Διά αυτόματο πότισμα, με βασικές συμβουλές ποτίσματος κατά την άρδευση κήπου, αυτό το κείμενο από τα άρθρα κηποτεχνίας και τα άρθρα κήπου διά την κατασκευή και συντήρηση κήπων, την αρχιτεκτονική κήπων, τη διαμόρφωση κήπου ή το αυτόματο πότισμα κήπου, προσδιορίζει σχετικές κηπουρικές εργασίες ή συμβουλές κηπουρικής. Όπως ισχύει διά τα υπόλοιπα κείμενα ή τα ΑΡΘΡΑ ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, έτσι και το παρόν άρθρο τελεί αυστηρώς υπό το καθεστώς νομικής προστασίας βάσει συμβολαιογραφικής πράξεως και σύννομων τεχνολογικών μέτρων προστασίας και διατάξεων ευρωπαϊκών Οδηγιών, νομικής βάσεως και του Νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων μετά των σχετικών νεωτέρων τροποποιήσεων αυτού (Ν. 2121/93, άρ. 66Α), καθώς προσδιορίζεται εις τους όρους χρήσεως του ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.

Καθώς είναι γνωστό, η ανάγκη για την άρδευση κήπου υπάρχει από την πρώτη στιγμή κατά την οποία θα ξεκινήσει τη ζωή_Σταλάκτης με λόγχη. του ο χώρος πρασίνου. Είτε αυτή διεξάγεται με το αρδευτικό δίκτυο για το αυτόματο πότισμα, είτε πραγματοποιείται με άλλον τρόπο, χρειάζεται να υπακούει σε μερικούς βασικούς κανόνες οι οποίοι διέπουν τόσο τη συγκρότηση του δικτύου, όσο και την ποιότητα, την ποσότητα ή τη συχνότητα χορηγήσεως του ύδατος που παρέχεται. Ένας ελληνικός ιδιωτικός και ιδιόχρηστος χώρος πρασίνου κατά κανόνα εκδηλώνει μεγαλύτερες απαιτήσεις σε νερό αρδεύσεως τη χρονική περίοδο που επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες. Δυστυχώς, η πρακτική εμπειρία αποδεικνύει το ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο μεγάλης διάρκειας και εντάσεως είναι αυτές οι συνθήκες, οπότε η συντήρηση κήπων καταναγκαστικώς πρέπει να επιβαρύνει όλο και περισσότερο τον οικονομικό προϋπολογισμό για την άρδευση. Προκειμένου να είναι περισσότερο αποδοτικό το αυτόματο πότισμα ή η οποιασδήποτε μορφής άρδευση κήπου, η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ συστήνει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες. Αυτοί οι κανόνες μπορούν να εφαρμοστούν όταν κάποια φίλη ή φίλος της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ ακολουθήσει τις παρακάτω συμβουλές ποτίσματος. Συγκεκριμένα, αυτές οι συμβουλές για πότισμα είναι:

α΄) Πάντοτε ποτίζουμε με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην περιοχή του κήπου και όχι με βάση την εποχή που διανύουμε. Για παράδειγμα, εάν ένας χειμώνας είναι άνυδρος, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να χορηγούμε στα καλλωπιστικά φυτά ακόμα και μικρές ποσότητες νερού, ιδιαιτέρως όταν υπάρχει βεβαρυμμένο ιστορικό με προβλήματα αλατότητας στο έδαφος.

β΄) Καλό θα ήταν να ποτίζουμε τις πρωινές ώρες πριν την ανατολή του ηλίου ή εάν είναι ανάγκη τις απογευματινές ώρες της ημέρας, τότε που θα έχει μειωθεί η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας.

