτελέσματος της παρουσίας του ισχυρού της ριζικού συστήματος. Αξίζει να επισημανθεί το ότι οι ρίζες της με το πέρασμα του χρόνου γίνονται αρκετά βαθιές και ισχυρές, αλλά δεν ξυλοποιούνται ώστε να προκαλούν προβλήματα σε κτηριακές εγκαταστάσεις, αρκεί βεβαίως οι κατασκευές να μην είναι ελαττωματικές, όπως ενδεχομένως μπορεί να συμβεί σε κάποιους διαδρόμους καλυμμένους με πλακάκια.

Από άποψη φυτοπαθολογίας πρέπει να επαναλάβουμε το ότι είναι ευαίσθητη στη στάσιμη υγρασία η οποία προκαλεί_Κηροπλάστης σε φύλλο από στρελίτσια βασιλίσσης. χλωρώσεις ή σαπίσματα και αναπτύξεις μυκήτων φυτόφθορας. Αυτές οι επικίνδυνες φυτοπαθολογικές καταστάσεις υποβαθμίζουν την αισθητική αξία που διακρίνει τη στρελίτσια, που δεν θα υποστηρίζαμε ότι ανήκει στα ιδιαιτέρως φθηνά καλλωπιστικά φυτά. Η παρουσία του φυτού κατά κανόνα σε σκιερούς χώρους ευνοεί κυρίως στα φύλλα τη δράση παρασίτων, όπως είναι τα κοκκοειδή. Επίσης, όταν εκτίθεται σε ισχυρούς ανέμους συνήθως τα φύλλα της σχίζονται, αλλά αυτό δεν καταστρέφει το φυτό. Από την άλλη μεριά, καλό θα ήταν να γνωρίζουν οι φίλες και οι φίλοι μας το ότι κατά την περίοδο της ανθοφορίας από τα άνθη εκρέει κολλώδες παχύρευστο μελίτωμα το οποίο μπορεί να μην ρυπαίνει τους παρακείμενους χώρους, αλλά κάθε άνθος έλκει τις μέλισσες οι οποίες το επισκέπτονται μετά μανίας για να απολαύσουν αυτό το θεσπέσιο για αυτές νέκταρ.

Η χρήση της Strelitzia reginae ενδείκνυται για χώρους όπου μας ενδιαφέρει να προκαλέσουμε έντονη αισθητική εντύπωση. Δημιουργεί μία ψευδαίσθηση εξωτικού τοπίου και μπορεί κάλλιστα να τοποθετηθεί κοντά σε πισίνες επειδή δεν δημιουργεί πολλούς ρύπους οργανικής προελεύσεως και καθαρίζεται εύκολα από τα ξηραμένα φύλλα της ή μετά την απάνθιση. Είναι χρήσιμη εάν θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα ξεχωριστό παρτέρι με την εγκατάσταση αρκετών από αυτές, αλλά και για να δημιουργήσουμε χρωματιστές φυτοσυνθέσεις με εποχιακά ή άλλα χαμηλού ύψους καλλωπιστικά φυτά. Θα μπορούσε να κοσμήσει με εξαιρετική επιτυχία την περίμετρο χλοοταπήτων με την προϋπόθεση ότι θα φροντίσουμε να μην διαβρέχεται κατά τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου για το αυτόματο πότισμα. Τέλος, μπορεί να αξιοποιηθεί με προϋποθέσεις για την υποστήριξη των κατασκευών νερού, όπως συμβαίνει με τις καμπύλες των ρυακιών, καθώς και των φυτοσυνθέσεων με φοινικοειδή, των βραχόκηπων και των χαρακτηριστικών διακοσμητικών στοιχείων του κήπου, όπως είναι τα αγάλματα.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Στρελίτσια Βασιλίσσης ή Πουλί Παραδείσου

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.