γ΄) Αποφεύγουμε το πότισμα στον κήπο τις ώρες κατά τις οποίες επικρατεί ζέστη και έντονη ηλιοφάνεια ειδικώς το καλοκαίρι. Στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος τα μόρια του νερού να λειτουργήσουν ωσάν φακοί εστιάσεως φωτός και να γίνουν εγκαύματα στα φυτά. Επιπροσθέτως, οι απότομες μεταβολές της υγρασίας και οι θερμικές καταπονήσεις είναι ικανές να προκαλέσουν επικίνδυνες φυτοπαθολογικές καταστάσεις. Κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου μίας ημέρας με ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος ένα υπερβολικώς μεγάλο ποσοστό ύδατος εξατμίζεται πριν καν φθάσει στο έδαφος, ενώ ένα επιπρόσθετο ποσοστό εξατμίζεται πριν προλάβει να αξιοποιηθεί από τις ρίζες.

δ΄) Ποτίζουμε όταν τα φυτά έχουν ανάγκη από νερό ώστε να μη ανακοπεί το ενδεχόμενο δίψας και όχι κατά τη δική μας βούληση. Η δίψα μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους εμφανίζοντας ποικίλα συμπτώματα, όπως είναι για παράδειγμα η συνεχής διατήρηση των φύλλων σε κάμψη, ο μεταχρωματισμός τους ή η συρρίκνωση της επιφάνειάς τους.

ε΄) Φυτά τα οποία προέρχονται από περιβάλλοντα με εδαφοκλιματικές συνθήκες αλλότριες προς τις αντίστοιχες της Ελλάδος, πρέπει να φροντίζονται ιδιαιτέρως και επιμελώς.

ς΄) Αποφεύγουμε τη συσσώρευση του νερού στο σημείο όπου ο κορμός εξέρχεται του εδάφους.

ζ΄) Όταν το έδαφος είναι στεγνό επειδή δεν ποτίσαμε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και τα φυτά διψάνε δεν ποτίζουμε με υπερβολικό νερό μονομιάς. Το υπερβολικό νερό μπορεί να διαχυθεί στο εδαφικό υπόστρωμα μακριά από τα ριζικά ινίδια. Επιπλέον, η απότομη χορήγηση νερού δεν είναι σπάνιο να βλάψει ένα διψασμένο φυτό. Χρειάζεται σταδιακή τροφοδοσία και με μέτρο.

η΄) Τα βαριά αργιλοπηλώδη χώματα κατακρατούν νερό το οποίο δυσκόλως αποδίδεται στα φυτά. Πρέπει να παρατηρούμε τη συμπεριφορά των φυτών ώστε να εξοικειωθούμε με τους χρόνους και τις ποσότητες ποτίσματος με βάση το μικροπεριβάλλον του χώρου πρασίνου.

θ΄) Δεν πρέπει να ξεχνάμε το ότι το πολύ νερό δημιουργεί προβλήματα που πολλές φορές δεν διορθώνονται. Αντιθέτως, τα φυτά έχουν σχετική φυσική αντοχή και ανοχή στην ξηρασία μέχρι κάποιου ορίου, που καλό θα ήταν να αποφεύγεται. Σε περίπτωση κατά την οποία πραγματοποιείται τεχνητό στρες ξηρασίας, τότε αυτό πρέπει να διενεργείται υπό την επίβλεψη πολύ έμπειρου ατόμου.

ι΄) Δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία του αρδευτικού δικτύου με επίπτωση να μην αφιερώνονται σε αυτό οι ανάλογοι χρηματικοί πόροι. Η επεξεργασία του εδάφους και η ποιοτική κατασκευή του συστήματος για το αυτόματο πότισμα κήπου πρέπει να αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα στις επιλογές οι οποίες διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική κήπων και συνακόλουθα τη διαμόρφωση ή κατασκευή κήπων.

ια΄) Όταν φεύγουμε για διακοπές δεν ποτίζουμε προηγουμένως παραπάνω τα φυτά με την προσδοκία να διατηρήσουν αποθέματα νερού. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι λάθος, καθώς και να προξενήσει ασφυξία στις ρίζες.

ιβ΄) Όταν εγκαθιστούμε αυτόματο πότισμα φροντίζουμε να δημιουργούμε ζώνες ή στάσεις ποτίσματος με φυτά τα οποία έχουν παραπλήσιες θεωρητικές αρδευτικές ανάγκες.

ιγ΄) Πρέπει να αποφεύγουμε να συνδέουμε στην ίδια ζώνη ή στάση του δικτύου για το αυτόματο πότισμα τα φυτά τα οποία είναι εγκατεστημένα σε γλάστρες και τα φυτά τα οποία βρίσκονται εγκατεστημένα στο έδαφος.

ιδ΄) Ποτέ στον κήπο δεν συνδέουμε στην ίδια ζώνη ή στάση ποτίσματος εκτοξευτήρες αρδεύσεως χλοοτάπητα και σταλάκτες αρδεύσεως άλλων φυτών. Είναι σοβαρότατο κατασκευαστικό λάθος. Επιπροσθέτως, ακόμα και η επιλογή των εκτοξευτήρων για το πότισμα γκαζόν χρειάζεται να μην είναι αυθαίρετη, αφού οι εκτοξευτήρες επιβάλλεται να διαθέτουν ίδιες ή παραπλήσιες τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας.

ιε΄) Φροντίζουμε έτσι ώστε οι εκτοξευτήρες και οι σταλάκτες να προσανατολίζονται ώστε να διαβρέχουν τα φυτά και όχι άλλους χώρους, ειδικώς όταν είναι δημοσίου χρήσεως, όπως είναι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια.

ις΄) Οι σταλάκτες δεν πρέπει να εκρέουν νερό κατ’ ευθείαν επάνω στον κορμό.

ιζ΄) Η συμβατότητα των υλικών του συστήματος για το αυτόματο πότισμα δεν έχει να κάνει μόνο με την κατασκευαστική τους προέλευση, αλλά και με τη συνδεσμολογία τους. Για παράδειγμα ένας σωλήνας αρδεύσεως πολύ μικρής διατομής έχει περιορισμένες δυνατότητες τροφοδοσίας με νερό και δεν μπορεί μόνος του να υποστηρίξει αλόγιστα μία εκτεταμένη μακρά δενδροστοιχία.

ιη΄) Προτιμούμε τη χρήση σωστού αυτομάτου ποτίσματος από το τυχαίο πότισμα με το λάστιχο διότι με αυτόν τον τρόπο καταναλώνεται πιο αποδοτικά λιγότερο νερό.

ιθ΄) Ελέγχουμε συχνά το σύστημα για το αυτόματο πότισμα ειδικώς όταν είναι πεπαλαιωμένο. Οι μπαταρίες, η ηλεκτρική τροφοδοσία των προγραμματιστών, τα πηνία ηλεκτροβαλβίδων, η στεγανότητα των υλικών, τα φίλτρα ή τα ακροφύσια πρέπει να εποπτεύονται συνεχώς.

κ΄) Ποτέ στον κήπο δεν δημιουργούμε αυτόματο πότισμα το οποίο λειτουργεί στα ακραία όριά του.

2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, Πρωτότυπες Κηποτεχνικές Διαμορφώσεις Ιδιωτικών Και Ιδιόχρηστων Κήπων

Συμβουλές Ποτίσματος και Άρδευση Κήπου

_Επιλογή κειμένων στην ελληνική γλώσσα.
_Selection for english language.
_Όροι χρήσεως του ιστοτόπου της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Google+.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.
_Ανακοινώσεις για κήπους της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Εκδηλώσεις κηποτεχνίας της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Κατάστημα κηποτεχνικών προϊόντων.
_Σύνδεση με τη βάση δεδομένων της ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ.
_Καιρός από την ΕΜΥ.

ΑΡΘΡΑ κηποτεχνίας

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ για κήπο

Αναζητήσεις κήπου

Ειδικά θέματα κήπων

Εικόνες μικροσκοπίου

Εργασίες κήπων

Θέσεις εργασίας

Στοιχεία ιστοτόπου

Έκδοση 4.0.0, βάσει Νόμων και Αρχών για προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας και σχετικών θεμάτων. 2009 έως σήμερα ©ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ, με διατήρηση/επιφύλαξη δικαιωμάτων. Ανάπτυξη ιστοσελίδων – Infosphere
_Valid CSS!.
_Valid XHTML 1.0!.
_Valid ISO/IEC 15445:2000.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Facebook.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Pearltrees.
_Η ΑΝΘΑΝΑΣΣΑ στο Twitter.